Προπηλακισμός σε αλληλέγγυες θυμάτων τράφικινγκ

Άλλη μια αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης προπηλακισμού, άσκησης βίας και απειλών εναντίον δύο γυναικών αλληλέγγυων σε θύματα τράφικινγκ, μια από τις οποίες, η Σίσσυ Βωβού, είχε καταθέσει μήνυση στις 26-5-2010.

Κατηγορούμενοι είναι δύο συγγενείς του καταδικασμένου πρωτοδίκως σε 36 χρόνια, για κύκλωμα δουλείας ανθρώπων, σωματεμπορίας, κατά συρροήν βιασμών και επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Η πρώτη δίκη που είχε ορισθεί για τις 24 Φεβρουαρίου 2015, δηλαδή πέντε ολόκληρα χρόνια μετά, ανεβλήθη λόγω απουσίας των κατηγορουμένων, και μετά από αναμονή πολλών ωρών. Ορίσθηκε η επόμενη δικάσιμος στις 19-11-2015, αλλά οι κατηγορούμενοι δεν είχαν κληθεί, έτσι, μετά από αναμονή επίσης πολλών ωρών, η δίκη αναβλήθηκε για τις 15/03/2016.

Παραθέτουμε πιο κάτω το Δελτίο Τύπου της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, στις 26-5-2010, το οποίο αναφέρεται τόσο στην υπόθεση, όσο και σε άλλες πράξεις εκφοβισμού από τον κύκλο του κατηγορουμένου, αλλά και από την αστυνομία.

Αναρωτιόμαστε και τώρα, όπως και το 2010, τι είναι αυτό που καθυστερεί τις δίκες, οδηγεί σε παραλείψεις ώστε να μην έχουν κληθεί οι κατηγορούμενοι, αποθαρρύνει τα αλληλέγγυα άτομα από το να ελπίζουν στη δικαιοσύνη, και διαιωνίζει την ατιμωρησία όσων επιδιώκουν να εκφοβίσουν τις γυναικείες οργανώσεις που προσπαθούν να συμπαραστέκονται στα δικαστήρια σε γυναίκες θύματα εγκληματικών πράξεων.

Η παρουσία στα δικαστήρια είναι χρονοβόρα, και πολλές γυναίκες αναγκάζονται να πάρουν άδεια από τις δουλειές τους για να παρευρίσκονται, στην προκειμένη περίπτωση ως μάρτυρες. Οπότε, τι πιο συνηθισμένο από το να εγκαταλείπουν τις προσπάθειες για να βρουν το δίκιο τους;

Μπορεί οι μεγαλοστομίες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που εκφέρονται τις ημέρες γύρω από την 25η Νοέμβρη να είναι άφθονες, και όμως ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες δεν τηρούνται από τους θεσμικούς φορείς για την τιμωρία των δραστών. Για την συγκεκριμένη υπόθεση, την καθυστέρηση και την παράλειψη κλήτευσης των κατηγορουμένων από τα δικαστήρια, θα ενημερώσουμε και το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης.

Σίσσυ Βωβού, Αλεξία Τσούνη 23-11-2015


 

 

Δελτίο Τύπου της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών,  26-5-2010:

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣΤΡΟΠΙΑΣ

Στη σημερινή έφεση καταδικασμένου σε 36 χρόνια για μαστροπία, δουλεία ανθρώπων και κατά συρροήν βιασμών, στο Εφετείο, δύο αλληλέγγυες γυναίκες που είχαν πάει για παρακολούθηση της δίκης υπέστησαν σωματική βία, απειλήθηκαν και εξυβρίσθηκαν από συγγενείς και φίλους του καταδικασμένου μπροστά στα μάτια των αστυνομικών της αίθουσας, χωρίς να συλληφθούν όπως ζητήθηκε από ένα από μια από τα θύματα αυτής της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στη 1 μ.μ., όταν είχε τελειώσει η προηγούμενη δίκη και οι αλληλέγγυες γυναίκες μπήκαν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν, αδελφός του καταδικασμένου έπιασε τις δύο γυναίκες από τα μπράτσα και προσπάθησε να τις οδηγήσει με τη βία έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, λέγοντας ότι δεν έχουν καμιά θέση στο δικαστήριο αυτό και ότι «όταν βγείτε έξω θα σας κανονίσουμε», ενώ ο αστυνομικός που βρισκόταν σε δύο μέτρα απόσταση προσπάθησε να αποτρέψει τη βίαιη πράξη αλλά αρνήθηκε να συλλάβει τον δράστη της σωματικής βίας και απειλών, λέγοντας στα δύο θύματα αυτής της ενέργειας ότι μπορούν να κάνουν μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων. Το ίδιο έκανε και δεύτερος αστυνομικός που βρισκόταν στην αίθουσα.

Λίγα λεπτά αργότερα, έξω από την αίθουσα, όταν ζητήθηκαν από την κ. Βωβού, παρατηρήτρια στη δίκη από την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό δίκτυο) τα στοιχεία του δράστη για να καταθέσει μήνυση, περισσότερα από 15 άτομα φίλοι/φίλες και συγγενείς του καταδικασμένου κύκλωσαν την ίδια και τους αστυνομικούς, οι οποίοι έμεναν αδρανείς, εκτόξευαν ύβρεις και απειλές εναντίον των δύο γυναικών. Τελικά λήφθηκαν τα στοιχεία του δράστη του επεισοδίου και ενός ακόμα συγγενή του καταδικασμένου, που εξύβρισε χυδαιότατα και απειλούσε, αφού είχε και αυτός την ασυλία των αστυνομικών, και κατατέθηκε μήνυση στο ΑΤ Αμπελοκήπων.

Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη δίκη του ίδιου καταδικασθέντα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας που ήταν μέσα στην αίθουσα συνελήφθη μετά από υπόδειξη των συγγενών του κατηγορουμένου, προπηλακίσθηκε από την αστυνομία, και απελευθερώθηκε μετά από αρκετές ώρες. Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δίκες των κατηγορουμένων για σωματεμπορία και συναφή εγκλήματα. Θυμίζουμε επίσης ότι σε προηγούμενες δίκες, εκτός από την σύλληψη του παρατηρητή της Διεθνούς Αμνηστίας, έγιναν πολλές πράξεις εκφοβισμού από τους συμπαραστάτες του καταδικασμένου και αναρωτιόμαστε τι τους εξασφαλίζει τόση αυτοπεποίθηση και τι τους εξασφαλίζει ασυλία.

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών καλεί την Γενική Γραμματεία Ισότητας και το υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε στη συνέχιση της δίκης, που θα είναι την Παρασκευή 28-5 στην ίδια αίθουσα (6ος όροφος, αίθουσα 120Δ) στις 9 το πρωί, να μην υπάρξουν παρόμοιες απειλές και βιαιοπραγίες.

Επίσης καλεί τις γυναικείες οργανώσεις να στείλουν παρατηρήτριες και καλεί βουλευτίνες και βουλευτές να παρευρεθούν για να εμποδίσουν την τρομοκρατία και την ασυλία των υποστηρικτών του καταδικασμένου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι καταδίκες για μαστροπία, καταναγκαστική πορνεία και τράφικινγκ είναι λίγες, και απαιτούμε να μην γίνονται ανεκτά ούτε από τα δικαστήρια ούτε από άλλους κρατικούς φορείς τέτοιου είδους κακουργήματα.

Αθήνα, 26-5-2010