Νορβηγία: Νέο φεμινιστικό κόμμα στις επερχόμενες εκλογές

Η «Φεμινιστική Πρωτοβουλία είναι το νέο κόμμα που συστάθηκε  πρόσφατα στη Νορβηγία, και πρόκειται να συμμετάσχει στις επικείμενες τοπικές εκλογές στο Όσλο και το Μπέργκεν, καθώς και στις εθνικές εκλογές το 2017. Βασικό πρόταγμα του νέου κόμματος, το οποίο συνδέεται με το αντίστοιχο φεμινιστικό κόμμα της Σουηδίας, είναι το ότι ο φεμινισμός θα πρέπει να αποτελεί πρωτεύον θέμα στην ημερήσια διάταξη της χώρας.

 Το μότο του νέου κόμματος είναι «Feminismen brenner i byen», που στα νορβηγικά σημαίνει «Ο Φεμινισμός καίει στην πόλη».

Σύμφωνα με την  Sunniva Schultze-Florey, η οποία είναι από τους κυριότερους εμπνευστές του νέου κόμματος, η «Φεμινιστική Πρωτοβουλία» σκοπεύει να συνδέσει το φεμινισμό με περιβαλλοντικά θέματα και τη ταξική πάλη.

Αν και κάποιοι εκφράζουν φόβους ότι το νέο φεμινιστικό κόμμα θα επιφέρει διάσπαση ψήφων στην αριστερά, μια από τους ιδρυτές, η Helene Allegaarden, σημειώνει: «Είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση. Δεν περιμένουμε τα πράγματα να συμβούν από μόνα τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεμινιστικό κίνημα έχει γνωρίσει ιδιαίτερη δημοτικότητα, όχι μόνο στη Νορβηγία αλλά σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία. Μάλιστα, το ετήσιο φεμινιστικό Nordic Forum συγκέντρωσε  πέρυσι 20.000 συμμετέχοντες, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εκδήλωση για την ισότητα των φύλων τα τελευταία 20 χρόνια.

http://tvxs.gr