Κεραυνοί της Αντζελίνα Τζολί στον ΟΗΕ: Αποτύχαμε…

Επιμελείται η Βέρα Σιατερλή

Δριμεία κριτική άσκησε η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλογίζοντας στο διεθνή οργανισμό αδυναμία να τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία ενώ απηύθυνε μια συγκινητική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες.

Στα 4 και πλέον χρόνια που διαρκεί η σύρραξη, 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την χώρα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ από την έναρξη της συριακής κρίσης, το Συμβούλιο έχει βαθύτατα διχαστεί καθώς από τη μία πλευρά βρίσκονται οι χώρες της Δύσης που θέλουν να ασκηθούν πιέσεις στη Δαμασκό και από την άλλη η Ρωσία και η Κίνα που προστατεύουν τη συριακή κυβέρνηση.

Η Αντζελίνα Τζολί ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απηύθυνε «έκκληση να επικρατήσει η ενότητα» εντός του Συμβουλίου προκειμένου να διευθετήσει αυτήν την κρίση. Εκατομμύρια Σύριοι μετανάστευσαν από την χώρα προς τα γειτονικά κράτη (Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ, Τουρκία) ενώ ορισμένοι από αυτούς, πνίγηκαν επιχειρώντας να περάσουν τη Μεσόγειο.

Η πρωταγωνίστρια του Χόλυγουντ μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι «η αποστολή του ΟΗΕ είναι να προλαμβάνει και να τερματίζει τις συρράξεις, κάτι το οποίο αποτύχαμε να κάνουμε στην περίπτωση της Συρίας». Η ίδια, επισκέφθηκε 11 φορές τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων.

Κατόπιν προέτρεψε τους αντιπροσώπους των 15 κρατών μελών αφού δε μπορούν να τερματίσουν τη σύρραξη, να επισκεφθούν τους καταυλισμούς των Σύρων προσφύγων «προκειμένου να δουν ιδίοις όμασι τα δεινά και τον αντίκτυπο της σύρραξης στην περιοχή… και να τους προσφέρουμε νόμιμες λύσεις προκειμένου να είναι ασφαλείς»

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι 440.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι ενώ μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που διανύει πλέον την 5η χρονιά του. Από αυτούς, 167.500 πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 228.000 από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι υπόλοιποι από άλλες ένοπλες οργανώσεις.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στα ΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι, ερωτηθείς σχετικά με την παρέμβαση της Α. Τζολί για την Συρία, έδωσε μια απαράδεκτη και σεξιστική απάντηση λέγοντας ως σχόλιο απλά ότι «είναι όμορφη» θέλοντας να υποβαθμίσει και ακυρώσει την άποψη επειδή εκφράζεται από γυναίκα!

Πηγή: left.gr