Δεν δεχόμαστε τους εκβιασμούς-Αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη-Ψηφίζουμε ΟΧΙ

Το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει καίρια ερωτήματα. Οι “θεσμοί” ή η “Τρόικα” ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει τις υποσχέσεις της προς τον ελληνικό λαό, και να ακολουθήσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όμως, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ξεκινώντας από το 2010, μας έβαλαν στα μνημόνια και στη λιτότητα, με τις συνέπειες που γνωρίζουμε για τις λαϊκές τάξεις συνολικά, και για τις γυναίκες πιο ιδιαίτερα.

Μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις και κοροϊδίες, οι δανειστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ υπέβαλαν στην κυβερνητική ομάδα διαπραγμάτευσης ένα τελικό κείμενο, το οποίο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση η οποία προχώρησε στη διοργάνωση δημοψηφίσματος για να εγκριθεί ή απορριφθεί από τους και τις ψηφοφόρους. Επισημαίνουμε ότι έτσι κι αλλιώς η εντολή των ψηφοφόρων στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ήταν για την εφαρμογή ενός προγράμματος που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την καταψήφιση των προηγούμενων κυβερνητικών κομμάτων.

Στη συνέχιση της κοροϊδίας, μόλις ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, οι διάφοροι εκπρόσωποι των θεσμών είπαν ψευδώς ότι “εμείς δεν είχαμε υποβάλει κανένα τελικό κείμενο”, παρ’ ότι ο ονομαστός πλέον κύριος Τουσκ, είπε στον Αλέξη Τσίπρα “The Game is Over”, θεωρώντας, φαίνεται, ότι η ελληνική κυβέρνηση έπαιζε, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.

Τα τελικά μέτρα τα οποία οι δανειστές απαίτησαν να δεχθεί η ελληνική ομάδα, έστω κι αν στη συνέχεια θολώνουν διαρκώς τα νερά, είναι εξοντωτικά:

• Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση

• Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά

• Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες

• Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)

• Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)

• Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις

• Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ

• Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό

• Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους

• Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ.

• Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%

• Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021

• Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί

• Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις

• Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών

• Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο

• Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).

• Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.

• Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

• Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο

• Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.

• Να μην επανέλθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014

Προσθέτουμε ότι τα οικονομικά μέτρα, οι αριθμοί και τα ισοδύναμα χωρίς την καταλυτική ρύθμιση του χρέους δεν πρόκειται τα λήξουν ποτέ, θα επανέρχονται κάθε τόσο πιο σκληρά.

Υπενθυμίζουμε ότι το όποιο δημοψήφισμα δεν είναι κομματικό ζήτημα, είναι θεματικό. Το τελευταίο δημοψήφισμα στην Ελλάδα ήταν για τη συνέχιση ή κατάργηση της μοναρχίας.

Υπενθυμίζουμε επίσης τον αγώνα του προοδευτικού λαού και των κινημάτων της Γαλλίας το 2005 για την απόρριψη του ευρωσυντάγματος, που πράγματι πήρε πλειοψηφία. Οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, τότε, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Φόρουμ, είχαμε παίξει σημαντικό ρόλο για την άρνηση του ευρωσυντάγματος, το οποίο θεσμοθετούσε τη λιτότητα, και τελικά πέρασε με άλλες, αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Τότε, όπως και σήμερα, ο λόγος της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας της Ευρώπης ήταν ότι πρώτον, όσοι και όσες υποστηρίζουν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα είναι αντιευρωπαϊστές και θέλουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επίσης ότι πρόκειται για ανίερη συμμαχία μεταξύ αριστεράς και ακροδεξιάς.

Αρνούμαστε να μας αθροίσουν με την εγκληματική οργάνωση που στη Βουλή ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για δικούς της εθνικιστικούς λόγους, και συμπλέουμε με τα κινήματα για μια άλλη Ευρώπη, της αλληλεγγύης μεταξύ ντόπιων και μεταναστών μεταναστριών, εναντίον της Ευρώπης φρούριο, υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, υπέρ της ισότητας των δύο φύλων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι παρ’ όλη την τρομοκρατία των “θεσμών”, ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του λαού απ’ ότι ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τις προτάσεις της τρόικας, και θέλουμε να τονίσουμε ότι το ΟΧΙ μας στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει καθόλου ταύτιση με την κυβέρνηση, σημαίνει υποστήριξη μιας πολιτικής που ανακόπτει την λιτότητα η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές επιδράσεις στις ζωές των γυναικών και στην ισότητα των φύλων. Το ΟΧΙ της Κυριακής προσφέρει υπηρεσίες σε έναν δρόμο για τα λαϊκά αλλά και τα γυναικεία δικαιώματα, παρ’ ότι και αυτή η κυβέρνηση τα έχει βάλει στο ψυγείο από την επομένη των εκλογών.

Εμείς οι γυναίκες, που έχουμε πρωτοστατήσει στα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, που έχουμε δει με τα μάτια μας και έχουμε βιώσει «στο πετσί μας» το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης ως αποτέλεσμα των μνημονιακών επιλογών των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαίων αφεντικών του Σόιμπλε και του Ντάισενμπλουμ, λέμε ένα δυνατό ΟΧΙ στη συμφωνία που θα βυθίσει την ελληνική κοινωνία σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία, θα ξενιτέψει ακόμη περισσότερους νέους, θα σπρώξει στην αυτοκτονία ακόμη περισσότερους απελπισμένους συμπολίτες μας. Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφική τακτική των ευρωπαίων δανειστών, υποστηρίζουμε πολιτική λύση με σεβασμό στη δημοκρατία και τη λαϊκή ετυμηγορία. Πηγαίνουμε την Κυριακή 5 Ιουνίου μαζικά στις κάλπες.

Χριστίνα Κούρκουλα

Βέρα Σιατερλή

Δήμητρα Ρωμανού

Σίσσυ Βωβού