Γυναίκες της Χαλκιδικής: Δεν υποχωρούμε

Δέκα γυναίκες ήρθαν πριν λίγες ημέρες από τη Χαλκιδική και το κίνημα SOS Χαλκιδική, για να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον του κοινού για τον αγώνα τους και να συναντηθούν με κυβερνητικούς εκπροσώπους, την Όλγα Γεροβασίλη, τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη.

Την Δευτέρα πραγματοποίησαν αποκλεισμό των γραφείων της Eldorado Gold ενώ την Τρίτη απέκλεισαν το κτίριο της καναδικής πρεσβείας διαμαρτυρόμενες για την κάλυψη και τις διευκολύνσεις που παρέχει η πρεσβεία στην καναδική εταιρεία.

Την Τρίτη το βράδυ πραγματοποίησαν εκδήλωση στο Nosotros, και προβολή της ταινίας «This Changes Everything» των Naomi Klein και Avi Lewis, το οποίο προβλήθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, πριν λίγες ημέρες στην πλατεία Συντάγματος, ενώ δεν έχει προβληθεί, απ’ όσο είπαν, πουθενά ακόμα στον κόσμο, αλλά σύντομα θα είναι διαθέσιμο για προβολές.

12166804_10207858981342824_1793970959_n

Στις ομιλίες τους, οι δύο γυναίκες, η Λόλα και η Μελαχροινή, είπαν ότι ο αγώνας συνεχίζεται, και στην ερώτησή μας τι περιμένουν από την κυβέρνηση, απάντησαν περιμένουμε τώρα, αυτό που περιμέναμε και ζητούσαμε από την αρχή. Να σταματήσει τελείως αυτή η επιχείρηση.

Τόνισαν όμως ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, και επιπλέον ότι οι εργασίες καταστροφής του δάσους συνεχίζονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τη στιγμή που πήρε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Ιανουαρίου, σε σύγκριση με το παρελθόν. Επίσης επέμειναν στο θέμα των απειλών που ασκούνται από κάθε πιθανό και απίθανο παράγοντα, με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους αγωνιζόμενους κατοίκους. Από την Εκκλησία, από τα δικαστήρια, από την αστυνομία, από την εταιρία.

Δεν ξέρουμε βέβαια ποιος κοροϊδεύει ποιον, αλλά ο πρωθυπουργός δήλωσε στις γυναίκες ότι “Δεν έχει αλλάξει σε τίποτα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και της κυβέρνησης στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και της μεταλλουργίας”, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι παρά το πολιτικό κόστος που έχουμε υποστεί».

Οι γυναίκες του κινήματος ζήτησαν η κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες καθώς η καταστροφή στο βουνό Κάκαβος συνεχίζεται και η εταιρεία δημιουργεί καθημερινά τετελεσμένα ενώ παράλληλα επεσήμαναν πως δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να ξεκινήσει η εξόρυξη χρυσού.

Σίσσυ Βωβού