Τη σκότωσε ο άντρας της και η σιωπή της

Νέα συζυγοκτονία, στην κοινότητα Δίδυμα Αργολίδας την 1η Ιουνίου, όπου 33χρονη γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών 10 και 8 ετών, φονεύθηκε από τον σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους και μπροστά στα παιδιά τους.

Η γυναίκα ζητούσε διαζύγιο από τον σύζυγό της, εκείνος όμως την απειλούσε. Είχε πρόσφατα αποφυλακισθεί μετά από έκτιση ποινής για σοβαρά αδικήματα, μεταξύ των οποίων συνέργεια σε ανθρωποκτονία, λόγω μείωσης της ποινής του. Ο δράστης και το θύμα είναι και ήταν Αλβανικής καταγωγής, και η ποινή του δράστη συνοδευόταν από απέλαση, αλλά φαίνεται ότι επανήλθε πολύ πρόσφατα παράνομα στην Ελλάδα.

Η γυναίκα, η οποία δούλευε σε σπίτια και σε χωράφια για να βγάλει τα προς το ζην, είχε εκμυστηρευθεί τους φόβους της σε φίλους και συντοπίτες, και παρά τις παραινέσεις τους να τον καταγγείλει, εκείνη δεν το είχε κάνει, πιθανώς λόγω του ότι δεν είχε νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα ούτε η ίδια ούτε τα παιδιά της, και φοβόταν την απέλαση.

Είναι χαρακτηριστικές κάποιες σχετικές δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου της περιοχής κ. Παναγιώτη Αποστόλου, ο οποίος ήταν και νονός του ενός από τα παιδιά, τις οποίες δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα: “Τις τελευταίες ημέρες ήταν ανήσυχη. Τον φοβόταν πολύ. Της είπα, να πάμε μαζί στην αστυνομία αλλά μου έλεγε ότι τον φοβόταν. Αν ήξερα ότι ήταν τόσο επικίνδυνος, θα πήγαινα ο ίδιος να τον καταγγείλω».

Το δράμα των απειλών από τον σύζυγο το ζουν δυστυχώς πολλές γυναίκες, είτε Ελληνίδες είτε μετανάστριες και από αυτές είτε νόμιμες είτε παράνομες. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στην εαυτή της, αλλά και στα παιδιά που συνήθως υπάρχουν, είναι να υπομένει μια ζωή με τον εχθρό της και να μην ζητήσει βοήθεια τόσο από υπηρεσίες αρωγής, όπως τα συμβουλευτικά κέντρα για την έμφυλη βία ή η γραμμή ΣΟΣ 15900, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και μπορεί να συμβουλεύσει για την αποτροπή τέτοιων πράξεων.

Βέβαια, εδώ πρόκειται για μια ακραία περίπτωση βίαιου ανθρώπου και βίαιου συζύγου, αλλά παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται συχνά και σε πιο “κανονικές” συνθήκες συμβίωσης. Η πρότασή μας είναι η κάθε γυναίκα να ζητάει βοήθεια από αρμόδιους φορείς και από φεμινιστικές οργανώσεις, είτε για την ίδια είτε για ανάλογες περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς και απειλών σε γνωστές της γυναίκες.

Δυστυχώς, το γεγονός ότι αυτή η μετανάστρια δεν είχε νομιμότητα, ενίσχυσε τους φόβους της ότι ενδεχόμενη καταγγελία στην αστυνομία, θα την οδηγούσε στην απέλαση, παρά το γεγονός ότι ήταν τόσα χρόνια στην Ελλάδα και είχε δημιουργήσει εδώ μια ζωή και ανθρώπινες σχέσεις στο χωριό όπου ζούσε και δούλευε.

Προσδοκούμε σύντομα νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, οι οποίες έχουν εξαγγελθεί, τόσο για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών, όσο και για τη χορήγηση υπηκοότητας σε πρώτη φάση των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ήρθαν σε πολύ μικρή ηλικία.

Σίσσυ Βωβού