Για την αλληλεγγύη μας στους/στις πρόσφυγες του Ελαιώνα

Επισκεφθήκαμε κι εμείς από το Μωβ την καλο-οργανωμένη εγκατάσταση για φιλοξενία στους και στις πρόσφυγες και μετανάστριες-μετανάστες, που περνούν από εκεί για λίγες μέρες μέχρι να βρουν πώς θα προχωρήσουν για κάποιους προορισμούς που επιθυμούν και ονειρεύονται.

Στις συζητήσεις με υπεύθυνα άτομα που φροντίζουν την ομαλή λειτουργία του καταυλισμού, ρωτήσαμε ποιες είναι οι μεγάλες ανάγκες, στην κάλυψη των οποίων θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε.

Μας απάντησαν ότι χρειάζονται είδη καθαριότητας για τους οικίσκους καθώς και ατομικής καθαριότητας, πάνες και σερβιέτες, χαρτί υγείας και ρολά, ρούχα-παπούτσια χειμωνιάτικα για όλα τα μεγέθη, φύλα και ηλικίες, αδιάβροχα ή τζάκετ.

Επίσης μας ζήτησαν τρόφιμα σε κονσέρβες και γάλα εβαπορέ. Η σίτιση των κατοίκων γίνεται τρεις φορές την ημέρα, από συγκεκριμένους φορείς, αλλά υπάρχουν ελλείψεις όταν ο πληθυσμός ξαφνικά αυξάνεται, και φτάνει για λίγο τα 800 άτομα.

Υπάρχει ένας εύλογος προβληματισμός, γιατί οι δομές της πολιτείας, εθνικές και διεθνείς, δεν καλύπτουν τις τακτικές και τις έκτακτες ανάγκες, ιδιαίτερα σε τρόφιμα, και ζητούν από τους πολίτες ή τις οργανώσεις να συνδράμουν. Παράλληλα, λοιπόν, με τα αιτήματά μας προς την πολιτεία και τους αρμόδιους θεσμούς να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες, από τα χρήματα των φορολογουμένων, όπως ξέρουμε, μεταξύ αυτών και ημών, ζητούμε όποιες φίλες του Μωβ θέλουν να συνδράμουν με αυτά τα είδη, να τα φέρουν στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 17, μετά από τηλεφώνημα με την φίλη που έχει εκεί το εργαστήριό της, 6977285589. Στις 30 Οκτωβρίου, στη γενική συνέλευση του Μωβ που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, από οδό Σόλωνος, από 5 το απόγευμα έως 8.30, θα μαζέψουμε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια.

Επίσης, η ομάδα μας αποφάσισε να οργανώσει μια εκδήλωση για παιδιά στον Ελαιώνα, στον παιδότοπο, ένα απόγευμα 6-8, όταν θα είμαστε έτοιμες.

Καλούμε σε σύσκεψη όποιες φίλες ενδιαφέρονται για την εκδήλωση, στην οδό Βλαχάβα 11 3ος όροφος, στα γραφεία της εφημερίδας Εποχή, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 5 το απόγευμα. Όποια θέλει να κάνει προτάσεις αλλά δεν μπορεί να μετέχει στη σύσκεψη, μπορεί να τηλεφωνήσει την ίδια μέρα και ώρα στο 6973035796, ώστε να ακουστούν οι προτάσεις της στις παρευρισκόμενες.

Οι ιδέες που έχουμε προς το παρόν είναι εκδήλωση με μουσική, με προβολή κάποιων βίντεο που δεν χρειάζονται γλώσσα, θέατρο σκιών με καραγκιόζη ή άλλο, θέατρο με παντομίμα, ζωγραφική, πλαστελίνες.

Αναστασία Γκολιομύτη,

Βέρα Σιατερλή

Σίσσυ Βωβού