Οι Θεσμικοί Μηχανισμοί για την προώθηση της ισότητας των φύλων

Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών – Πεκίνο+20 – Μάρτιος 2015 – Το σπίτι της Ισότητας: βιώσιμη και ισχυρή αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων

Με τον παραπάνω τίτλο το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών γνωστοποίησε την εκστρατεία της οργάνωσης για την ενδυνάμωση των μηχανισμών προώθησης της ισότητας των φύλων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των άλλων αναφέρει στην ανακοίνωση του:

[Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2015] Γνωρίζατε ότι μόνο πέντε κράτη μέλη έχουν ξεχωριστά θεσμοθετημένο όργανο για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών; Ότι το 2012, μόνο δύο κράτη μέλη χρησιμοποίησαν gender mainstreaming (ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου) ευρέως, για τη σύνταξη των νόμων, των προγραμμάτων πολιτικής, των σχεδίων δράσης και έργων;

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών (ΕΛΓ) επικεντρώνεται στους Θεσμικούς Μηχανισμούς για την Προώθηση της Γυναίκας, ως μέρος της καμπάνιας του για το Πεκίνο + 20.

Όλα τα μέλη μας να κινητοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη για να γίνει το 2015 ένα κρίσιμο έτος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος δράσης του Πεκίνου. Τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών δεν μπορούν να περιμένουν 20 ακόμη χρόνια για να απολαύσουν τα πλήρη δικαιώματα τους! Σε όλα τα επίπεδα, μπορείτε να αναλάβετε δράση. Επικοινωνήστε με μέλη των οργανώσεων μας, ελάτε μαζί μας ακολουθώντας μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίδοντας τα ενημερωτικά δελτία μας και την έκθεσή μας, συμμετέχοντας, αν είναι δυνατόν, στις εκδηλώσεις μας και τις δραστηριότητες των μελών μας!

Οι Θεσμικοί Μηχανισμοί για την προώθηση των γυναικών: η πραγματικότητα, τα αιτήματά μας

Οι Θεσμικοί Μηχανισμοί είναι τα συστήματα υποστήριξης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε κυβερνητικό επίπεδο για την εξασφάλιση ότι η προοπτική της ισότητας των φύλων εντάσσεται σε όλες τις πολιτικές και τα προγράμματα. Παίζουν έναν κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση ότι η νομοθεσία περί ισότητας των φύλων γίνεται σεβαστή, ότι οι γυναίκες γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όταν τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί. Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας μηχανισμοί γιατί εξασφαλίζουν ότι οι ανησυχίες και οι εμπειρίες των γυναικών αποτελούν αναπόσπαστη διάσταση του σχεδιασμού, της υλοποίησης, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης των πολιτικών και προγραμμάτων, σε όλες τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές σφαίρες.

Θεσμικοί μηχανισμοί που λειτουργούν σωστά και με επάρκεια πόρων αναγνωρίζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εθνικό επίπεδο ως σημαντικά εργαλεία για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών: είναι ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της προόδου σε όλα τα άλλα κρίσιμα ζητήματα για τα δικαιώματα των γυναικών, και ως εκ τούτου είναι κεντρικής σημασίας για την προώθηση και την υλοποίηση της de facto ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Θέλουμε να δούμε μια ισχυρή και βιώσιμη αρχιτεκτονική για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων σε επίπεδο ΕΕ, ως ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό εργαλείο για την υλοποίηση της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη, και πρότυπο για παρόμοιους μηχανισμούς και σε όλα τα κράτη μέλη.

Θεσμικοί μηχανισμοί για την προώθηση των γυναικών: Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών σε δράση!

Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών δημοσιεύει τακτικά ενημερωτικά δελτία σχετικά με την αποδυνάμωση των θεσμικών μηχανισμών για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη. Η σε βάθος μελέτη μας για τον αντίκτυπο της κρίσης στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων στην Ευρώπη (έκδοση με τίτλο ‘The price of austerity’, 2012) έχει δείξει τη σταδιακή και την εν δυνάμει περαιτέρω διάβρωση των ειδικών θεσμικών μηχανισμών, ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο. Οι πολιτικές λιτότητας είχαν δραστικές επιπτώσεις στους εθνικούς φορείς για την ισότητα των φύλων και στα υπουργεία / τμήματα, αρμόδια για την προώθηση της ισότητας, σε μια εποχή που οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη τους χρειάζονται περισσότερο.

Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών συμμετέχει ενεργά στα συμβουλευτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA).

Το βασικό αίτημα του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών στο Μανιφέστο του 2014 για τις ευρωπαϊκές εκλογές ήταν ο διορισμός Επιτρόπου για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, ως αποφασιστικής σημασίας πολιτικό μήνυμα της προτεραιότητας της ΕΕ για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, τόσο μέσω του gender mainstreaming, όσο και μέσω ειδικών δράσεων για τα δικαιώματα των γυναικών.

Μετάφραση – προσαρμογή: Χριστίνα Κούρκουλα

http://womenlobby.org