ΗΠΑ: Πέντε Μαύρες Γυναίκες Νεκρές Στην Προφυλάκιση Μέσα Σε Έναν Μήνα

Η 44χρονη Ρεϊνέτα Τέρνερ βρέθηκε νεκρή σε κελί φυλακής στο Mt Vernon στη Νέα Υόρκη το πρωί της Δευτέρας. Είναι η πέμπτη –από όσο γνωρίζουμε- μαύρη γυναίκα που πέθανε στη φυλακή μέσα σε έναν μήνα.

Το Channel 7 μεταδίδει ότι η Τέρνερ συνελήφθη για κλοπή από κατάστημα το Σάββατο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, αφού ενημέρωσε τους αστυνομικούς για προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Επέστρεψε στο κελί της την Κυριακή και της έγινε δακτυλοσκόπηση στις 2.00 πμ της Δευτέρας. Βρέθηκε νεκρή στο κελί της στις 2.00 μμ την ίδια μέρα. Οι αιτίες θανάτου της ερευνώνται.

«Το μόνο που ξέρω είναι ότι η γυναίκα μου πέθανε και κανείς δε λέει τίποτα», δηλώνει ο σύζυγός της.

Τέσσερις ακόμα μαύρες γυναίκες βρέθηκαν νεκρές σε κελιά στις ΗΠΑ τον ίδιο μήνα. Η Σάντρα Μπλαντ, 28, βρέθηκε νεκρή σε φυλακή του Τέξας στις 13 Ιουλίου μετά από μια βίαιη σύλληψη για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας λίγες μέρες πριν. Η Κίντρα Τσάπμαν, 18, αυτοκτόνησε σε φυλακή της Αλαμπάμα μια μέρα νωρίτερα μετά από σύλληψη για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου. Η Τζόις Κέρνελ, 50, βρέθηκε νεκρή στο σωφρονιστικό κατάστημα Charleston Couny. Την Κυριακή, η Ρακίνα Τζόουνς, 37, βρέθηκε νεκρή σε φυλακή του Οχάιο, δύο μέρες αφού συνελήφθη για διαπληκτισμό με τον άντρα της. Ο θάνατος της Τζόουνς συνέβη την ίδια μέρα που το κίνημα 4 Black Lives κατέληγε στο Cleveland με έναν αστυνομικό να βιντεοσκοπείται καθώς ψεκάζει τυχαία με σπρέι πιπεριού άτομα που διαδήλωναν ειρηνικά.

Αν και στο κίνημα Black Lives Matter συμμετέχουν περισσότερες μαύρες γυναίκες, οι ιστορίες τους με την αστυνομία έχουν επισκιαστεί από τις ιστορίες μαύρων ανδρών. Όμως η κατακραυγή για το θάνατο της Σάντρα Μπλαντ πήρε ασυνήθιστες διαστάσεις. Το όνομά της ήταν στα τοπ του facebook και του twitter για μέρες. Το #JusticeForSandraBland ήταν στην κορυφή του Twitter επίσης για πολύ. Ίσως επειδή η ίδια δε δίσταζε να μιλήσει για θέματα ρατσιστικής ανισότητας στα βίντεο που δημοσιοποιούσε (#SandraSpeaks), η ιστορία πίσω από το θάνατό της έγινε πιο ελκυστική για τα mainstream δελτία ειδήσεων.

Όπως και να έχει, οι μαύρες γυναίκες επιτέλους κερδίζουν την προσοχή των ΜΜΕ για την οποία πάλευαν εδώ και καιρό οι ακτιβίστριες. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ρόλο θα παίξει αυτή η προσοχή στην προεκλογική εκστρατεία, όταν οι υποψήφιοι θα αρχίσουν να αναζητούν τις ψήφους των μαύρων.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις δεν μπορούν να αγνοηθούν ως σύμπτωση και ίσως να ανοίξει επιτέλους ο ασκός του Αιόλου, καθώς η χώρα αρχίζει να ψάχνει τι συμβαίνει πραγματικά μέσα στις φυλακές.

Η Σάντρα Μπλαντ και η Κίντρα Τσάπμαν φαίνεται πως αυτοκτόνησαν, αλλά οι ενδείξεις είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμες. Οι υπόλοιπες γυναίκες πέθαναν λόγω παραμέλησής τους από την αστυνομία, αφού ζήτησαν ιατρική φροντίδα και αγνοήθηκαν.

Γιατί τόσο πολλές συλλήψεις μαύρων για ασήμαντα αδικήματα καταλήγουν στο θάνατό τους; Γιατί το Fox News και οι ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τα θύματα ως θύτες; Το κανάλι Fox News κάλυψε το θέμα της Σάντρα Μπλαντ υποστηρίζοντας ότι προσπαθούσε να επιτεθεί στον αστυνομικό με ένα αναμμένο τσιγάρο, ότι η επιθετική της συμπεριφορά έφερε αυτά τα αποτελέσματα και ότι η χρήση μαριχουάνας μέσα στη φυλακή έχει κάποια σχέση με το θάνατό της. Οι ακτιβίστριες του Black Lives Matter κατηγορήθηκαν από τον τηλεπαρουσιαστή ότι «προσπαθούν να διχάσουν την Αμερική».

Είναι σαφές ότι κάτι πολύ σκοτεινό και νοσηρό συμβαίνει εδώ. Αν η δεξιά δεν έχει λερωμένη τη φωλιά της τότε γιατί κρατάει τόσο σκληρή στάση; Γιατί είναι τόσο καθημερινό στην Αμερική να πεθαίνουν άτομα των μειονοτήτων στα χέρια τής αστυνομίας, είτε επειδή δολοφονήθηκαν είτε επειδή παραμελήθηκαν; Γιατί οι θάνατοι αυτοί δεν προκαλούν την κατακραυγή που προκάλεσε ο κυνηγός ενός γέρικου λιονταριού στη Ζιμπάμπουε;

Η Αμερική πρέπει να απαντήσει αυτές τις ερωτήσεις και μάλιστα γρήγορα.

μετάφραση-προσαρμογή: Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή

πηγές: alternet.org , occupydemocrats.com