Ύπατη Αρμοστεία: Ανησυχία για σεξουαλική βία κατά γυναικών και παιδιών προσφύγων

Το κείμενο που ακολουθεί, είναι αναρτημένο στον επίσημο ιστότοπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Γενεύη, 23 Οκτωβρίου – Ο οργανισμός Προσφύγων του ΟΗΕ ανέφερε σήμερα ότι ανησυχεί, μετά από “αξιόπιστες μαρτυρίες” που έχει λάβει, για σεξουαλική βία και κατάχρηση των προσφύγων και μεταναστριών γυναικών και παιδιών στην μετακίνησή τους στην Ευρώπη, και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να κάνουν βήματα για τη διασφάλιση της προστασίας τους.

Μέχρι σήμερα, για την τρέχουσα χρονιά, έχουν έρθει στην Ευρώπη περισσότεροι από 644.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη από τη θάλασσα. Από αυτούς, πάνω από το ένα τρίτο -το 34%- είναι γυναίκες και παιδιά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε καταχρήσεις καθώς μεταβαίνουν στην Ευρώπη, είπε η Υπάτη Αρμοστεία.

“Μετανάστες και πρόσφυγες παιδιά, που μετακινούνται στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βίας και κατάχρησης, όπου συμπεριλαμβάνεται η σεξουαλική βία, ιδιαίτερα σε υπερσυνωστισμένους χώρους υποδοχής, ή σε πολλές τοποθεσίες όπου συγκεντρώνονται μετανάστες και πρόσφυγες, όπως πάρκα, σταθμούς τρένων, σταθμούς λεωφορείων και κατά μήκος δρόμων” ανέφερε η εκπρόσωπος της ΥΑ Μελίσα Φλέμινγκ σε συνέντευξη στη Γενεύη.

“Από μαρτυρίες και εκθέσεις που έχουμε λάβει, υπήρξαν περιπτώσεις παιδιών που επιδίδονται σε σεξ επιβίωσης για να πληρώσουν τους διακινητές ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους, είτε επειδή τους τέλειωσαν τα χρήματα, ή επειδή τους τα έκλεψαν” πρόσθεσε.

Η κυρία Φλέμινγκ σημείωσε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς δεν χαίρουν της προστασίας και φροντίδας κάποιων ενηλίκων. Επίσης μπορεί να τα βάλουν σε κέντρα κράτησης σε κάποιες χώρες, συχνά μαζί με ενήλικες, κάτι που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους γι’ αυτά.

Οι μετανάστριες και πρόσφυγες γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους επίσης αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους καθώς κινούνται μέσω Ευρώπης, συχνά τη νύχτα, σε ανασφαλείς δρόμους, ή μένουν σε χώρους όπου στερούνται βασική ασφάλεια. Πολλά κέντρα υποδοχής είναι υπερσυνωστισμένα, και δεν διαθέτουν επαρκή φωτισμό και ξεχωριστούς χώρους για γυναίκες μόνες και για οικογένειες με παιδιά.

Η Υπάτη Αρμοστεία κάνει έκκληση σε αρμόδιες εθνικές αρχές στην Ευρώπη να πάρουν μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας γυναικών και παιδιών, στα οποία περιλαμβάνονται η προσφορά επαρκών και ασφαλών υποδομών για την υποδοχή.

Ο οργανισμός επίσης καλεί όλες τις αρχές, επειγόντως, να βρουν εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης των παιδιών. Η ΥΑ και οι συνεργάτες της δουλεύουν για την πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση του χωρισμού των οικογενειών, καθώς οι γυναίκες και τα παιδιά όταν είναι μόνες τους αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους.

Η ΥΑ μαζί με τους εταίρους της συνεργάζονται με τις αρχές για να διασφαλίσουν πρόσβαση στην πληροφόρηση, για τη γρήγορη καταγραφή των ατόμων με συγκεκριμένες ανάγκες, στα οποία περιλαμβάνονται τα ασυνόδευτα παιδιά, και για την παραπομπή τους σε κατάλληλες υπηρεσίες, όπου μπορούν να λάβουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και να δημιουργήσουν γρήγορα χώρους υποδοχής, στους οποίους να περιλαμβάνονται και ασφαλείς χώροι.