Με έλεγαν Farinaz Khosravani, ήμουν 26 ετών, καμαριέρα

Με μια τέτοια ανάρτηση στο Facebook προσπαθούν να θρηνήσουν αλλά και εξεγείρονται πολλές γυναίκες στο Ιράν, για τον ύποπτο θάνατο της Farinaz Khosravani, καμαριέρας στο ξενοδοχείο Tara Hotel της πόλης Mahabad, 280.000 κατοίκων, στην πλειοψηφία τους Κούρδων, που έπεσε από τον 4ο όροφο και σκοτώθηκε στις 4 Μαίου.

Ακολούθησαν εξεγέρσεις, με πρωτοπορία γυναίκες, δύο από τις οποίες είναι θύματα από βιτριόλι στο πρόσωπο, πράξη που έχει συμβεί συχνά στην περιοχή και θεωρείται ότι συχνά προέρχεται από άνδρες της αστυνομίας των ηθών. Στις εξεγέρσεις αυτές, που κράτησαν αρκετές ημέρες, διαδηλωτές και διαδηλώτριες κύκλωσαν και έβαλαν φωτιά στο ξενοδοχείο, ενώ η σκληρή στάση της αστυνομίας κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον δύο διαδηλωτών και τον τραυματισμό τουλάχιστον 50, από σφαίρες που έριξε για τη διάλυσή τους. Επίσης έχουν γίνει πολλές συλλήψεις, όπως ανέφεραν πηγές της αστυνομίας, στη διάρκεια των εξεγέρσεων.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν, και εξετάζονται και από τη Διεθνή Αμνηστία, αναφέρουν ότι υπήρξε απειλή βιασμού ή επίθεση βιασμού της καμαριέρας από στρατιώτη της Επαναστατικής Φρουράς. Πολλές γυναίκες συγκεντρώθηκαν επίσης για να απαιτήσουν να σταματήσουν οι περιπολίες της αστυνομίας που ελέγχουν οι γυναίκες είναι “ευπρεπώς ενδεδυμένες” ή φορούν σωστά το χιτζάμπ. Επίσης, συνέδεσαν την υπόθεση της Farinaz με την εκτέλεση της Ραϊανέχ Τζαμπαρί τον Οκτώβριο του 2014, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί σκότωσε σε αυτοάμυνα τον επίδοξο βιαστή της το 2007 (βλ. Μωβ, Ο αποχαιρετισμός της Ρεϊχανέ Τζαμπαρί)

Η k. Chitsaz, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών του Εθνικού Συμβουλίου της Επανάστασης του Ιράν, που είναι το μεγαλύτερο κίνημα αντίστασης στο καθεστώς των μουλάδων, έκανε σχετικές δηλώσεις: “Ο θλιβερός θάνατος της Φαρινάζ ή η εκτέλεση της Ραϊανέχ Τζαπαρί, δύο νεαρών γυναικών που έχασαν τη ζωή τους γιατί ήθελαν να αντισταθούν στις κακόβουλες προθέσεις πρακτόρων της μυστικής αστυνομίας, αλλά και οι αυτοκτονίες γυναικών ενάντια στην τυραννία και καταπίεση των μουλάδων, αποδεικνύει ότι οι ευγενείς ιρανές γυναίκες είναι αποφασισμένες να μην γονατίσουν στη φαυλότητα και την καταπίεση αυτού του απάνθρωπου και μισογύνικου καθεστώτος και αντιστέκονται με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, αψηφώντας τις διακρίσεις λόγω φύλου, την καταστολή και τις φρικαλεότητες”… Δήλωσε ακόμα ότι “εδώ και πολλά χρόνια τώρα, οι Ιρανές βρίσκονται στην πρωτοπορία της πάλης ενάντια στο απάνθρωπο ιερατικό καθεστώς και σίγουρα αυτές οι γυναίκες θα εξαλείψουν το καθεστώς από την ιρανική ιστορία”.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια εξέγερση και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, και όπως δείχνουν τα έξω από το ξενοδοχείο, οι διαδηλωτές φώναζαν “θάνατος στο καθεστώς”, μια και υπάρχει ασφαλώς σύνδεση της έμφυλης βίας που θεωρείται ότι οδήγησε την καμαριέρα να πέσει από το παράθυρο ή να σπρωχτεί από αυτό, με την εθνική καταπίεση των Κούρδων. Και μάλιστα, αναφέρεται ότι οι εξεγέρσεις αυτές μπορεί να αποτελούν μια Ιρανική Άνοιξη, κατά τα πρότυπα της Τυνησίας και άλλων χωρών κατά το 2011.

Μικρότερες διαδηλώσεις έγιναν σε κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας.

Στην εφημερίδα Sunday Fars αναφέρεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν, Ebrahim Raisi, είπε ότι οι συλλήψεις ήταν προϊόν της “κρίσης” που υποκινήθηκε από ξένα μέσα ενημέρωσης, “για το θάνατο ενός ατόμου σε ένα ξενοδοχείο”.

Σίσσυ Βωβού