Κάθε μητέρα έχει αξία, δεν έχουν όμως όλες ίση αντιμετώπιση

της Lewit Gemeda

Τι είναι αυτό που σκοτώνει 800 γυναίκες την ημέρα; Οι Ταλιμπάν; Το Ισλαμικό Κράτος; Όχι, η απάντηση είναι η τεκνοποίηση.

800 γυναίκες την ημέρα σημαίνει 33 γυναίκες την ώρα, 99% των οποίων ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Για παράδειγμα, μια γυναίκα στην υποσαχάρια Αφρική αντιμετωπίζει 1 πιθανότητα στις 40 να πεθάνει κατά τον τοκετό ή να πεθάνει από κινδύνους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Η ίδια γυναίκα στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσει 1 πιθανότητα στις 3330 να πεθάνει κατά τον τοκετό ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό δείχνει πόση πρόοδος έχει γίνει για την παροχή πρόσβασης σε περίθαλψη στις γυναίκες της κάθε κοινωνίας.

Σύμφωνα με μια ακόμα πιο θλιβερή στατιστική, για κάθε γυναίκα που πεθαίνει στον τοκετό, 20 ακόμα υποφέρουν από παθήσεις ή μολύνσεις. Αυτό σημαίνει περίπου 10 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο. Αυτό επίσης δείχνει την άμεση ανάγκη για ανάπτυξη των συστημάτων υγείας παγκοσμίως και εστίαση στις ανάγκες των γυναικών, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η καταστροφή που έχει τις δυνατότητες να προληφθεί.

Παρά τις στατιστικές, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας από τη δεκαετία του 90. Αυτό που δεν έχει μειωθεί είναι τα ποσοστά των κυήσεων κατά την εφηβεία, η μητρική θνησιμότητα στις έφηβες και η μετάδοση του HIV. Ο τοκετός και οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου των κοριτσιών ηλικίας 15 ως 19 που ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η σημαντική έλλειψη σε πρόσβαση σε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και αντισύλληψη είναι ο λόγος που οι εγκυμοσύνες, η μητρική θνησιμότητα και οι μολύνσεις κατά την εφηβεία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, πολιτισμικές πρακτικές που ενθαρρύνονται από την οικονομική δυσπραγία, όπως οι γάμοι ανηλίκων και η έμφυλη βία συνεχίζουν να συμβάλλουν στις ανεπιθύμητες και μη παρακολουθούμενες εγκυμοσύνες κατά την εφηβεία. Απλές παρεμβάσεις, όπως η διεύρυνση της πρόσβασης σε αντισύλληψη και η εκπαίδευση των κοριτσιών σχετικά με το σώμα τους και το ασφαλές σεξ θα συνέβαλλαν σημαντικά στην καταπολέμηση των αυξανόμενων επιπέδων των κυήσεων κατά την εφηβεία, της μετάδοσης HIV και πιθανώς της εφηβικής μητρικής θνησιμότητας.

Κυρίως, η αύξηση των ευκαιριών για εκπαίδευση και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των κοριτσιών θα τους επέτρεπε να κερδίσουν τον πλήρη έλεγχο της αναπαραγωγικής τους υγείας. Η παρακολούθηση του δημοτικού σχολείου και οι περισσότερες ευκαιρίες να συνεχίσουν την εκπαίδευση είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να διασφαλιστεί η αυτονομία των κοριτσιών. Εκτός από την εκπαίδευση, πρέπει να γίνουν κινήσεις για να αρθούν τα νομικά εμπόδια, όπως η απαγόρευση να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό, κάτι που εμποδίζει τις γυναίκες να συμμετάσχουν στην οικονομία. Τα δεινά αυτών των μητέρων και των έφηβων κοριτσιών μπορούν να προληφθούν. Ως πολίτες του κόσμου πρέπει να δείξουμε ότι η ζωή κάθε μητέρας και κάθε μέλλουσας μητέρας έχει αξία –πραγματικά τους χρωστάμε την ύπαρξή μας.

μετάφραση: Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή

πηγή: www.globalcitizen.org