Η λίστα στις εκλογές βλάπτει σοβαρά την ανάδειξη γυναικών

Το προηγούμενο άρθρο για τα αποτελέσματα των εκλογών είχε κάποια λάθη 
επειδή τα αποτελέσματα ήταν ατελή. Σήμερα δημοσιεύουμε την τελική μορφή 
της παρουσίασης και ανάλυσης των αποτελεσμάτων, που υπογράφεται από τη 
Συντακτική Επιτροπή του Μωβ.

Καταπληκτικά πράγματα συνέβησαν σ’ αυτές τις εκλογές άρπα-κόλλα, όπου μέσα σε λίγες μέρες χρειάστηκε να γίνει η προεκλογική εκστρατεία, περίπου χωρίς προγράμματα, αλλά με υποψηφίους και υποψήφιες που δεν θα έπαιρναν σταυρό, κάτι που προβλέπεται από το νόμο όταν οι εκλογές γίνονται σε λιγότερο από 18 μήνες από τις προηγούμενες.

Πώς διαμορφώνεται, λοιπόν, η νέα Βουλή και ποιοι είναι οι 300 βουλευτές μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης; Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 145 έδρες, η ΝΔ 75, η εγκληματική οργάνωση 18, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 17 έδρες, το ΚΚΕ 15, το Ποτάμι 11 έδρες, οι ΑΝΕΛ 10 και η Ένωση Κεντρώων 9 έδρες.

Έτσι, στους 300 βουλευτές και βουλεύτριες της Ελληνικής Βουλής, έχουμε πλέον τον …αστρονομικό αριθμό των 57 γυναικών, δηλαδή 19% του συνόλου, σε σύγκριση με 70 βουλεύτριες και το 23,33% της προηγούμενης βουλής και 21% της βουλής του 2012-15. Πήγαμε δηλαδή πίσω, στις εκλογές του 2010. Φαίνεται, ότι το τρίτο μνημόνιο και η έλλειψη σταυρού έβλαψαν σοβαρά τις γυναίκες, γιατί οι κομματικές ιεραρχίες και γραφειοκρατίες κρατούν μεν την ποσόστωση του 1/3 που προβλέπει ο νόμος, όπως είχαμε γράψει σε άρθρο πριν τις εκλογές, μόνο που, κατά… σύμπτωση, οι γυναίκες βρίσκονται στα χαμηλά σκαλοπάτια της κάθε λίστας. Ομολογουμένως, η Ν.Δ. αύξησε ελαφρώς τη συμμετοχή των γυναικών, το ΠΑΣΟΚ επίσης, το ΚΚΕ μείωσε το ποσοστό των γυναικών βουλευτριών του, και το Ποτάμι επίσης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μείωσαν το ποσοστό τους επίσης, για να ακολουθήσουν στα νέα ήθη τον κυβερνητικό εταίρο τους.

Τα κόμματα, κατά σειρά κατάταξης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, εκ των οποίων 33 γυναίκες, ποσοστό 22,75%, σε σύγκριση με 30,20% στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η Ν.Δ. έχει 75 βουλευτές, από τους οποίους 11 γυναίκες, ποσοστό 14,6% σε σύγκριση με το 13,15% του Ιανουαρίου.

Η εγκληματική οργάνωση έχει (δυστυχώς) 18 βουλευτές, από τους οποίους 2 γυναίκες, ποσοστό 11,11% σε σύγκριση με 11,76% του Ιανουαρίου.

Το ΠΑΣΟΚ έχει 17 βουλευτές από τους οποίους 3 γυναίκες, ποσοστό 17,64%, σε σύγκριση με 15,38% του Ιανουαρίου.

Το ΚΚΕ έχει σύνολο 15 βουλευτές, από τους οποίους 3 γυναίκες, ποσοστό 20%, σε σύγκριση με 26,6% του Ιανουαρίου.

Το Ποτάμι έχει σύνολο 11 βουλευτών μεταξύ των οποίων 2 γυναίκες, ποσοστό 18,18%.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν 10 βουλευτές σύνολο, μεταξύ των οποίων 2 γυναίκες, ποσοστό 20% σε σύγκριση με 23,07 τον Ιανουάριο. Ο αρχηγός του κόμματος θα επιλέξει μια από τις δύο θέσεις όπου έβαλε υποψφιότητα, και θα πάρει την ψήφο μιας από τις γυναίκες υποψήφιες.

Το νέο κόμμα της Ένωσης Κεντρώων που μπήκε στη Βουλή, έχει σύνολο 9 βουλευτών, από τους οποίους 1 γυναίκα, ποσοστό 11,1%.

Φυσικό επακόλουθο, για να μην παίρνουν πολύ θάρρος οι γυναίκες και καταλαμβάνουν τις ανδρικές καρέκλες, ήταν και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Στις 44 θέσεις υπουργών και υφυπουργών ή αναπληρωτών, καμία γυναίκα επικεφαλής υπουργείου, όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ 7 γυναίκες είναι αναπληρώτριες ή υφυπουργοί. Το

ποσοστό είναι 15,90%, ελαφρώς καλύτερο αλλά παραμένει αδιανόητα χαμηλό, και από τα χαμηλότερα σε σύγκριση με τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταλήγουμε και πάλι, όπως κάναμε και στις εκλογές του Ιανουαρίου, ότι ο λαός μπορεί να είναι βουτηγμένος στην πατριαρχία, αλλά οι κομματικές ηγεσίες είναι βουτηγμένες πολύ βαθύτερα. Επομένως, τα αποτελέσματα της εκπροσώπησης των γυναικών, και πολύ περισσότερο της προσπάθειας αλλαγής των συνθηκών, νόμων και κοινωνικών πρακτικών είναι κι αυτά κατώτερα απ’ ότι αδιαμεσολάβητα θα μπορούσε να προκύψει από τη λαϊκή ψήφο. Θέλουμε να προχωρήσουμε, έστω λίγο, και μας βάζουν μπροστά έναν φράχτη.

Η συντακτική επιτροπή του Μωβ

Δείτε για τις προηγούμενες εκλογές:
Νέα σελίδα μετά τις χθεσινές εκλογές, με το σταγονόμετρο η αύξηση των γυναικών