Ανοικτή επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans

Το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών και η ILGA-Europe καλούν τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει την στρατηγική της ΕΕ για τους LGBTI ανθρώπους και την στρατηγική για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών όπως είχε υποσχεθεί.

[Βρυξέλλες, 24 Μαρτίου 2015] Σήμερα το πρωί, το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών (ΕΛΓ) και η ILGA-Europe, το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Γκέι, Αμφισεξουαλικών, Διεμφυλικών (trans)και Μεσοφυλικών (intersex) ανθρώπων απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans και Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών, και Ισότητας των Φύλων σχετικά με το ζήτημα της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ για τους LGBTI ανθρώπους και της στρατηγικής για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, όπως είχε υποσχεθεί. Το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής:

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε Timmermans,

Με τη σημερινή μας επιστολή επιθυμούμε να επιβεβαιώσουμε την ενεργό υποστήριξη που δείχνετε τόσο αναφορικά με την υποσχόμενη στρατηγική της ΕΕ για τους LGBTI όσο και για την στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η Επίτροπος Jourova έχει δεσμευτεί δημοσίως πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προώθηση αυτών των δύο σημαντικών και τιμής ένεκεν στρατηγικών. Γνωρίζουμε ότι το Σώμα των Επιτρόπων θα πάρει πολύ σύντομα μια απόφαση πάνω στις πρωτοβουλίες που προτίθεται να εφαρμόσει για το 2015. Στην περίπτωση όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να αφαιρέσει τις δύο αυτές στρατηγικές από τον κατάλογο των πρωτοβουλιών που προτείνονται για το 2015, οι πολίτες της Ευρώπης και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBTI ανθρώπων θα λάβουν ένα ηθικά απαράδεκτο και επικίνδυνο μήνυμα.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η παρούσα σύνθεση της Επιτροπής επιθυμεί να είναι στρατηγική όσον αφορά τους τύπους των πολιτικών που προτείνονται από την ΕΕ. Η προσέγγιση αυτή είναι μεν αναμφισβήτητα λογική και πρακτική, αλλά σας καλούμε να μην ξεχνάτε και την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποστηρίζει και να προωθεί την ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων. Είναι αναγκαία μια στοχευμένη δράση ώστε να διασφαλιστούν συγκεκριμένα αποτελέσματα και να φανεί αυτή η δέσμευση της Ευρώπης για αλλαγή.

Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ (άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΣΕΕ), που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (άρθρο 23), η ΕΕ έχει αναλάβει την ευθύνη να προωθεί την ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών (άρθρο 3 ΣΕΕ και άρθρο 8 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΣΛΕΕ). Οι πρόσφατες αναλύσεις της εφαρμογής αυτών των δεσμεύσεων της ΕΕ κατά την 20ή Επέτειο του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου από το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνουν σαφώς ότι η ΕΕ υπολείπεται κατά πολύ της πολιτικής ευθύνης για την επίτευξη της ισότητας μεταξύ γυναικών και αντρών. Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ μόλις υιοθέτησαν την πολιτική

διακήρυξη CSW που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή τους στις αρχές της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου. Η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου δίνει βάρος στους ανεξάρτητους και ισχυρούς θεσμικούς μηχανισμούς για τα δικαιώματα των γυναικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ακολουθήσει αυτή την πολιτική και να δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο θεσμικό όργανο για θέματα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Επιπλέον, είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή η ΕΕ να είναι κατηγορηματική και σαφής αναφορικά με τις δεσμεύσεις της να τεθεί τέλος στις διακρίσεις που εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν οι LGBTI άνθρωποι εντός των συνόρων της. Η έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για τα δικαιώματα των LGBTI (2013) δείχνει με σαφήνεια τις διακρίσεις, τον εκφοβισμός και τη βία που βιώνουν οι LGBTI άνθρωποι για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου στην Ευρώπη. Μια στρατηγική της ΕΕ για τα LGBTI ζητήματα, που θα είναι σε πλήρη συμφωνία με τις αρμοδιότητες της ΕΕ και δεν θα προσθέσει νέες πρωτοβουλίες πολιτικής ή νέες νομοθετικές προτάσεις. Πέρα από το γεγονός ότι θα αποτελέσει απόδειξη μιας ισχυρής πολιτικής δέσμευσης, θα βελτιώσει τη συνοχή, τη διαφάνεια και την ορατότητα για όλες τις δραστηριότητες που αναλαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ. Μας έχει ενθαρρύνει το ενδιαφέρον που δείχνει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια για τα δικαιώματα των LGBTI, όμως δεν έχουμε και την πολυτέλεια του χρόνου να παραμένουμε εφησυχασμένες.

Οι LGBTI και οι γυναικείες οργανώσεις που απαρτίζουν τη βάση της ένταξης μας στην Ευρώπη, καταγγέλλουν τις αυξανόμενες απειλές που δέχεται ο πολιτικός τους χώρος, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων που δέχονται τα μέλη και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι σημαντικό που, στην παρούσα χρονική περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνει στην πρώτη γραμμή και με τη σαφή προβολή και υποστήριξη στα δικαιώματα των γυναικών, των κοριτσιών και των LGBTI εκθέτει και τις δικές της στρατηγικές. Θέλουμε να δούμε τα σχετικά με την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και τα LGBTI δικαιώματα αιτήματα και ψηφίσματα των τελευταίων ετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υιοθετούνται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υιοθέτηση των διπλών στρατηγικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και τα δικαιώματα των LGBTI ανθρώπων είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει με διαφανή και υπεύθυνο τρόπο.

Όπως γνωρίζετε, χαιρετίζουμε τον διορισμό ενός Επιτρόπου για την ισότητα των φύλων, αλλά χωρίς μια στρατηγική για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, ο Επίτροπος θα έχει πολύ λίγα μέσα στη διάθεση του για να παράγει έργο και αυτό είναι ζήτημα της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει τη συνοχή στις εσωτερικές και εξωτερικές της δράσεις και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBTI στις εσωτερικές της πολιτικές, όπως έχει ήδη κάνει για τις εξωτερικές πολιτικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, είναι σε θέση να κάνει ορατή τη διαφορά εφαρμόζοντας τις δύο αυτές στρατηγικές ως απλά και απτά εργαλεία ώστε να δείξει στους πολίτες τι ακριβώς κάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει τα θέματα που τους ανησυχούν.

Με εκτίμηση,

Evelyne Paradis, εκτελεστική διευθύντρια της ILGA-Europe

Joanna Maycock, Γενική Γραμματέας, Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών

Πηγή: http://womenlobby.org/spip.php?article7159&lang=en

Μετάφραση-Προσαρμογή Ειρήνη Πετροπούλου