Ευτυχώς Έγινε Trendy να Είσαι Φεμινίστρια

Βάνια Τέρνερ

Κάποιοι δυσφορούν, κάποιοι αδιαφορούν και κάποιοι άλλοι πατρονάρουν όσες/όσους δηλώνουν φεμινιστές. Την ίδια ώρα, αρκετοί συνεχίζουν να ταυτίζουν τον φεμινισμό με την μισανδρία, ενώ ορισμένοι κλείνουν το θέμα με ένα απλό: «Αγάπη μου ο φεμινισμός είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο του 20ου αιώνα». Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο φεμινισμός είναι μια έννοια ξεπερασμένη και παρωχημένη κι ότι η ενασχόληση με το όλο θέμα έχει κουράσει -«αφού», όπως λένε, «όλοι ίσοι είμαστε, έλεος». Και, φυσικά, υπάρχουν και οι φασίστες και οι μισογύνηδες, που πρεσβεύουν ότι οι γυναίκες είναι από φύση υποδεέστερες, «κάνουν» μόνο για νοικοκυρές, και ο μοναδικός λόγος ύπαρξης τους είναι η αναπαραγωγή του λαμπρού είδους τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει και γιατί εξακολουθεί να είναι αναγκαίος ο φεμινισμός.

Ναι, ακόμα και το έτος 2015, ο φεμινισμός είναι αναγκαίος, διότι, μεταξύ άλλων, ακόμη και τούτη τη στιγμή δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να ισχύει απόλυτη ισότητα των φύλων. Διότι, οι γυναίκες αλλά και τα μικρά κορίτσια, σε μεγάλο βαθμό, υφίστανται ακόμα διακρίσεις λόγω του φύλου τους, σε ό,τι αφορά την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική εκπροσώπηση και την εργασία. Είναι αναγκαίος, διότι ακόμα και σήμερα τα σχολικά βιβλία του δημοτικού μαθαίνουν στα παιδιά να βάζουν ταμπέλες στους ανθρώπους με βάση τα γεννητικά τους όργανα. Και διότι το 67% των γυναικών εξακολουθεί να μην καταγγέλλει σοβαρά περιστατικά βίας εκ μέρους των συντρόφων τους στην αστυνομία ή σε άλλους οργανισμούς. Είναι αναγκαίος τέλος, διότι κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια κορίτσια εξαναγκάζονται να παντρευτούν πριν κλείσουν τα 18, στερούμενες την παιδική τους ηλικία και τα δικαιώματά τους στην υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια.

Εκτός από αναγκαίος, όμως, σε περίπτωση που δεν το έχεις πάρει χαμπάρι, από το 2014 και έπειτα, ο φεμινισμός θεωρείται και cool. Και κυρίως, θεωρείται uncool -και κατακριτέο- το να είσαι αντιφεμινίστρια/ης.

Συγκεκριμένα, την χρονιά που μας πέρασε, το θέμα της ισότητας των φύλων και της γυναικείας ενδυνάμωσης είχαν κεντρικό ρόλο στα media. Και πλέον, τουλάχιστον στο εξωτερικό, θεωρείται σχεδόν απαραίτητο να έχεις πάρει θέση απέναντι σε αυτό το ζήτημα.

H Meryl Streep, η Beyonce, η Cate Blanchet, η Emma Watson, η Lena Dunham, ακόμα και η Taylor Swift -η οποία πρόσφατα ανακάλυψε ότι φεμινισμός δεν σημαίνει μίσος για τους άνδρες, αλλά ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες- τάχθηκαν υπέρ του φεμινισμού και των γυναικείων διεκδικήσεων. Πλέον η ερώτηση «Είστε Φεμινίστρια;» ακούγεται σχεδόν σε κάθε συνέντευξη που κάνουν οι δημοσιογράφοι στις γυναίκες celebrities. Τελευταίο παράδειγμα αυτής της τάσης αποτελεί η hashtag εκστρατεία #AskHerMore: Let’s go beyond ‘who are you wearing?’ and ask better questions!, κατά του σεξισμού, η οποία καλούσε τους δημοσιογράφους να πάψουν να θέτουν ερωτήσεις που να αφορούν μόνο στο τι φορούν οι γυναίκες celebrities.

Φυσικά, πολλοί βλέπουν αυτή την τάση με καχυποψία και αρνητισμό. Θεωρούν ότι η Beyonce δεν έχει δικαίωμα να γράφει εκθέσεις για τους Μύθους της Ισότητας των Φύλων. Πιστεύουν ότι η Emma Watson είναι μάλλον πολύ μικρή και δεν έχει ιδέα για τι ακριβώς μιλάει όταν καλεί τους άνδρες να συμμετέχουν στην συζήτηση για τον φεμινισμό. Και ισχυρίζονται ότι η Taylor Swift προσπαθεί απλώς να κάνει την Lena Dunham την καινούργια, καλύτερή της φίλη. Επιπλέον, πολλές γυναίκες που αγωνίζονται χρόνια για τις αξίες του φεμινισμού κατηγορούν τις λεγόμενες «μοντέρνες φεμινίστριες» που ξαφνικά ασπάζονται τις αξίες του και διαμαρτύρονται που τους πήρε τόσα χρόνια να «ξυπνήσουν». Δεν είναι αυθεντικό λένε όλο αυτό, αλλά μια μόδα που θα περάσει.

Προσωπικά, όλα αυτά με αφήνουν παντελώς αδιάφορη.

Από την στιγμή που σε γενικές γραμμές αντιλαμβάνονται ότι ο φεμινισμός αποσκοπεί στην ανατροπή της ανισότητας των φύλων και όχι στον ευνουχισμό των ανδρών, από την στιγμή που καταλαβαίνουν και προωθούν την ανεξαρτησία της γυναίκας και τον τερματισμό των διακρίσεων με βάση το φύλο, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα που η μία μετά την άλλη οι διάσημες περσόνες τάσσονται υπέρ του φεμινισμού, που γράφουν εκθέσεις, που τυπώνουν μπλουζάκια, και βγάζουν hashtags.

Και κάτι ακόμη: βρίσκω πολύ ελιτιστική την άποψη που διαχωρίζει τις γυναίκες σε αυθεντικές και μη αυθεντικές φεμινίστριες. Και στην τελική, με ανακουφίζει που, έστω και σταδιακά, σταματάμε να αντιμετωπίζουμε τα γυναικεία θέματα με πατερναλισμό.

Απλά ελπίζω να μην είναι αυτή η τάση άλλη μια trendy επιταγή, που θα κάνει το κύκλο της στα social media και μετά πίσω στην περπατημένη. Ελπίζω, να είναι ένα ακόμη μέσο για να καταφέρουμε επιτέλους ουσιαστική αλλαγή.

www.vice.com