Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ και η φεμινιστική παρουσία

Το  Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ και η φεμινιστική παρουσία

 ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ 24-28 Μαρτίου

 Σήμερα ανοίγει τις πύλες του το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ και πάλι στην Τυνησία και στην πρωτεύουσα Τύνιδα, όπως έγινε και το 2013.

Πρόπερσι είχαν συγκεντρωθεί εκεί περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, μια πολύχρωμη διεθνής συνάντηση κινημάτων, συνδικάτων και προοδευτικών κομμάτων, αυτά όμως οργανώνουν τα δικά τους σεμινάρια σε παρακείμενες αίθουσες.

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, συγκλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2001 στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας αλλά συνέρχεται κάθε δύο χρόνια πλέον, σε διάφορες περιοχές της υδρογείου σφαίρας, ενώ τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του έκανε ετήσιες συνόδους. Είναι κάτι σαν ΟΗΕ των κινημάτων.

Η δημοκρατία έχει κυρίαρχη θέση στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, όπως συμβαίνει και με άλλα περιφερειακά ή θεματικά φόρα, όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο και εκτελούνται από την Επιτροπή Διεύθυνσης. Οι λειτουργίες έχουν σε πολλές περιπτώσεις οριζόντιο χαρακτήρα, χωρίς ιεραρχίες. Αφού όμως ζούμε σ’ έναν κόσμο με οικονομικές δυνατότητες ή αδυναμίες και με ιεραρχίες, αυτές μεταφέρονται με κάποιους τρόπους και στις δομές των εκδηλώσεων.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο πανεπιστημιακό συγκρότημα Al Manar, πάλι κλασικά στον ίδιο τόπο με πρόπερσι, όπου πράγματι υπάρχουν όλες οι ευκολίες και υποδομές. Πρόκειται για δύο μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, μοντέρνας αρχιτεκτονικής, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και άλλους ελεύθερους χώρους και “αλάνες”, στους οποίους όλες τις μέρες και ώρες διάφορες ομάδες κάνουν διάφορα πράγματα, από σεμινάρια στο ύπαιθρο, όταν το επιτρέπει ο καιρός, έως χορούς, σουβλάκια, δρώμενα. Θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες σεμινάρια και εργαστήρια.  Πάντα σε αυτές τις συναντήσεις τα θέματα των γυναικών και της ισότητας των δύο φύλων καθώς και τα θέματα των διακρίσεων κατά των μεταναστών/μεταναστριών έχουν σημαντική ορατότητα.

Θα γίνουν δύο μαζικές διαδηλώσεις, την πρώτη ημέρα με το άνοιγμα, όπου η πορεία θα καταλήξει σε εκδήλωση με ομιλίες και θα ακολουθήσει συναυλία, και η δεύτερη κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών. Επίσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες μαζικές εκδηλώσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα σε άλλα μέρη της πόλης.

Κατά την τελευταία συνέλευση του Alter Summit στις Βρυξέλλες στο οποίο συμμετέχει η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και “Το Μωβ” ως ομάδα, στις 5-6 Μαρτίου, βγήκε απόφαση για αλληλεγγύη των κινημάτων προς την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και προπάντων ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τρόικα. Γενικά το θέμα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα ενδιαφέρει πολύ, και πολλές από τις εκδηλώσεις το έχουν σε περίοπτη θέση.

Από την Ελλάδα θα μεταβούν περισσότερα από 10 άτομα από διάφορες οργανώσεις και συλλογικότητες καθώς και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι στιγμής εμείς δεν κατορθώσαμε, για οικονομικούς λόγους, να είμαστε στην αντιπροσωπεία.

Σημειώνουμε ότι η τρομοκρατική επίθεση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα έχει προβληματίσει πολλούς και πολλές από τις διεθνείς συμμετοχές, και από την Ελλάδα βεβαίως, ενώ η Επιτροπή Διεύθυνσης έκανε έκκληση να κατισχύσει η αλληλεγγύη και να μην αφήσουμε το φόβο, που θέλουν να σπείρουν οι δυνάμεις του φονταμενταλισμού, να κυριαρχήσει και να υποβαθμίσει αυτό το σημαντικό παγκόσμιο ραντεβού των κινημάτων.

 

Η φεμινιστική παρουσία και η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών

 

Οι “Δυναμικές Τυνήσιες” είναι μια ομάδα που από το 2013 είχε συγκροτηθεί για να οργανώσει τον φεμινιστικό πυλώνα του Φόρουμ, και συμμετέχει στην Επιτροπή Διεύθυνσης. Έχει οργανώσει πολλές  εκδηλώσεις, ενώ δεκάδες άλλες είναι αυτο-οργανωμένες, όπως είναι και η συντριπτική πλειονότητα των γενικότερων εκδηλώσεων.

Σήμερα 24 Μαρτίου πραγματοποιείται η Συνέλευση των Γυναικών, από τις 11 – τις 2 το μεσημέρι, η οποία αναφέρεται ότι θα συγκεντρώσει εκατοντάδες γυναίκες, όπως και το 2013.

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών μας έστειλε το πρόγραμμα της δικής της συμμετοχής στην Τυνησία, το οποίο και παραθέτουμε πιο κάτω για να πάρουμε μια γεύση των θεματικών.

Στην ενημέρωσή της αναφέρεται ότι η 4η Διεθνής Δράση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών αποτελεί ευκαιρία για την ενίσχυση του φεμινιστικού κινήματος ενάντια στον πατριαρχικό καπιταλισμό.

 

24 Μαρτίου

Συμμετοχή στη Συνέλευση των Γυναικών

 

25 Μαρτίου

  • Γυναίκες σε συνθήκες πολεμικών συγκρούσεων και η συμβολή τους μετά το πέρας τους, για την οικοδόμηση της ειρήνης.
  • Να διαλυθεί η εξουσία των εταιριών και να σταματήσει η ατιμωρησία. Να επαναδιεκδικηθεί η κυριαρχία των πολιτών
  • Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ως προϋπόθεση για την υγεία και την κοινωνική προστασία.
  • Συνεργασία Βορρά-Νότου για την ενδυνάμωση των κοινωνικών κινημάτων του Νότου

 

26 Μαρτίου

  • Φύγε Μicrosoft, φύγε. Οι γυναίκες ενώνουν τους αγώνες τους, τις αντιστάσεις και τις εναλλακτικές προτάσεις τους

 

  • Η οικονομική κρίση και οι επιδράσεις της στα οικονομικο-κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών

 

  • Το φύλο, το κλίμα και η μετάβαση στη δικαιοσύνη

27 Μαρτίου

  • Μια προοδευτική αντιμετώπιση των γυναικείων δικαιωμάτων
  •  Γυναίκες ενωμένες για δράση

28 Μαρτίου

  • Η ειρηνική αντίσταση των Γυναικών Σαχαράουι για την ελευθερία του λαού τους

Το πρώτο μέρος του παρόντος άρθρου δημοσίευσα στην “Αυγή” της περασμένης εβδομάδας. Το υπόλοιπο γράφτηκε για Το Μωβ

Σίσσυ Βωβού