Γυναικολογικά προβλήματα και θαλάσσια μπάνια

της Βέρας Σιατερλή

Η θάλασσα αποτελούσε πάντα τον ευχάριστο και δημοφιλή προορισμό για τον άνθρωπο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αφόρητη, πολλές φορές ζέστη του καλοκαιριού αλλά και οι θαλασσινές αποδράσεις ήταν πάντα από τις κυρίαρχες επιλογές. Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, η θάλασσα και το καλοκαίρι είναι συνυφασμένα. Άλλωστε, ακόμα κι αν μείνουμε στην πόλη γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διακοπές, σίγουρα μέσα στο θερινή σεζόν θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε έστω κάποια μπάνια. Όλες γνωρίζουμε πόσο ευεργετικά είναι σε διάφορες παθήσεις το θαλασσινό νερό και το κολύμπι, αφού μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης και παράλληλα να προσφέρουν χαλάρωση και ευεξία. Δεν είναι τυχαίο, πως τα μπάνια στη θάλασσα μπορούν να αποδειχτούν σωτήρια σε προβλήματα αϋπνίας, χρόνιας κόπωσης και έντονου στρες. Από την άλλη πλευρά, όμως, η θάλασσα μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα, επιδεινώνοντας συγκεκριμένα νοσήματα ή προκαλώντας φλεγμονές και άλλες μικροενοχλήσεις στις γυναίκες, ιδίως όταν πρόκειται για νερά που δεν είναι καθαρά ή που είναι πολύ κρύα. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι τα ίδια. Οι μισές γυναίκες υποφέρουν από προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή.

Από το 1976 η Ε.Ε με την οδηγία 76/160/EΟΚ για την ασφάλεια των κολυμβητικών ακτών είχε καθιερώσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την καταλληλότητα των ακτών και η ενσωμάτωση της στο Ελληνικό δίκαιο έγινε με την ΚΥΑ 46339/1352/86. Αποτελούνταν από 19 μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους. Η Ε.Ε. αναθεώρησε την οδηγία με τις οδηγίες 2000/60/ΕΚ και 2006/7/ΕK. Με την οδηγία 2006/7ΕΚ οι παραλίες αξιολογούνται σε εξαιρετικής, καλής, ικανοποιητικής και ανεπαρκούς ποιότητας. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 3 χρόνων και με ποσοστό >95%, σε δύο παραμέτρους την E.Coli και κοπρανώδους εντερόκοκκου. Η ποιότητα των υδάτων των Ελληνικών θαλασσών χαρακτηρίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό (>95%) ως εξαιρετικής ποιότητας .

ΠΡΟ∆ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ Ο∆ΗΓΙΑ 2006/7/ΕΕ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΩΝ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΛΗ ΕΠΑΡΚΗΣ
Ε.Coli/100ml 250* 500* 500**
Enterococccus Faecalis 100* 200* 185**

(*) το 95% των δειγμάτων. (**) το 90% των δειγμάτων.

Η θάλασσα και ο ήλιος που αποτελούν δημοφιλή προορισμό και είναι για την υγεία καλοί παράγοντες δυστυχώς πολλές φορές μπορεί να φέρουν προβλήματα. Τα μπάνια σε θάλασσες που δεν είναι καθαρές μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδες ή κυστίτιδες, κυρίως σε γυναίκες που παρουσιάζουν κάποια ευαισθησία. Επίσης, όταν τα νερά είναι πολύ κρύα, επίφοβες είναι και οι σαλπιγγίτιδες. Γι’ αυτό οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί στις γυναίκες για τα καλοκαιρινά τους μπάνια, και κυρίως στις εγκύους, είναι να αποφεύγουν να κολυμπούν σε κρύα ή μολυσμένα νερά.

Προς το τέλος του καλοκαιριού παρατηρείται μια έξαρση μερικών νοσημάτων όπως δερματίτιδες, κολπίτιδες στις γυναίκες, ωτίτιδες, κλπ. Οι μυκητιάσεις έχουν την τιμητική τους όπως η Καντιτίαση, κλπ.

Σαλπιγγίτιδα

Το κολύμπι σε πολύ κρύες θάλασσες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στις σάλπιγγες, δηλαδή σαλπιγγίτιδα.

kolpitides-1

Λοιμώξεις

Αυτές καραδοκούν σε θάλασσες που είναι μολυσμένες και απειλούν κυρίως τις γυναίκες και ακόμα περισσότερο τις εγκύους, που δεν πρέπει να κολυμπούν σε νερά αμφιβόλου καθαρότητας. Οι έγκυοι επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγουν τις παγωμένες θάλασσες, γιατί μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα.

Κυστίτιδες

Το μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να επιφυλάσσει και προβλήματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό, όπως για παράδειγμα μία κυστίτιδα. Είναι δηλαδή πιθανό να εισχωρήσει από την ουρήθρα κάποιο μικρόβιο, που μπορεί να υπάρχει στη θάλασσα αν τα νερά της είναι μολυσμένα, και να προκαλέσει μία κυστίτιδα. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η θεραπεία συνίσταται σε καλλιέργεια και λήψη αντιβίωσης.

Κολπίτιδες

Το μαγιό, εξαιτίας του συνθετικού υφάσματος από το οποίο είναι φτιαγμένο, είτε είναι βρεγμένο είτε στεγνό, αυξάνει τη θερμοκρασία της περιοχής, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το pH του κόλπου και να ευνοείται η ανάπτυξη ενδογενών μικροβίων, όπως για παράδειγμα οι μύκητες. Ή -ακόμα χειρότερα- σε μια βρόμικη θάλασσα ή παραλία (όπως αντίστοιχα και σε μια χρησιμοποιημένη πετσέτα) μπορεί να υπάρχει κάποιο μικρόβιο που, εισχωρώντας στον κόλπο, μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει μια κολπίτιδα.

Η Candida μεταδίδεται πολύ εύκολα με τη σεξουαλική επαφή, αλλά η μετάδοση ή ανάπτυξή της μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, μία από τις οποίες είναι κάτω από την επίδραση συνθηκών υγρασίας του περιβάλλοντος, όπως τα καλοκαιρινά θαλάσσια μπάνια.

Είναι γνωστό ότι η Candida αποτελεί φυσιολογικό σαπρόφυτο των βλεννογόνων της στοματικής κοιλότητας, του κόλπου και του γαστρεντερικού σωλήνα. Η Κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες ή περισσότερο γνωστή ως καντιντίαση των γυναικών είναι λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.

Η κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες εμφανίζεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

* Φαγούρα

* Διάχυτη ερυθρότητα και οίδημα στα χείλη του αιδοίου

* Αίσθημα καψίματος

* Παχύρρευστο, λευκοκίτρινο, πυώδες υγρό που εκκρίνεται από τον κόλπο με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή.

* Τα τοιχώματα του κόλπου εμφανίζονται ερεθισμένα και η ασθενής έχει ένα έντονο αίσθημα ξηρότητας, σε σημείο που η συνουσία (ερωτική επαφή) να γίνεται επώδυνη

Μερικές συμβουλές

Το καλοκαίρι οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν την υγιεινή των ευαίσθητων περιοχών διπλά γιατί είναι πιο εύκολο να παρουσιαστούν ερεθισμοί και προβλήματα λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και των μπάνιων στην θάλασσα. Οι μυκητιάσεις είναι πολύ συχνές λόγω της θερμοκρασίας και της υγρασίας που επικρατεί ειδικά στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή τους. Οι υποτροπές της νόσου είναι πολύ συχνές και η αντιμετώπιση τους δεν είναι πάντα ικανοποιητική.

* οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστούς σκοτεινούς χώρους. Ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα συνεπώς, είναι να κοιμάται κανείς χωρίς πολλά ρούχα. Έτσι η περιοχή θα είναι δροσερή και ξηρή. Επιπλέον να αποφεύγονται τα κολλητά ρούχα ή όσα κατασκευάζονται από υλικά τα οποία εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα, όπως τα πλαστικά, τα νάιλον και τα δερμάτινα,( τα εσώρουχά πρέπει να είναι βαμβακερά, διότι μόνο αυτά κρατούν την υγρασία μακριά από το δέρμα). Καλό είναι επίσης η προτίμηση στις φούστες

* Καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται πούδρες μετά από το μπάνιο.

* Να αποφεύγεται η συχνή χρήση αντισυλληπτικών αλοιφών και τα αφρόλουτρα

* Όχι στα σπερματοκτόνα γιατί πρόκειται για χημικές ουσίες, που μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο,

* Για να αποφεύγεται ο ερεθισμός του κόλπου, καλό είναι να χρησιμοποιείται απλό, άσπρο χαρτί υγείας

* Η φορά του σκουπίσματος (μετά την τουαλέτα) θα πρέπει, να είναι από εμπρός προς τα πίσω.

* Συστήνεται το πλύσιμο πριν και μετά από κάθε σεξουαλική πράξη γιατί αν και οι δύο ερωτικοί σύντροφοι είναι καθαροί υπάρχουν μειωμένες πιθανότητες μετάδοσης μυκήτων μεταξύ τους.

* Για κολπικές πλύσεις, καλό είναι χρησιμοποιείται το καθαρό νερό. Ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μέρες τις περιόδου: η κολπική πλύση μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στη μήτρα, λόγω της προς τα πάνω ροής του νερού. Συνιστάται η όρθια θέση κατά την πλύση.

* Απαγορεύονται οι κολπικές πλύσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στην θάλασσα

* Στην θάλασσα μετά το μπάνιο είναι καλύτερα η αλλαγή το μαγιό αφού προηγηθεί ντους με γλυκό νερό αν υπάρχει διαθέσιμο και η αποφυγή ξαπλώματος πάνω στην άμμο γιατί μπορεί να υπάρχουν μύκητες.

* Επίσης καλό να αποφεύγονται οι παραλίες με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων και συνωστισμό, οι βρώμικες παραλίες αν και αυτό είναι πολύ δύσκολο πια ειδικά στην Αττική και οι παραλίες που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις, γιατί εκτός από μυκητιάσεις υπάρχει κίνδυνος και για ουρολοιμώξεις, που προκαλούνται από ένα μικρόβιο το κολοβακτηρίδιο που επιβιώνει στο θαλασσινό νερό.

* Aκόμα και οι ξαπλώστρες όταν δεν έχουν απολυμανθεί μπορούν να γίνουν παράγοντες ανάπτυξης και μετάδοσης δερματικών παθήσεων και γυναικολογικών προβλημάτων. Καλό θα είναι μετά την χρήση της ξαπλώστρας αυτή να απολυμαίνεται με απολυμαντικό μέσον ή με έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξαναχρησιμοποιηθεί.

* Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η ούρηση μέσα στην θάλασσα τόσο για προσωπική προστασία, όσο και των άλλων λουομένων.

* Επίσης καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται αρώματα και άλλα καλλυντικά όταν πάμε για θαλάσσια μπάνια.

* Τέλος σε πολλές περιπτώσεις δεν φταίει η θάλασσα άλλα η κακή προσωπική υγιεινή ή τα κοινά μέσα που χρησιμοποιούνται, οπότε αν παρουσιαστούν συμπτώματα όπως συχνοουρία ή και καμιά φορά αίμα κατά την ούρηση είναι απαραίτητη η απεύθυνση σε γιατρό γιατί η λοίμωξη μπορεί να φτάσει στα νεφρά και να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Στην πισίνα

Οι πισίνες το καλοκαίρι φαίνονται ελκυστικές γιατί είναι ένας εύκολος τρόπος για μπάνιο αν η πρόσβαση στην θάλασσα δεν είναι εύκολη. Κρύβουν όμως κινδύνους, είτε από το χλώριο που μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς, είτε γιατί δεν απολυμαίνονται σωστά συνήθως. Το πόσο καλά απολυμαίνονται οι πισίνες εναπόκειται στην καλή θέληση του ιδιοκτήτη.

Στην εγκυμοσύνη

Οι έγκυες πρέπει να είναι διπλά προσεκτικές γιατί μια λοίμωξη στην κύηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο εύκολα γιατί τα φάρμακα που είναι ειδικά, αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να βλάψουν το έμβρυο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ληφθούν λιγότερο αποτελεσματικά αντιβιοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα . Γι’ αυτό τον λόγο μερικές φορές οι ουρολοιμώξεις μπορεί να επιμένουν σε όλη την διάρκεια της κύησης και να δημιουργούν προβλήματα.

Οδηγίες καθαρισμού

* Ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να γίνεται με ειδικά σαπούνια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν όξινο ph που μοιάζει με αυτό της περιοχής των γεννητικών οργάνων για τις νέες γυναίκες ή με ουδέτερο ph για γυναίκες που δεν έχουν πια έμμηνο ρύση. Βέβαια μπορούν να χρησιμοποιούν και το κοινό αφρόλουτρο αν δεν τους δημιουργεί ερεθισμούς και ενόχληση. Καλό είναι να αποφεύγονται τα ισχυρά αντισηπτικά στην περιοχή σε τακτική βάση γιατί σκοτώνουν τα καλά βακτήρια της περιοχής όπως είναι οι γαλακτοβάκιλοι και προδιαθέτουν στην ανάπτυξη μυκητιάσεων.

* Ειδικά οι γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση και δεν έχουν πια ορμόνες συχνά παρουσιάζουν ατροφία της περιοχής με το δέρμα να είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο. Εκείνες πρέπει να χρησιμοποιούν ήπια καθαριστικά γιατί αλλιώς μπορεί να παρουσιάσουν ερεθισμό και συχνά κνησμό στην περιοχή. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μια ή δύο φορές την εβδομάδα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο σαν κρέμα με γαλακτοβάκιλους και άλλα καταπραϋντικά συστατικά.

* Επίσης αν μερικές φορές υπάρχει αίσθημα ερεθισμού ή ενόχλησης μπορούν να αντιμετωπίζονται με κολπικές πλύσεις με χλιαρό νερό ή προσθέτοντας σε αυτό σόδα ή χρησιμοποιώντας τα έτοιμα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο. Επίσης μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί μια αντιβιοτική κρέμα για να αποφεύγονται οι ερεθισμοί στην ευαίσθητη περιοχή.

* Καλό είναι τα εσώρουχα να είναι βαμβακερά και να αλλάζονται σε τακτική βάση γιατί τα στριγκ και τα σερβιεττάκια σε καθημερινή βάση προδιαθέτουν την ανάπτυξη μυκητιάσεων και ερεθισμών επειδή αυξάνουν την θερμοκρασία στην περιοχή και δημιουργούν μεγαλύτερη τριβή, που μπορεί να φέρει μικρόβια από τον πρωκτό στον κόλπο ή την ουρήθρα.

Μια από τις συνηθησμένες απορίες επίσης είναι αν επιτρέπεται το μπάνιο στην μπανιέρα ή στην θάλασσα τις ημέρες της εμμήνου ρήσεως. Γενικά, είναι καλό να θυμόμαστε ότι το νερό είναι φίλος της περιοχής και πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά και της μέρες της εμμήνου ρύσεως, αντίθετα με παλαιές δοξασίες που υποστήριζαν ότι τότε οι γυναίκες δεν πρέπει να πλένονται. Το ντους δεν μπορεί να επηρεάσει ή να σταματήσει την ροή του αίματος. Το μπάνιο στην θάλασσα επιτρέπεται αν το νερό δεν είναι πολύ κρύο, ρισκάροντας ψύξη ή δεν υπάρχει μεγάλη ροή οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά ταμπόν αρκεί να αλλαχτεί αμέσως μετά την έξοδο από την θάλασσα.

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι μόνο το καλοκαίρι που είμαστε επιρρεπείς στις μολύνσεις ακολουθούμε τις παραπάνω συμβουλές, για να μην παρουσιαστούν προβλήματα που θα χαλάσουν τις διακοπές μας. Χρειάζεται η προσοχή μας ολόκληρο τον χρόνο.

Πηγή: evros24.gr

Πηγή: Περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Υγεία: γιατροσόφια με τη σφραγίδα της επιστήμης

Πηγή: www.iatropedia.gr