Νύχια (μέρος δεύτερο: η υγεία των νυχιών)

ΝΥΧΙΑ  (μέρος δεύτερο η υγεία των νυχιών)

της Βέρας Σιατερλή

 

Δομή των νυχιών

Τα νύχια είναι εξαρτήματα του δέρματος, τα οποία αποτελούνται από σκληρή κεράτινη. Καλύπτουν την επάνω επιφάνεια της τελευταίας φάλαγγας των δακτύλων των ποδιών και των χεριών.

Η κυριότερη λειτουργία τους είναι η προστασία στις άκρες των χεριών και των ποδιών και η σύλληψη διαφόρων αντικειμένων καθώς και οι λεπτοί χειρισμοί.

Σε κάθε νύχι διακρίνουμε τα εξής μέρη:

–   Το ελεύθερο χείλος

–    Το σώμα

–    Τη ρίζα

 

2524

Το ελεύθερο χείλος του νυχιού βρίσκεται στην άκρη του νυχιού και εκτείνεται πέρα από την άκρη των δακτύλων.

Το σώμα του νυχιού είναι το εμφανές μέρος του. Αποτελείται από κερατινοποιημένα κύτταρα, τα οποία είναι ενωμένα μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα παραλληλόγραμμο, που στηρίζεται στη ραχιαία επιφάνεια της τελευταίας φάλαγγας των δακτύλων. Έχει χρώμα ελαφρώς ρόδινο, γιατί επιτρέπει να φαίνεται το πλούσιο αγγειακό δίκτυο που βρίσκεται κάτω από αυτό. Στη ραχιαία επιφάνεια του, το σώμα του νυχιού εμφανίζει επιμήκεις γραμμές (ραβδώσεις) οι οποίες γίνονται πιο έντονες σε γεροντική ηλικία. Η περιοχή του δέρματος που βρίσκεται κάτω από το σώμα αποτελεί συνέχεια του υπονύχιου (δέρμα κάτω από το ελεύθερο χείλος) και ονομάζεται κοίτη του νυχιού. Η κοίτη του νυχιού περιλαμβάνει, νεύρα, αιματώνεται με φλέβες και συμβάλλει στην ανάπτυξη του νυχιού.

Το νερό διαπερνά πολύ εύκολα τα νύχια και μάλιστα πιο εύκολα από ότι την επιδερμίδα. Η δίοδος του νερού μέσα από το σώμα του νυχιού είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τη δίοδο του μέσα από την επιδερμίδα.

Η ρίζα του νυχιού (ριζονύχιο) είναι μαλακή και λεπτή και βρίσκεται μέσα στην ονυχιαία αύλακα.

Η ονυχιαία αύλακα είναι η επιδερμική πτυχή μέσα στην οποία βρίσκονται τα νύχια.

Στο μέσο της ονυχιαίας αύλακας αναπτύσσεται το νύχι και η περιοχή αυτή ονομάζεται μήτρα του νυχιού. Η μήτρα είναι ένα πολύ ευαίσθητο τμήμα του νυχιού και αν τραυματισθεί δεν γίνεται παραγωγή νυχιών με κανονική ανάπτυξη.

Η πτυχή του δέρματος που προσδιορίζει την ονυχιαία αύλακα και η οποία βρίσκεται εκατέρωθεν του σώματος του νυχιού ονομάζεται παρωνύχιο, ενώ η προέκταση της επιδερμίδας στο μέσο των παρωνυχίων ονομάζεται επωνύχιο (πετσάκι). Ο κύριος ρόλος του παρωνυχίου είναι η προστασία της ρίζας και του πλαγίου τμήματος του νυχιού από τα μικρόβια.

Η ρίζα του νυχιού βρίσκεται μπροστά από το παρωνύχιο σαν υπόλευκη ζώνη που σχηματίζει μισοφέγγαρο και ονομάζεται μηνίσκος ή ανατολή του νυχιού (LUNULA) επωνύχιο. Ο κύριος ρόλος του παρωνυχίου είναι η προστασία της ρίζας του νυχιού). Το υπόλοιπο χρώμα του μηνίσκου οφείλεται στη διάχυση του φωτός από τα κύτταρα της μήτρας του νυχιού ενώ το ρόδινο χρώμα του σώματος από τη πλούσια αιμάτωση που παρουσιάζει η περιοχή κάτω από τη κοίτη του νυχιού.

Αναγέννηση και αύξηση του νυχιού

Μετά από κάποιο τραυματισμό στον οποίο παρατηρείται απώλεια νυχιού, σχηματίζεται νέο νύχι από τη μήτρα του.

Για μια τέλεια ανάπλαση των νυχιών των ποδιών απαιτείται χρονικό διάστημα 12 -18 μήνες ενώ για τα νύχια των χεριών διάστημα 5-6 μήνες.

Τα νύχια του αριστερού χεριού μεγαλώνουν με πιο αργό ρυθμό από τα νύχια του δεξιού χεριού.

Επίσης τα νύχια στα δάχτυλα των χεριών μεγαλώνουν  κατά μέσο όρο 3,5 χιλιοστά ανά μήνα ενώ των δακτύλων των ποδιών πιο αργά, ενώ αναπτύσσονται γρηγορότερα τα νύχια στα μεσαία δάχτυλα και πιο αργά στους αντίχειρες. Μάλιστα τα νύχια που βρίσκονται στο «καλό» σας χέρι (το δεξί για τους δεξιόχειρες και το αριστερό για τους αριστερόχειρες, αντίστοιχα) μεγαλώνουν γρηγορότερα. Τα νύχια των ποδιών, από την άλλη, μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 1,6 χιλιοστά το μήνα. Τα νύχια δε μεγαλώνουν το ίδιο όλες τις εποχές οι εποχές του χρόνου μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα ανάπτυξης των νυχιών. Τα ανδρικά νύχια μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα γυναικεία. Εξαίρεση αποτελεί η διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ταχύτητα ανάπτυξης των νυχιών δεν είναι σταθερή αλλά επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες:

  • την εγκυμοσύνη
  • τους τραυματισμούς
  • ονυχοφαγία
  • την ηλικία του ατόμου

Επίσης η ταχύτητα ανάπτυξης των νυχιών μεγαλώνει κατά 20% το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα ενώ είναι διπλάσια κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με τη ταχύτητα αύξησης τους τη νύχτα.

Δυσλειτουργίες των νυχιών – Υπετροφίες του δέρματος

Δυσλειτουργία ονομάζεται μια κατάσταση που δημιουργείται στο νύχι από κάποια πάθηση ή τραυματισμό η οποία αναστέλλει τη λειτουργικότητα του.

Η καλή γνώση των συμπτωμάτων των δυσλειτουργιών των νυχιών δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης τους σε πρώτη φάση και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα ή όχι εφαρμογής απλής περιποίησης νυχιών.

Αντα νύχια του πελάτη ή το δέρμα γύρω από αυτά εμφανίζουν κάποια δυσλει­τουργία με χαρακτηριστικά τα συμπτώματα της φλεγμονής (οίδημα, ερεθισμό, πόνο) συστήνεται ιατρική αντιμετώπιση και δεν πραγματοποιείται καμία περιποίηση στη περιοχή. Αν αντίθετα η δυσλειτουργία που παρατηρείται δεν εμφανίζει τέτοια στοιχεία μπορεί να εφαρμοσθεί στα νύχια μια περιποίηση μανικιούρ ή πεντικιούρ.

Δυσλειτουργίες των νυχιών στις οποίες επιτρέπεται η απλή περιποίηση νυχιών.

Μελανιασμένο Νύχι

Δημιουργείται μετά από τραυματισμό της περιοχής. Το χρώμα ποικίλλει από μοβ έως μαύρο και η ανάπτυξη του νυχιού εξαρτάται από το τραύμα. Ένα μελανιασμένο νύχι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια, μιας απλής περιποίησης νυχιών να τραυματιστεί γι’ αυτό απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί.

Δυσχρωμία των Νυχιών

Η δυσχρωμία μπορεί να προκληθεί από κακή κυκλοφορία του αίματος, από λήψη αντιβιοτικών, από καρδιακά επεισόδια. Επίσης η νικοτίνη και η συχνή χρήση βερνικιού στην επιφάνεια του νυχιού χωρίς το προστατευτικό στρώμα της βάσης μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμία στο νύχι. Σε αυτή τη περίπτωση ακολουθείται το στάδιο του αποχρωματισμού κατά τη διάρκεια της απλής περιποίησης νυχιών.

Λεπτά Εύθραυστα Νύχια

Εμφανίζονται πολύ λεπτά, άσπρα και γέρνουν στο ελεύθερο χείλος. Είναι μια δυσλειτουργία που μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, έλλειψη βιταμινών Α, Β, C, F και παντοθενικού οξέος.  Επίσης μπορεί να οφείλεται στη λήψη ορισμένων φαρμάκων, σε νευρικές παθήσεις, ή ακόμα και σε κακή χρήση της λίμας.  Τα λεπτά νύχια απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς κατά την απλή περιποίηση νυχιών γιατί σπάζουν εύκολα.

Ραβδώσεις κατά μήκος του νυχιού: Μπορεί να προέρχονται από τραυματισμούς στη ρίζα του νυχιού ή κληρονομικότητα ή εγκυμοσύνη.

23 22

Γραμμές Beaus (Μπος)

Ραβδώσεις κατά πλάτος του νυχιού:

21

 

Οφείλονται σε κακή διατροφή, έλλειψη βιταμινών, κυκλοφορικά προβλήματα, μολυσματικές ασθένειες. Οι οριζόντιες αυλακώσεις των νυχιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα παλαιότερου τραυματισμού ή παλαιότερης ασθένειας, της χημειοθεραπείας ή της έκθεσης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (για τα άτομα με σύνδρομο Ρεϊνό). Συνήθως οι αυλακώσεις παρατηρούνται αρκετούς μήνες μετά την ασθένεια, τον τραυματισμό κ.λπ., όταν πια το νύχι έχει μεγαλώσει και η αλλοίωση βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Μερικές από τις παθήσεις που έχουν συνδεθεί με τις γραμμές του Beau είναι ο αρρύθμιστος διαβήτης, η περιφερική αγγειακή νόσος και η πνευμονία. Το σύμπτωμα μπορεί επίσης να υποδεικνύει έλλειψη ψευδαργύρου.

Λευκονυχία (γραμμές του Muehrcke)

20

Οι λευκές ζώνες ή γραμμές που καλύπτουν οριζόντια ολόκληρη την επιφάνεια του νυχιού μπορεί να υποδεικνύουν μειωμένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (αλβουμίνη) στο αίμα. Η αλβουμίνη παράγεται στο συκώτι. Το σύμπτωμα εμφανίζεται συνήθως λόγω προβλήματος στο συκώτι.

Τα νύχια εμφανίζουν λευκά στίγματα συνήθως μετά από κάποιο τραυματισμό. Οι λευκές κηλίδες υποχωρούν καθώς το νύχι μεγαλώνει.

Παρωνυχίδες

Οι παρωνυχίδες προκαλούνται λόγω αφυδάτωσης του δέρματος γύρω από τα νύχια. Η αφυδάτωση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την αποκόλληση του παρωνύχιου και την μόλυνση αν δεν αντιμετωπιστούν με το σωστό τρόπο. Η καλύτερη πρόληψη για να μην βγάζετε παρωνυχίδες είναι η καλή φροντίδα των νυχιών και του δέρματος γύρω από αυτά με ενυδάτωση. Επίσης είναι καλό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, ασβέστιο και σίδηρο, αφού πρόκειται για ουσίες που βοηθούν στην καλή υγεία των νυχιών.

Πτερύγιο Νυχιού

Η δυσλειτουργία αυτή εμφανίζεται μετά από υπερτροφία των παρωνυχιών. Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη περιποίησης ή σε αφυδάτωση του δέρματος. Σε μια τέτοια περίπτωση συνήθως συστήνεται μανικιούρ λαδιού.

Ονυχοκρύπτωση (Ανάπτυξη νυχιών μέσα στο δέρμα)

19

Είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνότερα στα νύχια των ποδιών και συνο­δεύεται από πόνο και ερυθρότητα της περιοχής. Τα στενά παπούτσια και το ακα­τάλληλο κόψιμο των νυχιών ευθύνονται για την ανάπτυξη των νυχιών μέσα στο δέρμα. Αν το δέρμα γύρω από τα νύχια δεν είναι μολυσμένο ή αν τα νύχια δεν αναπτύσσονται βαθιά στο δέρμα μπορεί να εφαρμοσθεί μια απλή περιποίηση νυχιών σχεδιάζοντας τις γωνίες του νυχιού σε ένα στρογγυλό σχήμα. Αν το δέρμα γύρω από τα νύχια εμφανίζει κάποια μόλυνση ή το νύχι αναπτύσσεται βαθιά στο δέρμα συστήνεται ιατρική παρακολούθηση. Για να αποφεύγεται αυτή η κατάσταση πρέπει τα νύχια να κόβονται σε ίσια γραμμή και όχι στρογγυλά ή με γωνίες στην άκρη.

Κοιλονύχια

Πρόκειται για μια κατάσταση που το νύχι εμφανίζεται δύσμορφο, κοίλο, και το χρώμα του είναι θαμπό ή άσπρο.

18

Συχνότερη αιτία της κατάστα­σης αυτής είναι η ηλικία, χρό­νιες μολύνσεις, αναιμία κ τ.λ. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να εφαρμοσθεί μια απλή περι­ποίηση των νυχιών εφόσον δεν έχει δημιουργηθεί κάποια μόλυνση.

Ονυχοατροφία  Είναι μια δυσλειτουργία που μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό της μήτρας του νυχιού ή σε κάποια μόλυνση. Το νύχι εμφανίζεται θαμπό και μπορεί να αποκολλάται από τη θέση του. Το αν θα ξαναβγεί το νύχι εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε τη πτώση του. Στην περίπτωση της ασθένειας το νύχι αναγεννιέται μετά τη θεραπεία της πάθησης. Σε περίπτωση ονυχοατροφίας συνιστάται η αποφυγή σαπουνιών και απορρυπαντικών.

Ονυχοφαγία

17 16

Προκαλείται στο νύχι και στη γύρω περιοχή μια μόνιμη δυσμορφία από το χρόνιο «φάγωμα» των νυχιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιες μολύνσεις στην περιοχή και άσχημη εμφάνιση στα νύχια. Οι συχνές απλές περιποιήσεις νυχιών μπορούν να βελτιώσουν αισθητά τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Δυσλειτουργίες των νυχιών που δεν επιτρέπεται η απλή περιποίηση νυχιών

Μούχλα

Πρόκειται για μύκητα που εμφανίζεται συνήθως μετά τη τοποθέτηση ψεύτικων νυχιών, αν παραμείνει υγρασία ανάμεσα στο ψεύτικο νύχι και το κανονικό νύχι.

Εμφανίζει στην αρχή της κίτρινο-πράσινο χρώμα και γίνεται μαύρο αν δεν θεραπευτεί.

Ονύχια

15

 

Πρόκειται για ερεθισμό στη βάση του νυχιού που προκαλείται από μη κατάλληλα αποστειρωμένα εργαλεία.

Ονυχογρύπωση

14

Στη κατάσταση της ονυχογρύπωσης τα νύχια εμφα­νίζουν μια υπερβολική κύρτω­ση, και γίνονται πιο σκληρά

Αυτή η κατάσταση οδηγεί στον ερεθισμό και συνο­δεύεται από πόνο αν το νύχι μεγαλώσει μέσα στο δέρμα.

Ονυχομύκωση (Τριχοφυτία νυχιών)

13

Είναι μια κατάσταση που προκαλείται από μύκητες. Στο νύχι εμφανίζονται λευκά σημά­δια που απολεπίζονται από την επιφάνεια του νυχιού. Μπορεί επίσης να σχηματίζονται μα­κριές κιτρινωπές ραβδώσεις.

Η ασθένεια ξεκινά από το ελεύ­θερο άκρο του νυχιού και εξα­πλώνεται προς τη ρίζα. Η περιοχή που έχει μολυνθεί εμφανίζεται παχιά και εμφανίζει δυσχρωμία σε σχέση με το υπόλοιπο νύχι. Η κατάσταση αυτή απαιτεί ιατρική παρακο­λούθηση.

Ονυχολυσία

11

Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το νύχι αρχίζει να αποκολλάται από το ελεύθερο άκρο και συνεχίζει στο μηνίσκο του νυχιού χωρίς όμως να βγαίνει. Οι κυριότερες αιτίες γι’ αυτή τη κατάσταση μπορεί να είναι η λήψη αντιβίωσης, οι μύκητες ή η ψωρίαση. Μπορεί να εμφανισθεί στα νύχια των χεριών ή των ποδιών και απαιτεί ιατρική επέμβαση για να προληφθεί η άσχημη εξέλιξη της κατάστασης.

Ονυχόπτωση

Είναι μια δυσλειτουργία κατά την οποία μέρος ή όλο το νύχι αποκολλάται σιγά-σιγά και τελικά πέφτει από τα δάχτυλα. Αιτία της κατάστασης αυτής μπορεί να είναι διάφορες ασθένειες (σύφιλη), υψηλός πυρετός, αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα ή κάποιος τραυματισμός.

Παρωνύχια

10

Πρόκειται για έναν ερεθισμό, ο οποίος παρατηρείται γύρω από το νύχι και συνοδεύεται από ερυθρότητα, πύο, οίδημα, φλόγωση, πόνο. Μπορεί να εμφανισθεί στην άκρη του νυχιού, γύρω απ’ όλο το νύχι ή μόνο στη βάση του νυχιού. Κυριότερη αιτία της είναι η χρήση μη αποστειρωμένων εργαλείων, η λανθασμένη αφαίρεση επωνυχίων και η συνεχής έκθεση των νυχιών σε υγρασία. Τα πετσάκια έχουν σκοπό ύπαρξης Και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ειδικοί συνιστούν να μην τα αφαιρείτε για αισθητικούς λόγους. Τα πετσάκια βρίσκονται εκεί για να «σφραγίσουν» την υγρασία και να εμποδίσουν τα μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα.

Ονύχωξη Σπάνια κληρονομική κατάσταση στην οποία παρουσιάζεται μια υπερτροφία του νυχιού το οποίο εμφανίζει έντονη καμπύλη.

9 

Ψωρίαση

8

Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούμενη ενότητα πρόκειται για μια πάθηση που εκτός από το δέρμα του σώματος μπορεί να εμφανισθεί και στα νύχια. Προκαλεί τη δημιουργία κοιλοτήτων και τραχύτητας στην επιφάνεια των νυχιών, ενώ μερικές φορές το νύχι μπορεί να αποκολληθεί εντελώς από τη βάση του. Η ψωρίαση εμφανίζεται πολύ σπάνια μόνο στα νύχια. Συνήθως συνυπάρχει με την ψωρίαση του δέρματος.

Υπερτροφίες του δέρματος

Συσσωρευμένα Νεκρά Κύτταρα (σκληρύνσεις)

Στο κάτω μέρος της πτέρνας και στην καμάρα του ποδιού σχηματίζεται ένα παχύ στρώμα από νεκρά κύτταρα το οποίο αποτελεί μια φυσική άμυνα του οργανισμού. Γι’ αυτό το λόγο οι σκληρύνσεις αυτές δεν πρέπει να αφαιρούνται τελείως.

Κάλοι Ποδιών

7

Κάλος ονομάζεται η υπερτροφία που σχηματίζεται από συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα λόγω τριβής ή έντονης πίεσης του δέρματος στο συγκεκριμένο σημείο κυρίως από πολύ στενά παπούτσια.

Υπάρχουν 2 ειδών κάλοι:

α)  Κάλοι διάχυτοι που δεν έχουν πυρήνα, οι οποίοι αφαιρούνται σαν σκληρύνσεις,

β)  Κάλοι με πυρήνα που για την περιποίηση τους απαιτείται η αφαίρεση και του πυρήνα.

Ορισμένοι κάλοι, οι οποίοι μπορεί να έχουν αίμα στο εσωτερικό, αφαιρούνται από γιατρό.

Κύστες

Συνήθως δημιουργούνται από τη πίεση και τη τριβή που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα στενό παπούτσι και το δέρμα. Εμφανίζει ερεθισμό και μπορεί να περιέχει υγρό.

Παθήσεις δέρματος στις οποίες δεν επιτρέπεται η απλή περιποίηση νυχιών

Η απλή περιποίηση των νυχιών των ποδιών ή των χεριών γενικά πρέπει να αποφεύγεται όταν το δέρμα των χεριών ή των ποδιών εμφανίζει οίδημα, ερυθρότητα, πύο και πόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται ιατρική παρακολούθηση. Ειδικότερα η απλή περιποίηση νυχιών πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις:

Μυκητιάσεις 

6 5

Είναι παθήσεις του δέρματος και των νυχιών που προκαλούνται από μύκητες. Σε προηγούμενη παράγραφο αναφέρθηκε η ονυχομύκωση η οποία είναι μυκητίαση των νυχιών.  Άλλες συχνές μυκητιάσεις του δέρματος είναι:

Πόδι του Αθλητή (Athlets Foot ):

4

Πρόκειται για μυκητίαση του δέρματος των ποδιών που οφείλεται στον μύκητα CANDIDA ALBICANS, εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές και ειδικά σε αυτούς που τα νύχια τους είναι εκτεθειμένα συχνά σε υγρασία..       Το δέρμα ανάμεσα στα δάκτυλα και το πέλμα εμφανίζεται ερεθισμένο και υπάρχει έντονος κνησμός

Τριχοφυτία Δέρματος:

Εμφανίζεται σαν μικρή κόκκινη κηλίδα που μεγαλώνει περιφερειακά και σχηματίζει στρογγυλές πλάκες. Στο κέντρο παρατηρείται ίαση της πλάκας ενώ περιφερειακά παρατηρούνται λέπια και άλλες αλλοιώσεις του δέρματος.

Αχώρ (κασίδα):

Πρόκειται για μυκητίαση που οφείλεται στο τριχόφυτο του Schoenlein. Είναι πάθηση πολύ μεταδοτική και χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό κίτρινων πλακών στο δέρμα που μοιάζουν με πιτυρίδα. Όταν προσβάλλονται και τα νύχια αυτά εμφανίζονται θαμπά, παχύτερα και χωρίς λάμψη.

Έρπης

3

Όταν εντοπίζεται στο δέρμα των χεριών ΔΕΝ γίνεται απλή περιποίηση νυχιών. Ο έρπης χαρακτηρίζεται από εξάνθημα το οποίο εμφανίζεται πάνω σε ερυθηματώδη και οιδηματώδη περιοχή και συνοδεύεται από πόνο και φλόγωση.

Δερματίτιδα ή Εκζέμα

2

Σε πρώτη φάση η δερματίτιδα εμφανίζει ερύθημα, οίδημα και δημιουργία φυσαλίδων επάνω στο δέρμα. Στη συνέχεια μπορεί να παρουσιασθεί ροή υγρού η οποία ακολουθείται από απολέπιση της επιδερμίδας της πάσχουσας περιοχής και τέλος από τη πάχυνση της. Διακρίνεται στην οξεία και στη χρόνια δερματίτιδα. Στην οξεία παρατηρείται το ερύθημα, το οίδημα και η δημιουργία φυσαλίδων ενώ στη χρόνια η απολέπιση και η πάχυνση της περιοχής.

Κοινές Μυρμηκιές

a

Πρόκειται για βλάβες του δέρματος των χεριών ή των ποδιών που προκαλούνται από ιό. Μπορεί να εμφανισθούν στη ραχιαία επιφάνεια των ποδιών ή των χεριών καθώς επίσης και στα πέλματα. Στα πέλματα προκαλούν έντονο πόνο λόγω της πίεσης του βάρους του σώματος.

 

Πίνακας

Περιπτώσεις αποφυγής απλής περιποίησης νυχιών

ΔέρμαΝύχια
ΜυκητιάσειςΜούχλα
      ΈρπηςΟνυχία
Δερματίτιδα ή ΈκζεμαΟνυχογρύπωση
ΜυρμηκιέςΟνυχομύκωση
 Ονυχολυσία
 Ονυχόπτωση
 Παρωνυχία
 Ονύχωξη
 Ψωρίαση

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το μανικιούρ με τζελ προκαλεί καρκίνο του δέρματος Το μανικιούρ με τζελ αλλά και το ημιμόνιμο –όπως λέγεται- μανικιούρ είναι οι πιο διαδεδομένοι τρόποι να έχετε όμορφα γυαλιστερά και περιποιημένα νύχια για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Οι τρόποι αυτοί μανικιούρ αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ενώ παράλληλα καταστρέφουν τα νύχια. Όπως λένε οι δερματολόγοι, ο κίνδυνος για την υγεία μας είναι μεγάλος επειδή χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα «φουρνάκια» τα οποία με υπεριώδες φως «ψήνουν» τα νύχια. , οι λάμπες UV καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος όπως ακριβώς κάνει το σολάριουμ.

Πηγές:

el.wiktionary.org

 tanea.gr

co-Beauty.gr

cda college

life2day.gr

kentropodiou.gr

http://www.onmed.gr

ΕΛ.Κ.Ε.Π-Π  Εμ.Αρβανιτάκης