Γαλαντόμος ο πρόεδρος της Βουλής, αφού λεφτά υπάρχουν

Σιγά σιγά περικόπτονται λίγα από τα προνόμια πρώην πρωθυπουργών, πρώην προέδρων της Βουλής και πρώην πρωθυπουργών και προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων.

Το πάρτι όμως συνεχίζεται, για να ξέρουμε ότι δεν πτώχευσαν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, αλλά κάποιοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις ΝΟΜΙΜΕΣ ευμενείς διακρίσεις πληρωμένες από τις τσέπες των φορολογούμενων.

Μαθαίνουμε ότι ο φετινός προϋπολογισμός της Βουλής μειώθηκε κατά 37%, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, γνωρίζουμε όμως ότι οι απολαυές των βουλευτών στην Ελλάδα είναι ανώτερες ακόμα και από χώρες της Ε.Ε. που έχουν πολύ υψηλότερους μισθούς γενικότερα.

Για τους βουλευτές και βουλεύτριες, περικόπτεται το αστρονομικό ποσόν των 5700 ευρώ το μήνα, οπότε από 5.705,60 ευρώ που είναι ο μισθός τους, θα κατέβουν και θα φθάσουν στον αξιοθρήνητο μισθό πείνας των 5.135,60. Πώς να ζήσεις με τόσο λίγα; Και το χειρότερο, θα τους βάλουν να πληρώνουν φόρο σαν όλους τους κοινούς θνητούς.

Δεν θέλουν όμως να τους αιφνιδιάσουν, όπως για παράδειγμα όταν κόβουν κάθε μήνα τις συντάξεις χωρίς προειδοποίηση. Όχι. Οι περικοπές αυτές θα γίνουν από 1/1/2016, για να μπορέσουν να προσαρμόσουν τη ζωή τους σ’ αυτά τα νέα φρικτά δεδομένα.

Από τους κατά μέσον όρο έξι μετακλητούς υπαλλήλους που δικαιούνται οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Βουλής, θα δικαιούνται στο μέλλον μόνον τρεις, από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο όμως, και πάλι για να μην τους αιφνιδιάσουν! Τι να κάνεις με τρεις υπαλλήλους; Και μάλιστα, για όσους και όσες δεν έχουν εκλεγεί βουλευτές, θα δοθούν γραφεία εκτός του κεντρικού κτιρίου του Κοινοβουλίου, αφού τα γραφεία εντός χρειάζονται για τα κόμματα της Βουλής. Και ακόμα πιο μάλιστα, μετά την πάροδο δύο κοινοβουλευτικών περιόδων μετά τη λήξη της θητείας τους, μπορεί να διορίζεται μόνο ένας/μια μετακλητός υπάλληλος. Φανταζόμαστε για το υπόλοιπο της ζωής τους. Κατάντια δηλαδή. Και πάλι λοιπόν δεν θα τους αιφνιδιάσουν.

Οπότε, φτάνουμε στο μαγικό αριθμό των 40 μετακλητών υπαλλήλων που θα μειωθούν, σταδιακά βέβαια.

Επίσης, από την επόμενη περίοδο καταργούνται οριστικά και οι μετακλητοί των πρώην αντιπροέδρων κυβερνήσεων και των πρώην προέδρων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οπότε, καμιά εξοικονόμηση για την τρέχουσα περίοδο, κανένα ισοδυναμάκι από εκεί.

Πόσοι είναι όμως οι πρώην πρωθυπουργοί, εν ζωή φυσικά; Μετράμε 7:

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Κώστας Σημίτης

Κώστας Καραμανλής

Γ.Α. Παπανδρέου

Λουκάς Παπαδήμος

Παναγιώτης Πικραμένος

Αντώνης Σαμαράς

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι εκλεγμένοι, πάντως μέχρι στιγμής διατηρούν τα προκλητικά τους προνόμια. Και αυτά που θα απομείνουν, αφού θα κοπούν σταδιακά, θα τα διατηρήσουν σε όλη τους τη ζωή. Και αν ζήσουν 90 ή 100 χρόνια, ακόμα θα έχουν τα προνόμια της Βουλής, δηλαδή γραφεία και υπαλλήλους.

Οι πρόεδροι της Βουλής είναι 7 εν ζωή, οι μισοί μη εκλεγμένοι.

Άρα, δικαίως η τρόικα (ή κουαρτέτο) ρωτά και ξαναρωτά τι είναι αυτά τα προνόμια, γιατί οι πολυπληθείς υπάλληλοι της Βουλής παίρνουν διπλά εφάπαξ από τους άλλους θνητούς δημοσίους υπαλλήλους, γιατί παίρνουν μεγάλους μισθούς και λοιπά. Αλλά απάντηση δεν παίρνει, αφού τα ισοδύναμα έχουν ήδη βγει από τις περικοπές των συντάξεων, να μην χάνουν και το χρόνο τους συζητώντας τέτοια θέματα, λέει η κυβέρνηση όταν διαπραγματεύεται σκληρά.

Καταλήγουμε ότι λεφτά υπάρχουν, όπως έλεγε και ο ΓΑΠ. Για κάποιους και κάποιες.

Σίσσυ Βωβού