Χαδάκι στον Λαγό για την επίθεση στην Κανέλλη

Δυστυχώς, είναι περίπου νόμιμο να απειλεί ο Χρυσαυγίτης μέσα στη Βουλή, όπως έγινε πριν λίγες μέρες όταν ο Λαγός απειλούσε την Λιάνα Κανέλλη, όπως προκύπτει από την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής.

Η επιτροπή αυτή συνήλθε με παρόντα όλα τα κόμματα, πλην Ανεξάρτητων Ελλήνων. Εμφανίστηκε ο Λαγός και είπε ότι δεν απείλησε, αλλά κινήθηκε “εντός νομίμων ορίων”, ενώ οι φωνές ακούγονταν από τους διαδρόμους μέσα στην αίθουσα την ημέρα του περιστατικού. Η Λιάνα Κανέλλη δεν εμφανίστηκε στην ακρόαση, μπορούμε να φανταστούμε τους λόγους, μια και ξέρουμε ότι πολλές φορές τέτοιου είδους ακροάσεις είναι τραυματικές για θύματα φασιστικών επιθέσεων.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας ομόφωνα καταδίκασε τον Γ. Λαγό με ανακοίνωσή της, αφού δέχθηκε την καταγγελία που είχε κάνει η κ. Κανέλλη. Όμως, δεν υπερψηφίστηκε η πρόταση της Όλγας Γεροβασίλη, βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, για πρόταση μομφής, κάτι που θα συνεπαγόταν την περικοπή της βουλευτικής του αποζημίωσης κατά το ένα τέταρτο. Η προτείνουσα και άλλοι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν την πρόταση, ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. απουσίαζε (βολικά;) και τα άλλα κόμματα καταψήφισαν την πρότασή της, οπότε δεν πήρε πλειοψηφία.

Έτσι, μετά από το πινγκ-πονγκ μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, όπου τα πρώτα ζήτησαν την καταδίκη του Χρυσαυγίτη στις 7/5 και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε, παραπέμποντας το θέμα στην επιτροπή δεοντολογίας, ενώ χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καθυστερημένα το πρέπον, αλλά δεν είχαν πλειοψηφία, μια και οι σύμμαχοί του δεν φρόντισαν να παρευρίσκονται. Αν οι ΑΝΕΛ είχαν παρουσία, η πρόταση μομφής θα ισοψηφούσε, οπότε μπορεί και να περνούσε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μια επίθεση τιμωρείται με χαδάκια, ότι κοστίζει ελάχιστα, και το μήνυμα που στέλνει στους Χρυσαυγίτες είναι ότι μπορούν να τρομοκρατούν ελεύθερα, ακόμα και μέσα στο Κοινοβούλιο. Δυστυχώς, ένα τέτοιο σκηνικό είναι αρνητικό για την καταδίκη του φασιστικού φαινομένου αλλά και για την εξελισσόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το αντιφασιστικό κίνημα έχει βέβαια τις δυνάμεις του για να καταδικάσει στην κοινωνία τους χρυσαυγίτες και να συμβάλει με τα επιχειρήματά του και τη δράση του στη διάλυση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι “θεσμοί” για άλλη μια φορά, δεν κάνανε ούτε τα στοιχειώδη.

Σίσσυ Βωβού