Μήνυμα της Vandana Shiva για την Ημέρα της Μητέρας Γης

Ας κάνουμε ειρήνη με τη Γη

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καθιερώσει από το 2009 την 22η Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης» για να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για την προστασία του πλανήτη και των εδαφών. Με την ευκαιρία αυτής της ημέρας, η Vandana Shiva, γνωστή ακτιβίστρια και οικοφεμινίστρια απηύθυνε το παρακάτω κάλεσμα στους πολίτες όλης της γης:

Η Ημέρα της Μάνας Γης μάς δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε τη σχέση μας με τη Γη, μια σχέση που την έχουν εκμεταλλευτεί όσοι της κάνουν πόλεμο, και είναι υποχρέωσή μας να φέρουμε την ειρήνη στη Γη μας. Εκεί που αυτός ο πόλεμος είναι πιο φανερός είναι τα διατροφικά μας συστήματα. Σήμερα, η γεωργία θυμίζει πόλεμο γιατί πηγάζει από τον πόλεμο. Όλα τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή προέρχονται από την πολεμική βιομηχανία και τον πολεμοχαρή τρόπο σκέψης, καθώς η μονοκαλλιέργεια μας τυφλώνει και δεν βλέπουμε την αφθονία που μας περιβάλλει, τη βιοποικιλότητα με την οποία μας έχει ευλογήσει η Μάνα Γη μας και τη διατροφική αξία της τροφής μας.

[youtube]https://youtu.be/k2YMLLzbXoI[/youtube]

Η μονοκαλλιέργεια της τροφής προκαλεί υποσιτισμό και αβιταμίνωση, προβλήματα τα οποία έρχονται να λύσουν αυτοί που τα δημιούργησαν με τεχνητή τροφή, κλίμακες κατώτερης διατροφικής αξίας από την πραγματική τροφή που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στους κήπους, στα μπαλκόνια μας ή στα χωράφια μας.

Μεταλλαγμένες μπανάνες που χρηματοδοτούνται από τον Bill Gates, χρυσό ρύζι και άλλες τεχνητές τροφές αποτελούν δείγματα της στενής συνεργασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μεταξύ της επιστημονικής έρευνας στα πανεπιστήμια και των πολυεθνικών εταιρειών στον τομέα της διατροφής, γι’ αυτό η γνώση πρέπει να ελευθερωθεί από αυτή την ασφυκτική σχέση. Πρέπει να ελευθερώσουμε τα εδάφη μας, να ελευθερώσουμε τους καλλιεργητές μας από τον σφικτό εναγκαλισμό των πολυεθνικών, που κάνουν το κόστος των σπόρων δυσβάστακτο για τους αγρότες, οδηγώντας τους στην παγίδα της υπερχρέωσης, στην απόγνωση και στην αυτοκτονία.

Η βιομηχανική καλλιέργεια της γης συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή – το 40% του προβλήματος της κλιματικής αστάθειας προέρχεται από τη βιομηχανοποιημένη καλλιέργεια του εδάφους. Με την απελευθέρωση των σπόρων και τη βιολογική καλλιέργεια ένα σημαντικό μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα επιστρέφει στο έδαφος, μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου και μετατρέποντας το έδαφος στον μεγαλύτερο υποδοχέα του διοξειδίου του άνθρακα.

Καθένας από μας μπορεί να συμβάλλει στον ερχομό της ειρήνης στο έδαφος και να δεσμευτεί αυτήν εδώ την Ημέρα της Μάνας Γης ότι θα προστατεύει τη Γη, τους ζωντανούς σπόρους και το μέλλον. Η Γη μάς καλεί να δράσουμε και ή την ακούμε και ευημερούμε, ή οδηγούμαστε στον αφανισμό. Έχουμε ένα μέλλον, ας το φτιάξουμε μαζί με τη Γη μας.

Ελεύθερη μετάφραση: Χριστίνα Κούρκουλα