Ρασίντα Τζόουνς: Θετική προς το σεξ, επικριτική προς την πορνογραφία.

Μία από τις πολλές σοκαριστικές σκηνές του “Hot Girls Wanted”, του νέου ντοκιμαντέρ της Ρασίντα Τζοουνς, δείχνει μια κοπέλα που αφού γύρισε μια πορνογραφική σκηνή στην οποία δεν αισθανόταν άνετα λέει:

«Είχα κατατρομοκρατηθεί, δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν ήξερα αν μπορούσα να του πω όχι.»

Πρόκειται για την αίσθηση του να μην έχεις τον έλεγχο, για την οποία έχει μιλήσει πολλές φορές η Τζόουνς. Τον Οκτώβριο του 2013, η ηθοποιός του “Parks and Recreation” δέχτηκε κριτική και κατηγορίες για slut shaming (=το να λες σε κάποια ότι είναι τσούλα και πρέπει να ντρέπεται) επειδή έγραψε στο τουίτερ ότι οι γυναίκες σταρ πρέπει να «πάψουν να φέρονται σαν πόρνες». Αργότερα έγραψε ένα άρθρο στο Glamour για την «εκπορνοποίηση των πάντων» στην κουλτούρα της ποπ και αναρωτήθηκε «γιατί όλες εμφανίζονται γυμνές;» ενώ επεσήμανε πόσο δημοφιλής είχε γίνει η χορευτική κίνηση twerking.

Αν και οι απόψεις της για τις γυναίκες σταρ της ποπ και τη σεξουαλικότητά τους προκάλεσαν διχασμούς, η Τζόουνς προσπαθεί τώρα να ρίξει φως σε ένα νέο θέμα: τις επιπτώσεις της πορνοβιομηχανίας στις γυναίκες που εμπλέκονται και στην κουλτούρα που τις καταναλώνει. Το «Hot Girls Wanted», σε παραγωγή της Τζόουνς και σκηνοθεσία των Τζιλ Μπάουερ και Ρόνα Γκρέιντους παρουσιάζει τις εμπειρίες κοριτσιών, ηλικίας ακόμα και 18 χρονών, που εισέρχονται στο χώρο της ερασιτεχνικής πορνογραφίας.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Vice, η Τζόουνς συζήτησε με τη δημοσιογράφο Τζιάννα Τομπόνι για τις σκέψεις της σχετικά με την πορνογραφία, εξηγώντας ότι το πρόβλημα του πορνό δεν έχει να κάνει τόσο με την ίδια την ψυχαγωγία ενηλίκων αλλά κυρίως έχει να κάνει με την εκμετάλλευση των νεαρών κοριτσιών που πρωταγωνιστούν και με το μισογυνισμό που προωθούν κάποιες από τις πιο σκληροπυρηνικές εκδοχές.

«Δεν έχω πρόβλημα με το πορνό. Επίσης, και να είχα πρόβλημα αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί το πορνό ήρθε για να μείνει» δηλώνει η Τζόουνς. «Το βρίσκω ωραίο που έχουμε την ελευθερία να εξερευνήσουμε τις σεξουαλικές μας φαντασιώσεις και που υπάρχουν τα εργαλεία για να το κάνουμε. Το πρόβλημα για μένα είναι ότι δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για τη βιομηχανία.»

Η Τζόουνς εξέφρασε την ανησυχία της για το πώς ξεκινάνε κάποια κορίτσια την πορεία τους στον κόσμο της πορνογραφίας. Προσελκύονται από τη δυνατότητα να κερδίσουν χρήματα και φήμη αλλά δεν είναι προετοιμασμένες για το σωματικό και ψυχικό τίμημα που κάποιες καλούνται να πληρώσουν λόγω της εργασίας στην πορνογραφία. «Όταν είσαι 18 χρονών και κάνεις επιλογές για τη ζωή σου δε σκέφτεσαι τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα έχει η πορνογραφία. Δε σκέφτεσαι το ψυχολογικό, συναισθηματικό και σωματικό κόστος του να κάνεις σεξ για χρήματα», δηλώνει.

Και σχετικά με τη θετική αντιμετώπιση του σεξ (sex positivity) και την ενδυνάμωση των εργατριών του σεξ, η Τζόουνς υποστηρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δεν ισχύει απαραίτητα ότι «η πορνογραφία σε εξευτελίζει» ή «η πορνογραφία σε ενδυναμώνει», ίσως η αλήθεια να είναι κάπου στη μέση.

«Υπάρχει το επιχείρημα ότι αν κερδίζεις χρήματα αυτό σε ενδυναμώνει. Είναι επιλογή, είναι αναψυχή, σκοπό έχει την αναψυχή και η συζήτηση κλείνει εδώ» λέει. «Τείνω να θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Και πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι κοπέλες που κλαίνε στην κάμερα πάντα υποδύονται και υποκρίνονται. Επίσης μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι όλοι όσοι παρακολουθούν αυτή τη σκηνή ξέρουν ότι είναι ψεύτικη με μοναδικό σκοπό την αναψυχή και δεν την εσωτερικεύουν.»

Δείτε τη συνέντευξη στα Αγγλικά:

[youtube]https://youtu.be/PLYszpvyED4[/youtube]

πηγή: www.huffingtonpost.com

Μετάφραση: Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή