Ο Πολάνσκι δεν θα τιμωρηθεί για το βιασμό ανήλικης

Ένας βιασμός στις ΗΠΑ πριν 38 χρόνια, που ποτέ δεν τιμωρήθηκε. Ο Ρομάν Πολάνσκι ήταν 45 χρόνων όταν παραδέχθηκε “παράνομη σεξουαλική συνεύρεση” με την 13χρονη Σαμάνθα Γκέιμερ, στη διάρκεια φωτογράφησης στο Λος Αντζελες, έπειτα από κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

Εισαγγελείς στην Κρακοβία, επικύρωσαν πρόσφατα την απόφαση του δικαστή Ντάριους Μαζούρ να μην εκδοθεί ο Πολάνσκι στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ζητήσει την έκδοσή του, ενώ ο 83χρονος σκηνοθέτης βρισκόταν στην χώρα για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας που θα βασίζεται στην Υπόθεση Ντρέιφους.

Μετά το κακούργημα, παρέμεινε 42 ημέρες στη φυλακή των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συμφωνίας με τις Αρχές η οποία προέβλεπε την τρίμηνη κράτησή του, αλλά τον επόμενο χρόνο διέφυγε στη Γαλλία θεωρώντας ότι ο δικαστής που θα δίκαζε την υπόθεσή του ενδεχομένως να ανέτρεπε τη συμφωνία και να τον έστελνε στη φυλακή για χρόνια. Ο γνωστός σκηνοθέτης είναι πλέον ελεύθερος να ζει και να εργάζεται στην πατρίδα του την Πολωνία, παρά το ότι ισχύει ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ σε 188 χώρες. Είναι πλέον 83 χρόνων, και γυρίζει μια ταινία που θα βασίζεται στην υπόθεση Ντρέιφους. Πόσο θα ζήσει ακόμα; Μάλλον αυτός ο βιασμός ποτέ δεν θα τιμωρηθεί, δυστυχώς, παρά τις συστηματικές προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να τον φέρει μπροστά στο δικαστήριο. Για να επαληθευτούν κάποιες απόψεις ότι η δικαιοσύνη είναι πατριαρχική, ότι δεν είναι τυφλή αλλά αλληθωρίζει παραβλέποντας το δικαίωμα των γυναικών να ζουν χωρίς τη βία του βιασμού. Προφανώς, θα συνεχίσει να ζει μεταξύ Γαλλίας και Πολωνίας. Να σημειώσουμε ότι το θύμα του βιασμού Σαμάνθα Γκέιμερ εξέδωσε αυτοβιογραφικό βιβλίο, το 2013, με τίτλο «The Girl: Emerging from the Shadow of Roman Polanski» (Το κορίτσι, βγαίνοντας από τη σκιά του Ρομάν Πολάνσκι).

Όπως εξήγησε σε Δελτίο Τύπου πριν την έκδοση του βιβλίου: «Δεν είμαι μόνο το ‘Sex Victim Girl’, όπως με χαρακτήρισε ο Τύπος. Προσφέρω τώρα την ιστορία μου χωρίς οργή, αλλά μ’ ένα σκοπό: να μοιραστώ ένα μύθο που, με τις λεπτομέρειές του, θα επαναδιεκδικήσει την ταυτότητά μου. Όλη μου τη ζωή υποτιμήθηκα από τα κλισέ και τις ταμπέλες. Δεν είμαι μονοδιάστατη. Έμαθα τι σημαίνει να είσαι γυναίκα και θύμα, με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο.»

Δυστυχώς ακόμα ένας βιασμός και η καταστροφή μιας ολόκληρης ζωής μένει ατιμώρητος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα μίντια αναφέρουν ότι η κοπέλα “κατηγόρησε τον Πολάνσκι για βιασμό”, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το παραδέχθηκε. Όχι ακριβώς το παραδέχθηκε βέβαια, για να ακριβολογούμε, είπε ότι είχε “παράνομη σεξουαλική συνεύρεση”, σαν να μπορούσε το 13χρονο κορίτσι να αποφασίσει τέτοια συνεύρεση με έναν 45χρονο άνδρα.

Σίσσυ Βωβού