Φαρμακονήσι: 3 γυναίκες και 8 ανήλικοι 2014, αναζήτηση επιζώντων 2015

Η υπόθεση της δικαστικής διερεύνησης των ευθυνών υπαλλήλων του λιμενικού σώματος για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι στις 20-1-2014, όπου κατόπιν εμπλοκής σκάφους του λιμενικού σώματος πνίγηκαν 8 ανήλικοι και 3 γυναίκες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που επέβαιναν σε πλοιάριο, τέθηκε στο αρχείο από τον Εισαγγελέα Ναυτοδικείου Πειραιά. Σχετικές καταγγελίες  εξ αιτίας των επαναπροωθήσεων από λιμενικούς υπαλλήλους στα θαλάσσια σύνορά μας, σε βάρος προσφύγων που έχρηζαν διεθνούς προστασίας λάμβαναν διαρκώς χώρα μέχρι το τέλος του 2014 με τραγικές συνέπειες. Oι κυβερνητικές οδηγίες απώθησης των πλοιαρίων προς το λιμενικό έχουν αντικατασταθεί με οδηγίες διάσωσης. Το σχετικό άρθρο δείχνει την αλλαγή στάσης.

Βέρα Σιατερλή

 από Εφημερίδα των Συντακτών

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν διασώσει από τη θάλασσα συνολικά 61.457 ανθρώπινες ψυχές. Εξήντα οκτώ από αυτές διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και κάτω από δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωσή του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, το οποίο παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα δυο βίντεο (οπτικοακουστικό υλικό) μικρής διάρκειας. Το ένα έχει υλικό από την επιχείρηση απεγκλωβισμού των νεκρών και αναζήτησης τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια του μισοβυθισμένου ξύλινου σκάφους στο τελευταίο τραγικό περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής ανατολικά του Φαρμακονησίου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 34 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 15 παιδιά. Σύμφωνα με το Αρχηγείο όπως και σε άλλα περιστατικά έτσι και στο συγκεκριμένο χρησιμοποιήθηκε απολύτως ανασφαλές σκάφος με επιβαίνοντες μεγάλο αριθμό ατόμων, στα συντρίμμια του οποίου βρέθηκαν εγκλωβισμένοι οι 34 άτυχοι πρόσφυγες. Στο δεύτερο βίντεο καταγράφεται μια διάσωση που έγινε λίγες μέρες πριν το ασύλληπτο ναυάγιο του Φαρμακονησίου, στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, με αίσιο τέλος.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας εξήγησε οτι αποφάσισαν να αναρτήσουν τα βίντεο χωρίς εκείνες τις σκηνές που θα παρέπεμπαν σε πολλούς μικρούς και μικρές Αϊλάν και πρόσθεσε πως «για να αφυπνιστούν συνειδήσεις αλλά και για να κάνουμε όλοι το καθήκον μας απέναντι σε πρόσφυγες δεν είναι απαραίτητο να ρίχνουμε διαρκώς γροθιές στο στομάχι των πολιτισμένων ανθρώπων».Εξηγεί οτι στο πρώτο βίντεο «σας καλούμε μάρτυρες της λύπης και της απογοήτευσής μας» και στο δεύτερο «θα δείτει τι μας δίνει ικανοποίηση-χαμόγελο και κουράγιο για να συνεχίσουμε». Περιγράφει οτι στο δεύτερο βίντεο φαίνεται ο μικρότερος πρόσφυγας στην αγκαλιά του Λιμενικού, που δέχετυαι «’αστοχες, επιπόλαιες εως και κακοπροαίρετες μομφές για την αποτελεσματικότητά του.

[youtube]https://youtu.be/5cJ30KplE3s[/youtube]