Η αποχή έχει πρόσημο θηλυκό

γράφει: Βέρα Σιατερλή

Στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015 το πρώτο κόμμα είναι η αποχή. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιβιώσει του τρίτου μνημονίου, μετατρέποντας το ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα κεντροαριστερής πλέον λογικής, είναι εντυπωσιακό. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι όμως το ποσοστό των ψηφοφόρων (και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ) που απλά δεν πήγε στην κάλπη.

Το “κόμμα της αποχής” δεν είναι βεβαίως ομοιογενές, καθώς πρόκειται για μία τάση που αυξάνεται σταθερά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Αυτή τη φορά όμως η αυξημένη κατά δέκα μονάδες αποχή είναι σαφές πως προήλθε από απογοήτευση, από το τρίτο μνημόνιο μετά από μήνες προσδοκιών.

Ο Τσίπρας κατάφερε μία πεντακάθαρη νίκη και το θαύμα εισόδου στη Βουλή των ΑΝΕΛ, που τον έβγαλαν από τη δύσκολη θέση να διαπραγματεύεται με τους 53 το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Είναι όμως πρωθυπουργός του 17% του εκλογικού σώματος. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν είναι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός, αφού τελικά στη Δημοκρατία τις αποφάσεις τις παίρνουν αυτοί που συμμετέχουν και όχι όσοι επιλέγουν να απέχουν.

Η ΝΔ ως πολιτικός φορέας κατάφερε να διατηρήσει μία συμπαγή βάση, είναι όμως και εκείνη μακριά από την κοινωνία. Λιγότερες ψήφους από τον Ιανουάριο πήραν και όλα τα μικρότερα κόμματα, πλην της Ένωσης Κεντρώων που για αυτό κατάφερε τελικά να μπει στη Βουλή μετά από χρόνια προσπαθειών του Βασίλη Λεβέντη. Η Χρυσή Αυγή περιορίστηκε στο ρόλο του μικρού κόμματος- εκφραστή ενός περιορισμένου αλλά “σκληρού πυρήνα” ψηφοφόρων, χάνοντας 40.000 ψήφους.

Το μόνο κόμμα που αύξησε τους “ψηφοφόρους” του και αναδείχθηκε σε μεγάλο νικητή τελικά ήταν η αποχή. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους τους ψηφοφόρους, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, αν στοιχειωδώς ενδιαφέρονται να αφουγκραστούν την ελληνική κοινωνία.

Με άλλα λόγια, περίπου 5.000.000 ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα, δημιουργώντας νέο ιστορικό ρεκόρ αποχής για τα ελληνικά δεδομένα. (Η Διεύθυνση Εκλογών – του υπουργείου Εσωτερικών υπολογίζει τον πραγματικό αριθμό των πολιτών με δικαίωμα ψήφου στα 8.912.315 άτομα;!)

Η αποχή, εξελέγει πρώτο κόμμα και μάλιστα με ισχυρή αυτοδυναμία, καθώς σχεδόν ένας στους δύο δεν πήγε να ψηφίσει!

Ειδικότερα, μόνο περίπου το 52,5% των πολιτών προσήλθε χθες στις κάλπες, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ενώ το υπόλοιπο 48,5% προτίμησε να αψηφήσει τις συνεχείς προσκλήσεις των περισσότερων κομμάτων.

Στόχος των κομμάτων ήταν να σηκώσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους από τον καναπέ εκπέμποντας το καθένα από αυτά μηνύματα για αποτελεσματική διακυβέρνηση προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.

Έτσι είδαμε και το απίστευτο τα κόμματα να θυμούνται και τις γυναίκες όπως επίσης τη ΝΔ και το ΚΚΕ να απευθύνουν «φεμινιστικό κάλεσμα» στο γυναικείο πληθυσμό!!!

Οι αναποφάσιστες γυναίκες σκαρφάλωναν στο ψηλότατο ποσοστό 58,4% (2.920.000 γυναίκες περίπου) του σώματος των αναποφάσιστων έναντι του 41,6% των ανδρών της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας (35 – 55) ετών. Αντίστοιχα, τα στοιχεία ερευνών κοινής γνώμης της εταιρείας ALCO δείχνει ότι το 64% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες, ηλικίας 25 – 44 ετών, η πλειοψηφία των οποίων (30%) στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Οι γυναίκες αυτές δεν είναι κομματικά στρατευμένες είναι νοικοκυρές ή άνεργες και στην πλειοψηφία τους είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ευάλωτη στα μηνύματα φόβου και ελπίδας, ενώ δείχνει απογοητευμένη από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, λόγω των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Μου φαίνεται προφανές το προφίλ της αποχής να έχει θηλυκό πρόσημο καθώς οι γυναίκες είναι πραγματίστριες και δεν συμμετείχαν σε ένα εκλογικό παιχνίδι που έμοιαζε “στημένο” δεδομένου πως ότι και να ψήφιζαν, μνημόνιο θα έβγαινε. Οι απαντήσεις τους στις στατιστικές έδειχναν ότι δε θεωρούν κανέναν από τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας ικανό να αλλάξει κάτι στη ζωή τους. Ότι πολύ απλά δεν αντέχουν οικονομικά να τρέχουν κάθε τόσο για να διαλέξουν ποιος από τους δύο θα εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο.

Πηγές: http://news247.gr, Έθνος, www.newsbomb.g