Κούνεβα: «Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. τρέφει το trafficking»

Παρέμβαση της Κωνσταντίνας Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για τη διάσταση του φύλου στην εμπορία ανθρώπων

Την υποκριτική στάση της Ε.Ε. αλλά και την ολιγωρία και τις ευθύνες της Επιτροπής στο πρόβλημα της παράνομης εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους γυναικών (trafficking), επισημαίνει η Κ. Κούνεβα σε παρέμβασή της στο Ε/Κ, κατά τη συνεδρίαση της 10-9-2015.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύει την αντιφατική στάση της «πολιτισμένης» Ευρώπης, που εξαντλεί την αυστηρότητά της στο μεταναστευτικό, φράζοντας τις νόμιμες οδούς διέλευσης, διευκολύνοντας όμως έτσι την παράνομη διακίνηση.

Μόνο με μια συνεκτική πολιτική για τη μετανάστευση, το trafficking και την ανάλυση της φυλετικής διάστασης της διακίνησης, σε συνδυασμό με την άμεση αξιολόγηση των αναγκαίων μέτρων της στρατηγικής 2012-2016 θα ανακοπεί το τραγικό αυτό φαινόμενο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

«Το θέμα της σημερινής συζήτησης μου είναι βαθύτατα θλιβερό. Δεν θα αναφερθώ σε στατιστικά στοιχεία, αυτό το έκαναν ήδη οι προηγούμενοι συνάδελφοι. Επιτρέψτε μου όμως να μοιραστώ ένα δικό μου στοιχείο. Στην έκθεση που ετοιμάζω για λογαριασμό της Επιτροπής FEMM για το οικιακό προσωπικό και εργαζόμενους φροντίδας, διαπίστωσα με θλίψη πως ένα κομμάτι αυτού του τομέα εργασίας τροφοδοτείται από την παράνομη εμπορία και διακίνηση ανθρώπων. Ανθρώπινες ψυχές που χωρίς να το ξέρουν συναίνεσαν στο να γίνουν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα του trafficking, ακολουθώντας διακινητές που τους υπόσχονταν καλές δουλειές. Ψυχές που κατέληξαν θύματα σεξουαλικής ή εργασιακής εκμετάλλευσης.

Κι η Επιτροπή τι κάνει για να προστατεύσει τα θύματα αυτά, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες; Βρίσκεται για άλλη μια φορά πίσω από τις εξελίξεις, καθυστερώντας ακόμα και να αξιολογήσει τα μέτρα που η ίδια ζήτησε από τα κράτη μέλη να λάβουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης ανθρώπινων ψυχών.

Φυσικά και τα ίδια τα κράτη-μέλη έχουν ευθύνη γι’ αυτό, γιατί επιτρέπουν στην πολιτική της ΕΕ να είναι αντιφατική -και ορισμένες φορές υποκριτική- στο θέμα του trafficking. Αν και η ΕΕ θέλει να φαίνεται «αυστηρή» σε ότι αφορά τα θύματα παράνομης διακίνησης, ταυτόχρονα με τη μεταναστευτική της πολιτική, όπως αυτή εφαρμόζεται σήμερα, εμμέσως επιτρέπει το φαινόμενο. Κλείνοντας τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης, σπρώχνουμε στην αγκαλιά παράνομων διακινητών χιλιάδες γυναίκες. Λυπάμαι που το διαπιστώνω, αλλά η ΕΕ έχει συμβάλλει στην άνθηση του φαινομένου του trafficking.

Έχει όμως μια ευκαιρία να ανακόψει το φαινόμενο, πριν να είναι πια πολύ αργά. Πως; Αν αξιολογήσει και αναθεωρήσει άμεσα τα μέτρα εκείνα που θα της επιτρέψουν να επιτύχει τους στόχους που έθεσε στη στρατηγική 2012-2016. Δεν αρκεί μόνο αυτό όμως. Χωρίς συνοχή μεταξύ της μεταναστευτικής πολιτικής, της πολιτικής για το trafficking και της ανάλυσης της φυλετικής διάστασης του φαινομένου, θα βρεθούμε άλλη μια φορά μάρτυρες περιστατικών απίστευτης φρίκης, σε μια πολιτισμένη, υποτίθεται, Ευρώπη».

το βίντεο με την παρέμβαση της Κ. Κούνεβα

[youtube]https://youtu.be/-qFuJuFod84[/youtube]