Τα LEGO περνούν φεμινιστικά μηνύματα με τις καινούργιες φιγούρες τους

Για την πρώτη κυκλοφορία Lego με φιγούρες γυναικών επιστημόνων γράψαμε στο Μωβ εδώ. Τότε πολλές γυναίκες άσκησαν πίεση στην εταιρία για να κυκλοφορήσει επιτέλους ένα παιχνίδι που δίνει στα κορίτσια την ευκαιρία να φανταστούν τις εαυτές τους σε ρόλο επιστημόνισσας. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, τόσο με την πίεση όσο και με τις αγορές τους, οι γονείς έχουν πείσει τη Lego ότι αξίζει να συνεχίσει τέτοιου είδους κινήσεις. Ένα μικρό βήμα προς τα μπρος!


Οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται αρκετά στους τομείς των θετικών επιστημών και των μαθηματικών, όμως η LEGO αποφάσισε να αυξήσει αυτή την επκπροσώπηση στο επίπεδο των προϊόντων της.

Η τάση να κυριαρχούν οι άντρες στους τομείς STEM (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά) είναι φανερή παντού, αλλά για αυτό δεν ευθύνεται η φύση του αντρικού ή του γυναικείου φύλου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα κορίτσια δεν ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν μια τέτοια κατεύθυνση.

Τώρα, η μεγαλύτερη εταιρεία παιχνιδιών στον κόσμο αποφάσισε να τους δώσει μια μικρή ώθηση, δηλώνει η Μάγια Βάινστοκ στη σελίδα Scientific American.

lego dune

Πέρυσι η LEGO κυκλοφόρησε μια πολύ δημοφιλή σειρά με τα γνωστά κίτρινα ανθρωπάκια που αποτελούν σήμα κατατεθέν της, σε μορφές γυναικών επιστημόνων.

Η ιδέα προέκυψε από τη σελίδα LEGO Ideas, όπου το κοινό προτείνει νέα προϊόντα και αν μια ιδέα μαζέψει τουλάχιστον 10 000 ψήφους η εταιρία μπορεί να την υλοποιήσει. Ένα από τα αποτελέσματα ήταν και το σετ Research Institute, μια ομάδα που αποτελείται από μια χημικό, μια παλαιοντολόγο και μια αστρονόμο.

lego vet

Η νέα σειρά που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα συμπεριλαμβάνει γυναίκες σε ρόλο κτηνιάτρου, εξερευνήτριας βαθέων υδάτων, αεροναυπηγού, μηχανικού και μέλους συνεργείου αυτοκινήτων.

Φυσικά, η LEGO  έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να πετύχει ισότητα των φύλων στις φιγούρες της. Αν και τον τελευταίο καιρό κατασκευάζει αριθμητικά περισσότερους γυναικείους χαρακτήρες, κατά κανόνα τους δίνει μη-επαγγελματικούς ρόλους, όπως για παράδειγμα στη σειρά LEGO Friends.

lego pit crew

Η πλατφόρμα LEGO Ideas, με τα δημοκρατικά της χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να αποκαταστήσει την αδικία.

Ανάμεσα στις ιδέες που έχουν προταθεί είναι:

  • Οι πρωτεργάτρια της πληροφορικής από το 19ο αιώνα, Άντα Λάβλεϊς, μαζί με τον Τσαρλς Μπάμπατζ
  • Η καταξιωμένη γεωλόγος, Circe Verba, γνωστή για την εργαστηριακή αλλά και την επιτόπια έρευνά της.

Κάποιες γυναίκες επιστήμονες που έχουν μείνει στην ιστορία:

  • η παλαιοντολόγος Μαίρη Ανινγκ
  • η πρωτεργάτρια της μελέτης της δομής του DNA Ροζαλίντ Φράνκλιν
  • η φυσικός Λίζα Μάιτνερ
  • η φυσικός Μαρία Κιουρί.
Ένα από τα νέα σετ που είναι στα σκαριά.
Ένα από τα νέα σετ που είναι στα σκαριά.

μετάφραση: Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή

πηγή: www.businessinsider.com