Νύχια (μέρος πρώτο: υγιεινή των νυχιών)

της Βέρας Σιατερλή

Ενώ τα περιποιημένα χέρια και η αισθητική τους μας απασχολούν όλο τον χρόνο, κάθε άνοιξη που αποκαλύπτουμε τα πόδια και τα νύχια μας είναι η εποχή που ασχολούμαστε με αυτά και πρέπει να γνωρίζουμε κάποιες αρχές φροντίδας.  Αυτό το άρθρο αναφέρεται εκτεταμένα τόσο στην υγιεινή και αισθητική όσο και στην υγεία των άκρων μας σε δύο.

Ιστορική Αναδρομή

Η πρώτη περιποίηση χεριών καταγράφηκε 3.000 χρόνια πριν στην Αίγυπτο και την Κίνα.  Οι Κινέζοι, το 3.000 π.χ. χρησιμοποιούσαν μια βαφή νυχιών η οποία ήταν φτιαγμένη από αραβικό κόμμι, ζελατίνη, ασπράδι αυγών και κηρύθρα. Τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζοι βασιλιάδες ήταν το χρυσό και το ασημένιο ενώ τον 15° αιώνα, οι αρχηγοί της δυναστείας των Μινγκ χρησιμοποιούσαν κόκκινη και μαύρη μπογιά για τα νύχια τους.

Οι Αιγύπτιοι έβαφαν τα νύχια τους και το χρώμα που χρησιμοποιούσαν δήλωνε τη κοινωνική τάξη στην οποία ανήκαν. Οι Φαραώ χρησιμοποιούσαν το βαθύ κόκκινο, ενώ οι άνθρωποι από χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις χρησιμοποιούσαν πιο απαλά χρώματα. Άνδρες και γυναίκες μπορούσαν να χρησιμοποιούν χρώμα στα νύχια τους, και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούσαν για το κόκκινο χρώμα μια χρωστική που ονομάζονταν χέννα, η οποία προέρχονταν από ένα θάμνο.

Οι στρατιώτες στην Αίγυπτο και την αρχαία Ρώμη πριν ξεκινήσουν για τη μάχη έβαφαν τα χείλη τους και τα νύχια τους στο ίδιο χρώμα και χτένιζαν και γυάλιζαν τα μαλλιά τους.

Τον 19° αιώνα (1800) δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη περιποίηση των νυχιών. Τα νύχια κόβονται κοντά, σε αμυγδαλωτό σχήμα και γυαλίζονται με κόκκινο λάδι (ιώδιο). Στις αρχές του 20ου αιώνα ξεκινά η χρήση της μεταλλικής λίμας στην περιποίηση των νυχιών και πρωτοεμφανίζονται στην Νέα Υόρκη οι χάρτινες λίμες νυχιών.

Το βερνίκι νυχιών (μανό) εμφανίστηκε γύρω στα 1925 μόνο σε αποχρώσεις ροζ-κόκκινου, ενώ λίγο αργότερα έκανε την εμφάνιση του το αρωματισμένο βερνίκι νυχιών. Η μόδα στην περίοδο αυτή δεν επέτρεπε τη βαφή ολόκληρου του νυχιού.

Το 1940 πραγματοποιείται μια επανάσταση στην περιποίηση των νυχιών. Η Rita Hayworth δημιουργεί νέα μόδα με τα μακριά και κατακόκκινα νύχια της.

Το 1960 τα τεχνητά νύχια έγιναν γνωστά από την Αμερική για εμπορικούς και αισθητικούς λόγους. Η έμπνευση για να φτιαχτούν ήρθε από τα υλικά των ακουστικών βαρηκοΐας και από τις κόλλες των οδοντιατρικών υλικών.

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται τα τεχνητά νύχια είναι γνωστά από την αρχαιότητα είτε ως σύμβολο της θηλυκότητας είτε ως σύμβολο του πλούτου. Στην Αίγυπτο οι γυναίκες είχαν δημιουργήσει τεχνητά νύχια από ελεφαντόδοντο, κόκαλα ζώων ή χρυσό, ανάλογα με την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκαν. Στην Άπω Ανατολή όσο πιο μακριά ήταν τα νύχια και όσο πιο εύθραυστα τόσο πιο ψηλά κοινωνικά ανήκαν. Ενώ οι σκλάβες τα είχαν πιο κοντά και πιο ανθεκτικά.

Τα τεχνητά νύχια αποτελούν λύση για τις γυναίκες που δεν μπορούν να μακρύνουν τα δικά τους νύχια. Με τα ψεύτικα νύχια (tips), γίνεται επιμήκυνση. Είναι φυσικά σε εμφάνιση και μπορούν να κοπούν σε οποιοδήποτε σχήμα και μήκος.

Στις μέρες μας τα τεχνητά νύχια έχουν εξελιχθεί. Μειώθηκαν τα σκληρά υλικά και διαμορφώθηκαν ώστε να μοιάζουν με το φυσικό νύχι. Έτσι είναι γνωστές οι μέθοδοι των τεχνητών νυχιών (gel, ακρυλικό, μετάξι). Η τοποθέτησή τους είναι ευκολότερη, φθηνότερη, ταχύτερη και ακίνδυνη.

Λίγα χρόνια αργότερα (1978) έρχεται στη μόδα το Γαλλικό Μανικιούρ (French Manicure), το οποίο τονίζει το φυσικό χρώμα του νυχιού ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ξεκινάει η διακοσμητική των νυχιών ( nail art ) με το συνδυασμό διαφόρων σχεδίων και ζωγραφιών

Υγιεινή των νυχιών

Η χειροκομία ή ευρέως γνωστή σαν μανικιούρ είναι η φροντίδα των νυχιών και των δαχτύλων των χεριών. Manicure (μανικιούρ) σημαίνει «η φροντίδα του χεριού».  Προέρχεται από τη Λατινική λέξη «manus» που σημαίνει χέρι και τη λέξη «cura» που σημαίνει φροντίδα.

 Η υγιεινή των νυχιών αποτελεί βασικό μέρος της ατομικής υγιεινής και ειδικότερα της υγιεινής των χεριών και των ποδιών. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να την αναλύσουμε σε συνδυασμό με την υγιεινή των χεριών και την υγιεινή των ποδιών.

Υγιεινή των χεριών

Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί έτσι μειώνεται σημαντικά η πιθανότατα μετάδοσης παρασιτικών ή λοιμωδών νοσημάτων. Η υγιεινή των χεριών είναι σημαντική σε όλα τα άτομα ιδιαίτερα όμως σε άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς καθώς επίσης και στους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για την παροχή υπηρεσιών σε άτομα που είναι ασθενείς π.χ. (προσωπικό ιατρείων, αισθητικοί, φυσιοθεραπευτές κλπ.).

q

Τα χέρια μπορούν να μολυνθούν από διάφορες εκκρίσεις, πύο, αίμα, τραύματα, μολυσμένα αντικείμενα – εργαλεία κ.λ π.

Θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά με σαπούνι και τα νύχια να βουρτσίζονται με ειδική βούρτσα.

Ειδικότερα θα πρέπει να πλένονται:

α)   Πριν από κάθε γεύμα

β)   Κατά το πρωινό πλύσιμο

γ)   Μετά την τουαλέτα

δ   Μετά από κάθε εργασία

ε)   Μετά από πολλές χειραψίες

στ) Μετά το μέτρημα χρημάτων

Τα νύχια και ιδιαίτερα τα μακριά νύχια αποτελούν εστία μικροβίων. Είναι απα­ραίτητο το βούρτσισμα τους για τον σωστό καθαρισμό τους. Πρέπει να κόβονται τακτικά (1 φορά την εβδομάδα) και να διαμορφώνεται το σχήμα τους.

w

Οι παρωνυχίδες δεν πρέπει να τραβιούνται ή να δαγκώνονται αλλά να κόβονται με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην τραυματίζεται το δέρμα. Η ολική αφαίρεση των επωνυχίων πρέπει να αποφεύγεται γιατί αυτά έχουν προστατευτικό ρόλο για το νύχι. Η ονυχοφαγία ή κοινώς «φάγωμα» των νυχιών είναι επίσης μια κατάσταση η οποία πρέπει να αποφεύγεται.

Σε πολλά άτομα η ονυχοφαγία αποτελεί την έκφραση αγχωτικών καταστάσεων και αίσθησης ανασφάλειας. Η ονυχοφαγία έχει σαν αποτέλεσμα μια μόνιμη δυσμορφία στο νύχι και στη γύρω περιοχή, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από μολύνσεις.

Η χρήση γαντιών μιας χρήσης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μετάδοσης μικροβίων, ενώ κρίνεται απαραίτητη η χρήση προστατευτικών γαντιών όταν τα χέρια έρχονται σε επαφή με απορρυπαντικά, καθαριστικά, τοξικές ουσίες. Μετά τη χρήση τα χέρια θα πρέπει πάλι να πλένονται, και να χρησιμοποιείται μετά μια προστατευτική κρέμα ή μια κρέμα περιποίησης χεριών. Αν πλένετε τα πιάτα ή τα ρούχα χωρίς να φοράτε γάντια, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα νύχια σας. Η υπερβολική επαφή των χεριών με το ζεστό νερό κάνει τα νύχια πιο μαλακά και επομένως πιο εύθραυστα, ενώ οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών τα ξηραίνουν και τα αφυδατώνουν. Καλό είναι, λοιπόν, να φοράτε γάντια όταν ασχολείστε με τις δουλειές του σπιτιού και να πλένετε τα χέρια σας με κρύο νερό.

Η προστατευτική κρέμα εκτός από την ενυδάτωση προσφέρει και προστασία της επιδερμίδας των χεριών από λιποδιαλυτές ή υδατοδιαλυτές ερεθιστικές ουσίες. Οι σύγχρονες κρέμες ή λοσιόν περιποίησης χεριών ενυδατώνουν την επιδερμίδα ενώ παράλληλα μπορούν να περιέχουν επουλωτικές ουσίες (αλλαντοΐνη, ουρία).

Η τυπική τους φροντίδα συνήθως γίνεται με αφορμή τη φροντίδα των χεριών. Συχνό πλύσιμο, κρέμες χεριών και προστασία από τον ήλιο και το κρύο είναι ό,τι κάνουμε για τα χέρια μας και, έτσι, και για τα νύχια μας. Η περιποίηση όμως των νυχιών μπορεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή διαδικασία, για την οποία δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά λεφτά, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε και μόνες σας στο σπίτι. Γιατί στόχος δεν είναι μόνο το βάψιμο αλλά τα υγιή, λαμπερά και δυνατά νύχια.

Τι χρειάζεστε:

  • Ξεβαφτικό νυχιών
  • Νυχοκόπτη
  • Λίμα
  • Buffer
  • Μαλακτικό/αφαιρετικό για επωνύχια
  • Ξυλάκια ή pusher για τα επωνύχια
  • Πενσάκι
  • Base & top coat
  • Βερνίκι
  • Ενυδατική κρέμα ή λαδάκι για τα νύχια και τα επωνύχια (πετσάκια)

e

Ξεκινήστε από το λιμάρισμα, το οποίο πρέπει να γίνεται πάντα προς την ίδια φορά, για να μην σπάνε τα ευαίσθητα νύχια. Το σχήμα που θα επιλέξετε εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας.

Συμβουλή: Περάστε λίγο ελαιόλαδο στις άκρες των νυχιών σας, για να μαλακώσουν τα επωνύχια σας (ή αλλιώς τα λεγόμενα πετσάκια).

Σπρώξτε τα επωνύχια σας προς τα κάτω με το ειδικό ξυλάκι, με μαλακές και ελαφρές κινήσεις. Ιδανικά θα ήταν να μην τα κόψετε γιατί θα αφήσουν ακάλυπτη τη μήτρα του νυχιού, ενώ με αυτό τον τρόπο γίνονται πιο σκληρά και τραχιά.

Με ένα buffer λειάνετε την επιφάνεια των νυχιών και αφαιρέστε από τις άκρες των νυχιών τα ξέφτια που άφησε η λίμα.

– Αν επιθυμείτε να τελειώσετε τη διαδικασία εδώ, χωρίς να εφαρμόσετε χρώμα στα νύχια σας, μην ξεχάσετε να βάλετε λίγη κρέμα χεριών για ένα πολύ μαλακό και ευχάριστο αποτέλεσμα.

– Αν θέλετε, ωστόσο, να τα βάψετε χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι με ασετόν για να απομακρύνετε όλα τα υπολείμματα και περιττά προϊόντα που έχουν απομείνει στην επιφάνεια κάθε νυχιού.

– Τοποθετήστε στη συνέχεια μια στρώση βάσης, απαραίτητη για να προστατέψει το νύχι από το χρώμα ενώ παράλληλα θα το θρέφει όσο αυτό θα είναι «καλυμμένο». Περάστε έπειτα δυο στρώσεις από το βερνίκι της αρεσκείας σας.

– Τέλος, περάστε το top coat που θα βοηθήσει στο γρήγορο στέγνωμα αλλά και θα παρατείνει τη διάρκεια του μανικιούρ.

Η περιποίηση των νυχιών είναι σίγουρο ότι συμβάλλει στην καλή εμφάνιση, όταν όμως γίνεται πολύ συχνά ή με λάθος τρόπο, ενδέχεται να οδηγήσει σε τραυματισμό της ρίζας του νυχιού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία λευκών κηλίδων. Τα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του χρώματος των βερνικιών αφυδατώνουν τα νύχια, τα ξεφλουδίζουν και τα λεπταίνουν με αποτέλεσμα να σπάνε.

Υγιεινή των ποδιών

Η ποδοκομία ή ευρέως γνωστή σαν πεντικιούρ είναι η φροντίδα των και υγιεινή των νυχιών και των δαχτύλων των ποδιών. Pedicure (πεντικιούρ) σημαίνει «η φροντίδα του ποδιού».  Προέρχεται από τη Λατινική λέξη «pedes» που σημαίνει πόδι και τη λέξη «cura» που σημαίνει φροντίδα.

Η υγιεινή των ποδιών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, αφού αυτά αποτελούν τη βάση στήριξης του σώματος και καταπονούνται πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τήρηση μερικών απλών κανόνων μπορεί να εξασφαλίσει σωστή υγιεινή των ποδιών. Αυτοί οι κανόνες είναι:

–    Καθημερινό πλύσιμο των ποδιών με χλιαρό νερό και σαπούνι.

t

Τα πόδια (κάτω άκρα) είναι τα θεμέλια του ανθρώπινου σώματος. Στηρίζουν το σώμα όταν στέκεται, περπατάει ή τρέχει. Επίσης, προστατεύουν τη σπονδυλική στήλη, τα οστά και τα μαλακά μόρια από την καθημερινή επιβάρυνση που δέχονται. Τα πόδια είναι κατασκευασμένα από τρεις καμάρες, που προσφέρουν στήριξη και απορροφούν φορτία όταν βρίσκονται στην ιδανική τους κατάσταση.

Απαλά και περιποιημένα πόδια με φροντίδα στο σπίτι

Το να καθίσεις αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα για πεντικιούρ μπορεί να είναι η υπέρτατη πράξη περιποίησης, αλλά αν θέλετε περιποιημένα πόδια, μπορείτε να έχετε τα ίδια αποτελέσματα και στο σπίτι σας!

u

Ξεκινώντας πάρτε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, μια πετσέτα και βάλτε όλα τα εργαλεία του πεντικιούρ που χρειάζεστε σε ένα δίσκο ώστε να μπορείτε να τα παίρνετε εύκολα. Ελέγξτε αν οι ελαφρόπετρες, οι τσιμπίδες, τα ψαλίδια και οι λίμες είναι σε καλή κατάσταση. Επιλέξτε το βερνίκι νυχιών που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, έχετε δίπλα σας βαμβάκι κλπ.

Αρχικά αφαιρέστε το παλιό βερνίκι νυχιών. Προτείνεται η χρήση ξεβαφτικού χωρίς ακετόνη, καθώς η χρήση ακετόνης μπορεί να ξηράνει τα νύχια σας και να τους προκαλέσει ράγισμα ή σπάσιμο στις άκρες.
Μουλιάστε τα πόδια σας για περίπου είκοσι λεπτά σε χλιαρό νερό με θα μαλακώσει τα πόδια σας και θα κάνει ευκολότερη την αφαίρεση των ξηρών και νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας. Για τον λόγο αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια ειδική lotion, ή προσθήκη ελαίων στο νερό.

o

Ξηρότητα.  Μην ξεχνάτε τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας – είναι σημεία που συγκεντρώνεται βρωμιά και βακτήρια. Στεγνώστε τα καλά και τραβήξτε τη γωνία μιας πετσέτας μέσα από αυτά. Καλό στέγνωμα των ποδιών και ιδιαίτερα στα μεσοδακτύλια διαστήματα και χρήση ειδικής πούδρας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν τα πόδια ιδρώνουν πολύ.

d

Τα απαλά πόδια είναι εξίσου σημαντικά όσο και το αψεγάδιαστο βερνίκι, αφού η αφαίρεση των σκληρύνσεών σας τακτικά θα βοηθήσει να αποτρέψετε τη συγκέντρωση στρωμάτων νεκρού δέρματος και αργότερα τη δημιουργία σχισμών. Η αφαίρεση απαιτεί αρκετή δουλειά και αφοσίωση. Καλό θα είναι να αποφύγετε τη χρήση του ξυραφιού, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμούς και ζημιά σε υποκείμενες περιοχές της επιδερμίδας. Για μια λιγότερο επιθετική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία λίμα ποδιών ή μια ελαφρόπετρα. Συμβουλή: Εάν ασχοληθείτε με τους κάλους σας αφού τους έχετε μουλιάσει, θα είναι πιο μαλακοί άρα και πιο εύκολο να τους απομακρύνετε.

z

Δώστε σχήμα στα νύχια σας είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Τα μακριά νύχια μπορούν να καταστρέψουν τις κάλτσες σας ή ακόμη και να αλλάξουν τον τρόπο που περπατάτε Τα νύχια πρέπει να κόβονται τακτικά (μια φορά την εβδομάδα) σε ευθεία γραμμή και το μήκος τους να μη ξεπερνά το μήκος του δακτύλου. Είναι προτιμότερο το κόψιμο των νυχιών να γίνεται μετά το μπάνιο, ενώ τα νύχια θα είναι ακόμα μαλακά. Απαιτείται προσοχή στο μήκος του νυχιού γιατί αν κοπεί βαθιά μπορεί στη συνέχεια να μεγαλώσει μέσα στο δέρμα (ονυχοκρύπτωση).  Οπότε μην τα κόβετε ή τα λιμάρετε παρά ελάχιστα, στα πλάγια -το σχήμα του νυχιού θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη φυσική καμπύλη του δάχτυλου. Στη συνέχεια, λιμάρετε μαλακά τις άκρες. Αν τα νύχια σας είναι άγρια στις άκρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λίμα για να τα λιάνετε. Αν χρειάζεται να βγάλετε τις παρανυχίδες, μην τις κόψετε , καθώς αυτό ενδέχεται να τις τραυματίσει, αλλά καλύτερα σπρώξτε τις απαλά προς τα πίσω, κάτι που είναι εύκολο να κάνετε μετά το ποδόλουτρο σας.

m

Ενυδατώστε για περιποίηση, μετά από όλη αυτή τη δουλειά: η εφαρμογή μιας ιδιαίτερα ενυδατικής κρέμας θα αφήσει τα πόδια σας λεία και απαλά. Επειδή η επιδερμίδα του ποδιού είναι πολύ παχύτερη από ό, τι σε άλλα σημεία του σώματός σας, θα χρειαστείτε ένα προϊόν που χαρίζει αποτελεσματική ενυδάτωση. Αν τα πόδια σας υποφέρουν από πολύ ξηρό δέρμα και σκληρύνσεις, ανεξάρτητα από την όποια κρέμα χρησιμοποιείτε, αφιερώστε χρόνο να την απλώσετε κάνοντας μασάζ. Αυτό δεν είναι μόνο εξαιρετικά χαλαρωτικό και τονωτικό για την κυκλοφορία των ποδιών σας, αλλά επίσης θα βοηθήσει την κρέμα να εισχωρήσει καλύτερα.

b

Για το βάψιμο, αρχικά, σιγουρευτείτε ότι σκουπίσατε τα υπολείμματα της λοσιόν από τα νύχια με ένα ξεβαφτικό χωρίς ακετόνη. Τα νύχια θα πρέπει να είναι τελείως στεγνά και χωρίς λοσιόν, προτού εφαρμόσετε τη βάση. Για να αποφύγετε τις μουτζούρες από το βερνίκι, εφαρμόστε ένα ζευγάρι διαχωριστικών δακτύλων.

Περάσετε μια στρώση βάσης για να εμποδίσετε τον αποχρωματισμό των νυχιών σας από το βερνίκι. Επίσης, θα πρέπει να αφήνετε τα νύχια των ποδιών χωρίς βερνίκι κάθε τόσο. Το να τα έχετε διαρκώς βαμμένα μπορεί να οδηγήσει στον αποχρωματισμό τους, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σκούρες αποχρώσεις βερνικιού.

Αφήστε κάθε στρώση να στεγνώσει για περίπου δέκα λεπτά

Βάψιμο: Αφήστε τη βάση να στεγνώσει για περίπου δέκα λεπτά. Στη συνέχεια συνεχίστε με το χρώμα που επιλέξατε. Ένας καλός τρόπος για να εφαρμόσετε το χρώμα είναι να βάψετε τρεις λωρίδες βερνίκι, μία στο κέντρο και στη συνέχεια μία από κάθε πλευρά. Μετά από περίπου δέκα λεπτά, περάστε τη δεύτερη στρώση, και συνεχίστε με την τελευταία στρώση μετά από άλλα δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας να στεγνώσουν για τουλάχιστον μία ώρα. Φορέστε ένα ζευγάρι σαγιονάρες έτσι ώστε να μην καταστραφεί το βερνίκι.
(Σημείωση: Το αδιαφανές ή σκούρο χρώμα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να στεγνώσει απ’ όσο μια διάφανη απόχρωση, ειδικά αν έχετε εφαρμόσει πολλές στρώσεις.)

s

Με μια μικρή συντήρηση, το πεντικιούρ σας μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Για να εμποδίσετε το ξεφλούδισμα, περάστε μια στρώση δύο φορές την εβδομάδα.

Ακόμα και όταν δεν έχετε το χρόνο για ένα πλήρες πεντικιούρ, μπορείτε να χαρίσετε στα πόδια σας λίγη έξτρα περιποίηση κάθε τόσο:

Απολαύστε ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο για 15-20 λεπτά σε χλιαρό νερό, με μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Θα σας χαλαρώσει και θα κάνει και σχετική αποτοξίνωση του οργανισμού.  Στη συνέχεια ασχοληθείτε με τις σκληρύνσεις σας. Ένα προϊόν που κάνει ταυτόχρονα απολέπιση και περιποίηση στα πόδια σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εύκολα και στο ντουζ.

Καθημερινή αλλαγή και πλύσιμο των καλτσών.

Να αποφεύγεται η χρήση καλτσοδετών, αφού εμποδίζεται έτσι η καλή κυκλοφορία του αίματος.

Τακτικός έλεγχος των ποδιών για τον εντοπισμό προβλημάτων και επίσκεψη σε γιατρό αν κρίνεται αναγκαία.

Αλλαγή παπουτσιών κάθε δεύτερη μέρα και ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος. Τα παπούτσια δεν θα πρέπει να είναι στενά γιατί έτσι δημιουργούνται ερεθισμοί ή σκληρύνσεις στο δέρμα.

Οι κάλοι ή οι σκληρύνσεις πρέπει να αφαιρούνται από τους ειδικούς με ειδικά μηχανήματα και εργαλεία.

Επειδή στα πόδια ορισμένων ατόμων παρατηρείται αυξημένη παραγωγή ιδρώτα (υπεριδρωσία) θα πρέπει να αποφεύγονται τα ελαστικά παπούτσια ή χωρίς κάλτσες και να προτιμούνται τα δερμάτινα.

Η υγιεινή των ποδιών μπορεί να ολοκληρωθεί με τη χρήση ειδικών αντιδρωτικών προϊόντων για την περιοχή των ποδιών και κρεμών σώματος για την ενυδάτωση της επιδερμίδας τους.

a

Βάλτε μία πλούσια ποσότητα κρέμας ποδιών, για παράδειγμα πριν πάτε για ύπνο το βράδυ, και στη συνέχεια φορέστε ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες. Η ζεστασιά θα βοηθήσει την κρέμα να διεισδύσει, και τα πόδια σας το πρωί θα είναι απαλά σαν του μωρού.

x

Συμβουλή: Δώστε στα πόδια σας μια επιπλέον αίσθηση φρεσκάδας με τη χρήση ενός σπρέι ποδιών. Η σύνθεση ανθιδρωτικού, περιέχει ιόντα αργύρου και καταπολεμά τα βακτήρια και τις οσμές και θα χαρίσει στα πόδια σας μία αίσθηση φρεσκάδας για  ώρες.

Πηγές:

el.wiktionary.org

hansaplast.gr

www.press-news.gr

co-Beauty.gr

cdacollege

omorfamystika.gr

life2day.gr

vita