Τουρκία: Κοπέλα πυροβολήθηκε γιατί συμμετείχε σε διαγωνισμό τραγουδιού

Κοπέλα κουρδικής καταγωγής από τη νοτιοανατολική Τουρκία, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι όταν την πυροβόλησε ο φίλος της διότι συμμετείχε σε διαγωνισμό τραγουδιού της τουρκικής τηλεόρασης, όπου και διακρίθηκε.

Το βράδυ της Δευτέρας, στην πόλη Εργκάνη του Νιγιάρμπακιρ, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον φίλο της και δύο ακόμη άνδρες για απόπειρα δολοφονίας κατά της 19χρονης κοπέλας, που νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί δεν ξέρουν ακόμηΑΝ θα μπορέσουν να τη χειρουργήσουν. Ο φίλος της υποστήριξε ότι διαφωνούσε μεν με τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, αλλά δεν ήθελε να την σκοτώσει.

Η Μουτλού Καγιά, που δέχθηκε τον πυροβολισμό ενώ βρισκόταν στο κήπο του σπιτιού της, ήθελε να ασχοληθεί με το τραγούδι και για τον λόγο αυτό δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό «Sesi Cok Guzel» -το τουρκικό American Idol-. Ωστόσο υπήρχαν συγγενείς της που δεν συμφωνούσαν με την απόφασή της, η οποία δεν συμμορφωνόταν με την παραδοσιακή εικόνα που έχουν οι γυναίκες στη νοτιοανατολοκή Τουρκία.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία επικρατούν ακόμη και σήμερα οι συντηρητικές παραδόσεις και η συμμετοχή μιας γυναίκας σε μια τέτοια τηλεοπτική εκπομπή συνήθως αντιμετωπίζεται εχθρικά από την οικογένειά της. Επίσης, είναι συχνά τα φαινόμενα βίας σε βάρος των γυναικών στην Τουρκία και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι έχουν εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα.

www.efsyn.gr