Έρευνα: Πώς αντιδρούν οι άντρες αν αμφισβητηθεί ο ανδρισμός τους.

της  Maya Dusenbery

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άντρες, αν αισθανθούν ότι αμφισβητείται ο ανδρισμός τους, θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν απορρίπτοντας οτιδήποτε θεωρείται «γυναικείο» και υπερβάλλοντας για την «αρρενωπότητά» τους με άλλους τρόπους.

Η μελέτη έδειξε ότι άντρες φοιτητές πανεπιστημίου που έλαβαν ψευδή χαμηλά αποτελέσματα σε ένα τεστ δύναμης των χεριών πρόσθεσαν κατά μέσο όρο 2 εκατοστά στο ύψος τους, δήλωσαν περισσότερες ερωτικές σχέσεις, ισχυρίστηκαν ότι είναι πιο επιθετικοί και αθλητικοί και έδειξαν μικρότερο ενδιαφέρον για στερεοτυπικά γυναικεία καταναλωτικά αγαθά.

Αντίθετα, οι άντρες που έλαβαν αποτελέσματα στο μέσο όρο, επομένως ο ανδρισμός τους δεν απειλήθηκε, δεν υπερβάλλανε στα χαρακτηριστικά αυτά. Το αποτέλεσμα, λένε οι ερευνητές, υπογραμμίζει την πίεση που αισθάνονται οι άντρες να ανταπεξέλθουν στα έμφυλα στερεότυπα και τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους αποκαθιστούν έναν ανδρισμό που δέχτηκε απειλή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, παρόλο που μπορεί και οι γυναίκες να δείξουν μια παρόμοια τάση σχετικά με τη θηλυκότητα, σε γενικές γραμμές το άγχος μήπως δεν ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες του φύλου τους είναι πιο έντονο στους άντρες, επειδή οι έμφυλες νόρμες έχουν διευρυνθεί περισσότερο για τις γυναίκες – όπως το θέτει η μελέτη «ο ανδρισμός απειλείται πιο εύκολα από τη θηλυκότητα».

Επίσης οι τρόποι με τους οποίους ο ανδρισμός επιβεβαιώνεται είναι πιο βλαβεροί. Η παραπάνω μελέτη είναι μέρος ενός τεράστιου όγκου μελετών για τους κινδύνους του ανδρισμού που απειλείται. Αν και η αντιστάθμιση στην περίπτωση αυτή ήταν αρκετά ανώδυνη – ψέματα για το ύψος και αποφυγή στερεοτυπικά «γυναικείων» προϊόντων- άλλες έρευνες έδειξαν πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει. Σε μια μελέτη, οι άντρες που απειλήθηκε ο ανδρισμός τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσουν ένα σάκο του μποξ, σε μια άλλη να παρενοχλήσουν σεξουαλικά μια γυναίκα που έπαιρνε μέρος στο πείραμα και σε μια άλλη να κατηγορήσουν το θύμα μιας περίπτωσης βιασμού.

Στο μεταξύ, στον πραγματικό κόσμο, έχει φανεί ότι οι άνεργοι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν βία κατά των γυναικών και οι άντρες που δεν εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος τείνουν να μη θέλουν να μοιραστούν τις δουλειές του σπιτιού με τις συζύγους τους. Για να μην αναφερθούμε στις πιο ακραίες περιπτώσεις, που συγκλίνουν στο πρόσωπο του Έλιοτ Ρότζερ, στις οποίες η αίσθηση ενός «καταπατημένου δικαιώματος» να νιώθει κανείς «άντρας», τον οδηγεί στην απόλυτη έκφραση ανδρισμού: την άσκηση βίας αδιακρίτως.

πηγή: feministing.com

Μετάφραση: Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή