Καταδίκη Χρυσαυγιτών για φασιστική επίθεση εναντίον δύο γυναικών

Δυστυχώς με μεγάλη καθυστέρηση δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στις 17 Ιουνίου τρεις χρυσαυγίτες για επίθεση εναντίον δύο γυναικών, Ελληνίδων από την Αλβανία, το 2011, από το Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η επίθεση έγινε στην περιοχή του Μεταξουργείου, στην Αθήνα. Οι κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη δίκη ήταν τρεις, οι Παναγιώτης Μπαντέμης, Alexander Steven James και Γιώργος Φουρνάρος. Οι παθούσες κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι “τις περικύκλωσε 10μελής ομάδα με επικεφαλής τον Μπαντέμη, ο οποίος πρώτα τις ρώτησε αν είναι Αλβανίδες και όταν απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες τους ζήτησε ταυτότητες. Εκείνες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν και τότε άρχισαν να τις βρίζουν αποκαλώντας τες ‘καριόλες Αλβανίδες’”, με τον Μπαντέμη να χαστουκίζει τη μία και τον Φουρνάρο να την φτύνει και να χτυπάει την άλλη με κλομπ στο κεφάλι.

Ολα τα μέλη της ομάδας, αφού έριξαν κάτω τις δύο μεσήλικες γυναίκες, άρχισαν να τις χτυπούν βάναυσα με γροθιές, με κλoτσιές και με λοστούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του περιστατικού απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας, αφαιρώντας χρηματικό ποσό και αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης. Από τους δράστες συνελήφθησαν μόνο οι πέντε, και από αυτούς οι δύο ήταν ανήλικοι και καταδικάστηκαν στο δικαστήριο ανηλίκων για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Η υπόθεση αυτή περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Από τους τρεις κατηγορουμένους ο Παναγιώτης Μπαντέμης, πρώην πυρηνάρχης Δράμας της Χρυσής Αυγής, και ο Alexander Steven James καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 ετών και 10 μηνών και ο Γιώργος Φουρνάρος σε κάθειρξη 15 ετών και 6 μηνών για τις κατηγορίες της ληστείας κατά συναυτουργία και της απόπειρας ληστείας, καθώς επίσης για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ολοι χωρίς αναστολή έκτισης της ποινής, οδηγήθηκαν κατ’ ευθείαν στις φυλακές, και με στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 3 χρόνια.

● Ο Μπαντέμης ήταν μόνος στο εδώλιο, αφού ο Φουρνάρος εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του, ενώ ο James καταδικάστηκε ερήμην. Φυσικά αρνήθηκε τις κατηγορίες. Επίσης αποκάλυψε ότι έχει υπάρξει μόνιμος υπαξιωματικός του στρατού και τώρα είναι σε μονάδα της εθνοφυλακής, ενώ ισχυρίστηκε ότι στο παρελθόν έχει καταδιώξει δύο ληστείες, βοηθώντας την αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαντέμης δήλωνε το 2010 ότι η Χρυσή Αυγή -στην οποία ήταν πυρηνάρχης- «πρεσβεύει τον λαϊκό εθνικισμό-εθνικοσοσιαλισμό», δηλαδή τον ναζισμό και ότι ο Χίτλερ είναι «ιστορικό πρόσωπο», γιατί «εφάρμοσε ένα κομμάτι του εθνικοσοσιαλισμού, έτσι όπως έπρεπε»

● Ο Γιώργος Φουρνάρος, ο οποίος συνελήφθη έχοντας πάνω του κλομπ και αλυσίδα, είχε προανακριτικά καταθέσει ότι το κλομπ το κουβαλούσε επειδή φορούσε μπλούζα του Ολυμπιακού και φοβόταν μην του επιτεθούν «Παναθηναϊκοί», ενώ την αλυσίδα την έχει λέει για κομπολόι. Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ο ίδιος, αλλά η μητέρα του ως μάρτυρας, η οποία κατέθεσε ότι ο γιος της πάσχει από επιληψία βαριάς μορφής και ότι το κλομπ το είχε για ασφάλεια, επειδή τον είχαν ληστέψει στο παρελθόν, ενώ την αλυσίδα για «μαγκιά», καθώς ήταν «ροκάς». Δυστυχώς, η γυναίκα αυτή σκέφθηκε να υπερασπίσει το γιο της και αδιαφόρησε για τις δύο γυναίκες-θύματα της δράσης του.

Ο συνήγορος του Φουρνάρου ζητούσε και τα ρέστα, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης προσπαθούσε να απαξιώσει τα θύματα της επίθεσης με ειρωνίες και επιφωνήματα περί δήθεν στημένων καταθέσεων και ψεμάτων, ενώ ζητούσε οι παθούσες να κρατηθούν για ψευδορκία. Έχουμε μάθει από την πείρα μας, ότι οι επιθέσεις τρομοκράτησης στα δικαστήρια, είναι εντονότερες και συχνότερες σε γυναίκες. Και φυσικά γνωρίζουμε ανάλογες δραστηριότητες δικηγόρων απέναντι σε θύματα φασιστικής ή έμφυλης βίας, και με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι ποτέ δεν λάβαμε απάντηση από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας αν υπάρχει δεοντολογία για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, και εφόσον υπάρχει αν τηρείται. Την ερώτηση αυτήν είχε υποβάλει η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το 2012, σε δίκη βιαστή τουριστριών κατά συρροήν.

● Ο επίσης καταδικασθείς ερήμην James, σε ένορκη κατάθεση μάρτυρα στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, αναγνωρίζεται ως χρυσαυγίτης στρατολογητής παιδιών στην Καλλιθέα και συμμετέχων σε επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, αντιρατσιστών ή ατόμων που μπορεί απλώς να είχαν μακριά μαλλιά.

Οι γυναίκες νιώθουν δικαιωμένες

Για τις δύο γυναίκες η καταδικαστική απόφαση αποτελεί σημαντική δικαίωση, καθώς όπως δήλωσαν στην «Εφ.Συν.»: «Μετά την επίθεση ήμασταν άρρωστες από φόβο. Κυκλοφορούσαμε παντού γυρίζοντας το κεφάλι μήπως μας ξαναχτυπήσουνε, εμάς και τα παιδιά μας. Μας το έκαναν αυτό γιατί είναι ρατσιστές. Και είναι βίαιοι. Πολύ βίαιοι. Δικαιωθήκαμε όχι μόνο για μας αλλά για όλα τα θύματα».

Ο συνήγορος των θυμάτων Βασίλης Κερασιώτης, που είναι και μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, δήλωσε επίσης στην “Εφ.Συν”: «Μπορεί μεν να μην καταγνώστηκε ρατσιστικό κίνητρο (τουλάχιστον με την αναγνώριση της επιβαρυντικής περίστασης του 79 παρ.3 Π.Κ. που ίσχυε το 2011), αλλά η έλλειψη αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση φανερώνει ότι το δικαστήριο συνεκτίμησε τη βαναυσότητα των εγκλημάτων και την επικινδυνότητα των δραστών. Νομίζω ότι το ύψος των ποινών έδειξε ότι αυτού του είδους οι πράξεις δεν μπορούν να είναι ανεκτές σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση η ποινές ήταν ανάλογες των αδικημάτων, σημειώνουμε την μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, στις άπειρες αναβολές και αρνησιδικίες, πράγμα που δίνει το αίσθημα της ατιμωρησίας σε όσους διαπράττουν αδικήματα ή κακουργήματα, πολύ περισσότερο σε περιπτώσεις έμφυλης βίας. Ζητούμε για άλλη μια φορά από τη νέα κυβέρνηση να δώσει μεγάλη σημασία και σε αυτόν τον τομέα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 που έγιναν οι συλλήψεις της Χρυσής Αυγής και η παραπομπή τους για εγκληματική οργάνωση, η ίδια η κεντρική δίκη καθυστέρησε και όπως φαίνεται θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, με σχεδόν όλους αυτούς να είναι έξω, και μάλιστα να έχει αναζωπυρωθεί τελευταία η επιθετικότητά τους. Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, που συνιστά παραβίαση δικαιωμάτων.

Σίσσυ Βωβού

Πολλές από τις πληροφορίες μας είναι από το ρεπορτάζ του Γ. Μπασκάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών