Θεατρική Παράσταση: “Ο δρόμος για το σπίτι”

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

…από την προσφυγιά της Σμύρνης στους πρόσφυγες της εποχής μας

“Ο δρόμος για το σπίτι”

Θεατρική Παράσταση

στο Θέατρο Νέου Κόσμου

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Λιάνκα Παντολφίνι

Μια ηθοποιός και μια κούκλα: κίνηση, εικόνα, τραγούδι και αφήγηση.

…Στη σιωπηλή γωνιά ενός σπιτιού, είναι καθισμένη μια γριά γυναίκα. Μια παλιά μελωδία την επισκέπτεται ξυπνώντας μέσα της θυμίσεις από τα παιδικά της χρόνια. Η γιαγιά ταξιδεύει προς τα μέρη όπου γεννήθηκε, κάπου στην Ανατολή, στις αρχές του περασμένου αιώνα… Λαχταρά να μπει στο σπίτι που γεννήθηκε… ΄Ενας φόβος βαθύς αναδύεται: το φάντασμα του ξεριζωμού της. Οι αναμνήσεις μπλέκονται με τα όνειρά της. Βήμα προς βήμα αποκαλύπτει την ιστορία της, αναμετριέται με τις κομμένες ρίζες της, σε μια τελευταία προσπάθεια να βρει το δρόμο για το σπίτι.

«Ο δρόμος για το σπίτι» είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας βασισμένης στο θέμα της συνθήκης του πρόσφυγα, της ταυτότητάς του και της απώλειας της ρίζας του. Ξεκίνησε το 2011 με την συλλογή μαρτυριών από μικρασιάτες πρόσφυγες πρώτης γενιάς χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η παράσταση παρουσιάστηκε στην πρωταρχική της μορφή σε πρεμιέρα, στο Teatro Dimitri, του Verscio (Eλβετία), το Μάρτιο του 2013, ως διπλωματική εργασία για το μεταπτυχιακό (Master of Arts in Physical Theatre, Scuola Teatro Dimitri) της Παντολφίνι. Στη συνέχεια παίχτηκε σε διάφορα θέατρα της Ελβετίας και της Ιταλίας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Λιάνκα Παντολφίνι Συνεργασία – Επιμέλεια: Andrea Valdinocci, Jean -Μartin Roy Κατασκευή κούκλας: Helena Stouracova (Divadlo Continuo Theatre)

Η Λιάνκα Παντολφίνι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα «Eπιστήμες της Επικοινωνίας» που ίδρυσε ο Umberto Eco στο Πανεπιστήμιο της Bologna, και Υποκριτική στη Modena (Emilia Romagna Teatro). Στην Ιταλία έπαιξε σε ξένες και δικές της θεατρικές παραγωγές. Έζησε στην Τσεχία (2008-2011), μέλος του διεθνούς θιάσου Divadlo Continuo Theatre (physical theatre, θέατρο δρόμου, site/specific, puppet animation κ.α) κι έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη. Το 2014 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της για physical theatre στη Σχολή «Scuola Teatro Dimitri». Ζει και εργάζεται στην Ελβετία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα

Θέατρο Νέου Κόσμου Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Ν. Κόσμος

τηλ. 2109212900

Από 20 Απριλίου έως 2 Ιουνίου 2015

κάθε Δευτέρα και Τρίτη 21.15