Την ενοχή των μαστροπών ζήτησε ο εισαγγελέας

Συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη κυκλώματος μαστροπίας και εμπορίας ανθρώπων, τράφικινγκ, που είχε συλληφθεί στις 8/11/08, δηλαδή μετά από πέντε χρόνια. 23 κατηγορούμενοι και κατηγορούμενες από τους αρχικά 40. Οι κύριες κατηγορίες είναι 4 κακουργήματα: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, διακίνηση ναρκωτικών, οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών. (βλ. Αναλυτικό δημοσίευμα 29/3/15).

Η δίκη είχε ολοκληρωθεί και χθες αγόρευσαν οι δικηγόροι, ενώ η απόφαση θα εκδοθεί σε συνεδρίαση της 28-4-15 στον 2ο όροφο του δικαστηρίου (Λουκάρεως) (συγκρότημα Αρείου Πάγου) στη 1 μ.μ.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη όλων σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφού πρώτα κατέθεσε κάποιες βαθυστόχαστες ιστορικές αναλογίες, όπως π.χ. ότι η κάθοδος των αφροασιατών στην Ελλάδα είναι η πιο μαζική από την εποχή των περσικών πολέμων. Ότι δεν υπήρχε ούτε ένας αφροασιάτης για να τεκμηριώνει την “ανάλυσή” του, είναι μια λεπτομέρεια.

Όλη η δυσοσμία των προσώπων και των δράσεων αυτού του μεγάλου κυκλώματος βγήκε μέσα από τις πολύωρες αγορεύσεις των δικηγόρων, οι οποίοι και οποίες αμφισβήτησαν πολλές μαρτυρίες και καταθέσεις και μίλησαν περίπου για μια προαποφασισμένη καταδίκη, με βάση το ορκωδέστατο βούλευμα, γιατί η αστυνομία φροντίζει να παρουσιάσει “έργο”, και καίει αθώους ανθρώπους. Αν οι κοπέλες εκδίδονται στο στριπτιζάδικο το έκαναν γιατί ήταν φιλοχρήματες και αχόρταγες, έγγραφα δεν τους παρακρατούνταν, ναρκωτικά, ποια ναρκωτικά και πόσα ναρκωτικά, ρωτούσαν, και ξέπλυμα χρήματος δεν υπήρχε, αφού ο νόμος ψηφίστηκε το 2008, και ό,τι χρήμα υπήρχε ήταν από πριν. Αυτή είναι περίπου η υπερασπιστική γραμμή.

Απ’ ότι ανέφεραν διαδοχικά οι δικηγόροι και των 20 κατηγορουμένων, η όλη υπόθεση είναι απλώς μια συνωμοσία. Ο πρώτος δικηγόρος, Σταύρος Γεωργόπουλος, είπε ότι μέχρι το 2009 οι 10 τότε φούρνοι, είχαν τζίρο 3 εκατομ. και πλήρωαν στο ΙΚΑ 96.000 ευρώ το μήνα. Ελέγχθηκαν από τον ΣΔΟΕ και είναι όλα νόμιμα. Σήμερα αυτός ο άνθρωπος δίνει δουλειά σε 800 ανθρώπους. Άρχισε κι αυτός με μια βαθυστόχαστη ανάλυση για την Ελλάδα, λέγοντας πως είναι η χώρα του μίσους, και για τους Έλληνες, οι οποίοι κυριαρχούνται από τη διχόνοια.

Αφού είπε ότι οι κοπέλες με το μεροκάματο και το “ατομικό” έβγαζαν πάνω από 200 ευρώ το βράδυ, τις αποδόμησε λέγοντας ότι ήταν φιλοχρήματες. Η μια, εξάλλου από τις καταγγέλλουσες, δούλευε πρώτα σε στριπτιζ στην Ιαπωνία, άρα ήξερε τι γινόταν και ήρθε με τη θέλησή της στην Ελλάδα.

Οι κατηγορούμενοι έχουν υποστεί ηθική απαξίωση, ακούστηκε, οι αντίπαλοι βάζουν πληρωμένα δημοσιεύματα στις φυλλάδες, με 2.000 ευρώ, ακόμα και με 500 ευρώ, για να τους απαξιώσουν.

Πρώτη αιτία της άδικης κατηγορίας είναι οι επιχειρηματικές επιτυχίες του κύριου κατηγορουμένου Α.Γ., που φέρεται ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είναι αυτοδημιούργητος, δουλεύει από 13 χρόνων παιδί σε φούρνους, μετά έφτιαξε διαδοχικά τους δικούς του Φούρνους “Χωριάτικο” και σήμερα έφτασε να έχει στην ιδιοκτησία του 40 φούρνους με εκλεκτά προϊόντα. Υπάρχουν ανταγωνιστές που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις επιτυχίες του. Επρόκειτο μάλιστα να βραβευθεί, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω των “συκοφαντικών κατηγοριών”. Ανταγωνιστές υπάρχουν όμως και στο χώρο της νύχτας, αφού ο επιχειρηματίας έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του διατηρώντας δύο μαγαζιά-στριπτιζάδικα, το “Αλκατράζ” και το “Σταρ” ιδιοκτησίας κυπριακής παράκτιας εταιρίας, της Desena LTD. Εκεί ο κόσμος διασκεδάζει, εμείς “δεν είμαστε σεμνότυφοι ούτε κάνουμε ηθικές κρίσεις”, εδώ είναι δικαστήριο που πρέπει να βρει την αντικειμενική αλήθεια. Η μισή Αθήνα διασκεδάζει σε τέτοια μαγαζιά, υπάρχουν 1.500. Δεύτεροι ανταγωνιστές λοιπόν, οι άλλοι ιδιοκτήτες στριπτιζάδικων. Βέβαια, δεν είμαστε σίγουροι, λέγανε, αν η αιτία όλης αυτής της αναταραχής είναι οι ανταγωνιστές, το πιθανολογούμε βέβαια, μπορεί όμως να είναι και αστυνομικοί που δεν έπαιρναν το μπαξίσι τους και αυτό τους χάλαγε την “πιάτσα”. Εξάλλου υπάρχει μεταξύ των κατηγορουμένων το θύμα μιας απόπειρας ανθρωποκτονίας, που πιθανώς να έγινε στο πλαίσιο της εκβίασης για τα χρήματα της “προστασίας” που πήγαιναν σε αστυνομικούς.

Το ότι οι κοπέλες εκδίδονταν δεν αποδείχθηκε, είπαν αρκετοί από τους δικηγόρους, με διαφορετικά λόγια βέβαια, απλώς υπήρχε επάνω ένα πατάρι, που το είχε φτιάξει ο διακοσμητής κατά τα γούστα του, με καναπέδες και κρεβάτια, που πήγαιναν με την καθοδήγηση ενός από τους κατηγορούενους, χωριστά, και αυτές χάιδευαν τους πελάτες και οι πελάτες χάιδευαν αυτές. Και τα λεφτά που έπαιρναν, πολλά. Αλλά δεν τις κατανάγκαζε κανένας, απλώς ήταν φιλοχρήματες, γι’ αυτό έκαναν αυτή την έξτρα δραστηριότητα.

Η μια που κατέθεσε εις βάρος του κυκλώματος, όπως ειπώθηκε κατά κόρον, ήταν όχι τόσο όμορφη, και είχε μίσος γιατί δεν είχε αρκετούς πελάτες, παντρεύτηκε τον Ρ. , ο οποίος προφυλακίστηκε γιατί πυροβόλησε τον Ιγκ., που ήταν το θύμα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, επειδή (ο θύτης) ζητούσε προστασία. Η κοπέλα κατέθεσε, είπαν, επειδή της προφυλάκισαν τον άντρα.

Δεν τους παρακρατούσαν τα διαβατήρια, όπως φάνηκε, αφού τα είχαν μαζί τους. Μόνο το βιβλιάριο υγείας τους παρακρατούσαν, αλλά αυτό δεν ήταν σοβαρό, μπορούσαν αν ήθελαν να βγάλουν άλλο.

Εκείνη τη νύχτα (8/11/08) προσήχθησαν 94 άτομα, Κατηγορήθηκαν ή 23, αφέθηκαν 71, και ελήφθησαν 62 καταθέσεις. 42 κοπέλες δώσανε κατάθεση εκείνη τη νύχτα, αλλά μόνο 6 αξιοποιήθηκαν, όπως είπαν με παράπονο κάποιοι δικηγόροι. Και να προσθέσουμε εμείς ότι τις πήραν στο αστυνομικό τμήμα να καταθέσουν με τα μπικίνι.

Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν αφειδώς και παραπέμπουν, για να παρουσιάσουν έργο και να δείξουν στους διεθνείς οργανισμούς και την Εuropol, ότι “κάνουν καλά τη δουλειά τους”. Χαρακτηριστικό ότι έχουν παραπεμφθεί στα δικαστήρια περίπου 12.600 παρεμφερείς υποθέσεις. Χαρακτηριστική η απόφαση του Εφετείου Θράκης, αναφέρθηκε από δικηγόρο για να δείξει τις “καλές πρακτικές” κάποιων δικαστηρίων, ότι ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης καταστήματος όπου είχε πάνω κλειστό πατάρι με 4 κρεβάτια, καταδικάστηκε μόνο για διευκόλυνση αλλοδαπής.

69 υποθέσεις έχουν εκδικαστεί, ακούστηκε, και δεν τεκμηρίωσαν το αδίκημα της σωματεμπορίας. Τα παραπάνω, που ακούστηκαν σποραδικά μέσα στην ημέρα, ήταν ασφαλώς ένα πλαίσιο ώστε να πει ένας δικηγόρος απευθυνόμενος με νόημα στην πρόεδρο: Αν καταδικάσετε οποιονδήποτε από αυτή τη δίκη, θα πρωτοτυπήσετε, και θα δημιουργήσετε νομολογία. Η πρόεδρος τον διακόπτει, και λέει δεν είναι κακό να πρωτοτυπήσουμε αν χρειάζεται.

Αναφέρθηκε ότι από τους κατηγορούμενους πάνω από τα 3 / 4 ήταν προσωπικό.

Είναι ανήκουστο να αποδίδονται ευθύνες σε υπαλλήλους, είπε άλλος δικηγόρος, οι πελάτες μου ήταν ο ένας υπεύθυνος υποδοχής, ο άλλος σερβιτόρος ήταν πριν, αλλά μεταβιβάστηκε η άδεια στο όνομά του. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στιγματισμένοι στην πιάτσα, είναι 7 χρόνια με τη ρετσινιά.

Πώς είναι δυνατόν να τις παραπέμπουν με το αδίκημα της σωματεμπορίας, αφού είναι κατηγορούμενες; αναρωτήθηκε άλλος δικηγόρος. Οι 4 από τις 6 που δεν κατέθεσαν εναντίον του ιδιοκτήτη, παραπέμπονται για να δικαστούν, και μόνον οι δύο κατέθεσαν ως μάρτυρες, επειδή είχαν καταθέσει εναντίον. Δυστυχώς, να προσθέσουμε, και οι δύο αυτές αλλοίωσαν τις καταθέσεις, τους στην πορεία, μπορούμε να φανταστούμε τους λόγους. Μάλιστα καταγγέλθηκε ότι η μια από τις δύο που μαρτύρησαν πήρε άδεια προσωρινής διαμονής ως πολιτικό άσυλο, πράγμα αδιανόητο για τους συνηγόρους, που αποδεικνύει και τα “κίνητρα” της καταγγελίας.

Στη δικογραφία ακόμα αναφέρεται ότι υπάρχουν πλαστά Λιθουανικά διαβατήρια, την ύπαρξη των οποίων αμφισβήτησαν οι συνήγοροι, επίσης αναφέρεται πως υπάρχει και το γραφείο “ευρέσεως εργασίας”, το Westline, εκτός Ελλάδας, που “στρατολογούσε” χορεύτριες. Οργανωμένα πράγματα.

Για τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που είχαν μπει στο λογαριασμό του Ιγκ., αφού ο νόμος ψηφίστηκε το 2008, άρα αυτό δεν ήταν τότε παράνομο. Αλλά και τα ναρκωτικά που βρέθηκαν δεν αναφέρεται ούτε ποσότητα ούτε είδος. Άρα, πρέπει να εξαιρεθούν από το κατηγορητήριο.

Ένας πρώην αστυνομικός που κατηγορείται, έχει φύγει από διοικητής του Τμήματος Αλλοδαπών της αστυνομίας από το 1999. Δεν γνωρίζουμε γιατί. Πάντως “ο μόνος λόγος που κατηγορείται” είναι ότι είναι κουμπάρος του Α.Γ. (πώς λέμε ποινικοποίηση προσωπικών σχέσεων;) Τα χρήματα που βρέθηκαν σε δικούς του λογαριασμούς ήταν αθώα, ήταν για την εργασία που προσέφερε στο Χωριάτικο.

Τέλος αναφέρθηκε ότι οι καθυστερήσεις της δίκης δεν οφείλονται στους κατηγορούμενους, μπορεί στους δικηγόρους, μπορεί στον εισαγγελέα. Είναι αλήθεια ότι σε όλες τις παρόμοιες δίκες οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να παραγράφονται πολλά αδικήματα, να αλλάζουν καταθέσεις, και οι κατηγορούμενοι να πέφτουν στα μαλακά, όταν δεν απαλλάσσονται. Είναι δε σίγουρο ότι σε πολλές υποθέσεις υπάρχει χρηματισμός αστυνομικών ή/και δικαστών.

Ευελπιστούμε σ’ αυτή τη δύσοσμη υπόθεση να “πρωτοτυπήσουν” οι δικαστίνες και ο δικαστής με την απόφασή τους, γιατί το κύκλωμα ήταν μεγάλο και οι κοπέλες που “θησαύριζαν” με τη φιλοχρηματία τους πολλές δεκάδες. Η καταναγκαστική πορνεία είναι ένα κακούργημα που προφανώς δεν διορθώνεται με μια δικαστική απόφαση, αλλά οι ελαστικές συνειδήσεις πολλών δικαστών, δυστυχώς και δικαστίνων έχουν συμβάλει στην διαιώνιση και ατιμωρησία αυτού του κακουργήματος στο παρελθόν.

Αναμένουμε με αγωνία την απόφαση του δικαστηρίου που θα ανακοινωθεί σε συνεδρίαση της 28-4-15 στον 2ο όροφο του δικαστηρίου (Λουκάρεως) (συγκρότημα Αρείου Πάγου) στη 1 μ.μ.

Σίσσυ Βωβού