Γυναικεία μυκονιάτικη ενδυμασία: Μια σπουδή στον Αιγαιακό υλικό πολιτισμό

Την περασμένη Τετάρτη 29/4 στην Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού και ομώνυμο Ίδρυμα με θέα την Βουλή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μιας ξεχωριστής έκθεσης, με τίτλο, «Γυναικεία Μυκονιάτικη ενδυμασία: Μια σπουδή στον Αιγαιακό υλικό πολιτισμό». Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο που ανέπτυξαν δεκαοκτώ γυναίκες εικαστικοί οι οποίες εμπνεύστηκαν από μία παραδοσιακή μυκονιάτικη φορεσιά του 18ου αιώνα, με στόχο την διερεύνηση στοιχείων της Παράδοσης στη σύγχρονη γυναικεία εικαστική πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη φορεσιά είχε εξαφανιστεί απ’ όλα τα νοικοκυριά της Μυκόνου και μόνη μαρτυρία της ύπαρξής της ήταν τα σχέδια του γάλλου βοτανολόγου- περιηγητή Joseph Pitton de Tournefort (1700).

Ο ενδυματολόγος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ βασισμένος στο τρίτομο αυθεντικό έργο του ντε Τουρνεφόρ, στο οποίο στηρίχθηκε και η έρευνα, αναδημιούργησε τη νέα ενδυμασία. Στην ίδια πολύτιμη πηγή πληροφοριών βασίστηκαν και οι γυναίκες δημιουργοί για να εμπνευστούν και να εκφράσουν με σύγχρονες εικαστικές φόρμες έργα τέχνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα χαιρετήσουν η κ. Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου από το Ίδρυμα Κατακουζηνού και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, ο οποίος παραχώρησε την ενδυμασία. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει παρουσίαση της έκθεσης από την Μουσειολόγο – Επιμελήτρια Μίνα Α. Καραγιάννη

h

 Έργο της Μαριλένας Ζαμπούρα

Τη βραδιά των εγκαινίων η δρας Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Όταν η παράδοση γίνεται έμπνευση». Παράλληλα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα κάνουν εκτύπωση φύλλων προσωπικού γραμματοσήμου με την ενδυμασία της Μυκόνου.

Επίσης έγινε παρουσίαση της ενδυμασίας από τον κ. Γιάννη Μετζικώφ με νεαρή μοντέλο η οποία εμφανίστηκε ντυμένη με τα εσώρουχα της ενδυμασίας και φόρεσε σταδιακά όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ της ανασκευασμένης φορεσιάς.

Στην έκθεση, συμμετέχουν ως υποστηρικτές, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και «έκοψαν» μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, το πρώτο εικαστικό γραμματόσημο με την ενδυμασία Μυκόνου. Ακόμη είχε προγραμματιστεί η έκθεση και παρουσίαση στους επισκέπτες, του αυθεντικού τρίτομου έργου του ντε Τουρνεφόρ  κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

Οι εικαστικοί : Ε. Αγγέλου, Ά. Αλκαλάη, B. Amezkua, Μ. Βαρδοπούλου, Δ. Γεωργιάδη, Γ. Γκρεμούτη, Ε. Γουλάκου, Ε. Έλληνα, Μ. Ζαμπούρα, Ά. Θεοχαράκη, Σ. Καζιάλε, Μ. Κάσση, Χ. Κοέν, C. Mitrentse, Ε. Παυλοπούλου, Σ. Πολίτη, Έ. Φουρίκη και Κ. Χριστοφορίδη, παρουσίαζαν το έργο τους στους επισκέπτες μεμονωμένα με στόχο να αναδείξουν την επιρροή της μυκονιάτικης ενδυμασίας και τον τρόπο που με την δική τους γυναικεία  ματιά η φορεσιά συνδέεται με το έργο τους.

Την έκθεση συνοδεύει πολυτελής και κατάλογο τυπωμένος με τα χρώματα που έβαφε ο Γιάννης Τσαρούχης την οικία των Κατακουζηνών.

a

 η Ελένη Παυλοπούλου μπροστά στο έργο της στην οικία Κατακουζηνού

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 10/5.

Αμαλίας 4 (5ος όροφος), Πλατεία Συντάγματος

Ημέρες / ώρες: Παρ. 5-8 μ.μ. Σάβ.-Κυρ. 12 μ.-3 μ.μ.
Tηλ:2103222144
Πληροφορίες: www.katakouzenos.gr