Παγκόσμιες κινητοποιήσεις για να σωθεί το κλίμα: Το Μωβ συμμετείχε στην εκδήλωση της Αθήνας

Γράφουν : Βέρα Σιατερλή, Σίσσυ Βωβού

Το κίνημα Avaaz και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς πρωταγωνίστησαν στη διοργάνωση πορειών την Κυριακή 29/11 με σύνθημα: Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου «Περπατάμε για το κλίμα, περπατάμε για το Παρίσι». Πολλές άλλες οργανώσεις κάλεσαν για συμμετοχή, όπως η ευρωπαϊκή δικτύωση συνδικαλιστικών και κοινωνικών κινημάτων ALTER SUMMIT, το Μωβ, οι Φίλοι της Φύσης, οι Οικολόγοι Πράσινοι, και συλλογικότητες που ενώνουν τους πολίτες σε όλο τον πλανήτη. Η δράση ήταν παγκόσμια, πλανητική,  ενόψει της έναρξης των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι.

Στην Αθήνα η αφετηρία ήταν η Διονυσίου  Αρεοπαγίτου, μπροστά από το μουσείο της Ακρόπολης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν  2000 άτομα, πολύ λίγα συγκριτικά με άλλες πόλεις του κόσμου, αλλά πολύ περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Φαίνεται ότι η συνειδητοποίηση του παμμέγιστου αυτού προβλήματος προχωρά και στην Ελλάδα, όπου συχνά περιοριζόμαστε στα ασφυκτικά και εκρηκτικά προβλήματα της κρίσης, παραβλέποντας τέτοιου είδους γενικότερες κινητοποιήσεις. Η πορεία προχώρησε μέσα από τα στενά της Πλάκας και κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος και στη Βουλή, υπό τον ήχο των κρουστών του συγκροτήματος Quilombo.

Το Μωβ συμμετέχει στην ευρωπαϊκή δικτύωση συνδικαλιστικών και κοινωνικών κινημάτων ALTER SUMMIT, που εξέδωσε ανακοίνωση συμμετοχής, που έλεγε, μεταξύ άλλων:

“Σε περισσότερες από 130 χώρες και σε πολλές πόλεις των χωρών αυτών, οργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά και εναλλακτικών υποδείξεων για νέες ενεργειακές πολιτικές. Για την αντιστροφή της εξέλιξης που σύμφωνα με τις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας της επιστημονικής κοινότητας, οδηγεί στην κλιματική αλλαγή. Οι κυβερνήσεις, οι επιθέσεις ή οι απειλές που προσπαθούν να κλείσουν τους λαούς στα σπίτια τους, δεν μπορούν να πτοήσουν τους συνειδητούς πολίτες”.

 

Εκδηλώσεις στην προσυγκέντρωση:

10.30- 12.00 : Για παιδιά

«Ζωγραφίζω για το Κλίμα» – ζωγραφίζουμε τα πανό μας με χρώματα!

«Τα Νερά της Γης μας» – «Κλίμα & Κλιματικές Αλλαγές»

10.30- 12.00 : Για μεγάλους και μεγάλες και για τα παιδόπουλα που ομόρφυναν την εκδήλωση:

«Λατινοαμερικάνικα τραγούδια» με τη μεξικάνα Martha Moreleon. Μαζί της ο αργεντινός Román Gómez. Συμμετέχουν οι περουβιανοί “Son Latinos”.

«Ευεξία Γέλιου» – με την καθοδήγηση της Χαράς Ντάτση, από το Club Ευεξίας Γέλιου.

«Free Hugs» (Δωρεάν Αγκαλιές) – Δράση που ξεκλειδώνει την καρδιά και αυξάνει την χαρά 🙂

Μαζί και η ομάδα κρουστών του Quilombo Centro Cultural που έδωσε ρυθμό στο περπάτημά μας για το κλίμα!

2
 Δράσεις της διοργάνωσης κατά την προσυγκέντρωση πεζοδρόμος Διονυσίου Αρεοπαγίτου
3
η ειρηνική πορεία προς την Βουλή «περπάρησε» μέσα από τα στενά της Πλάκας

 

 foto antenna.gr
foto antenna.gr

Θεσσαλονίκη

 Παραλιακή. Η πορεία προς τον Λευκό Πύργο
Παραλιακή. Η πορεία προς τον Λευκό Πύργο

Περίπου 300 άτομα ανταποκρίθηκαν και στην Θεσσαλονίκη στο κάλεσμα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές που απεύθυναν η Greenpeace, η Avaaz.org. αλλά και η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Θεσσαλονίκης και  περπάτησαν από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το Λευκό Πύργο στη μία το μεσημέρι, κρατώντας ευφάνταστα πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα. Η κυκλοφορία διακόπηκε προσωρινά στη Λεωφόρο Νίκης, μέχρι να ολοκληρωθεί η «πολύχρωμη» πορεία οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Χανιά

Στις 12 το πρωί της Κυριακής, κάτοικοι και επισκέπτες των Χανίων συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Πύλη Σαμπιονάρα στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων συμμετέχοντας στη διεθνή κινητοποίηση για το κλίμα. Η εκδήλωση εκεί περιλαμβάνει επίσκεψη της Έκθεσης Μαθητικών εργασιών για την Κλιματική Αλλαγή που οργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ. Μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα και οι ίδιοι να φτιάξουν αφίσες με μηνύματα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, με υλικά υπήρχαν στο χώρο.

 

 Στον κόσμο

Πολλά νησιά του Ειρηνικού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εντελώς από τον χάρτη, όπως καταγγέλλεται από πολλά κινήματα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που συνοδεύεται ήδη από μια άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Από τη Μανίλα έως τη Μπογκοτά, το Νέο Δελχί, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Σάο Πάολο, πορείες για το κλίμα οργανώθηκαν παντού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ακόμα και στο Παρίσι, παρά την απαγόρευση των κινητοποιήσεων  που έχει επιβληθεί μετά τις αιματηρές επιθέσεις της 13η Νοεμβρίου με τους 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν  πορεία στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, που πλήττονται συχνά από κυκλώνες οι οποίοι αποδίδονται στην απορρύθμιση του κλίματος. “Προστατέψτε το κοινό μας σπίτι”, έγραφαν τα πανό.

Στη βορειοανατολική Αυστραλία, περίπου 5.000 πολίτες μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μπαγκλαντές και τη Νέα Ζηλανδία.

Στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, την διατροφική ασφάλεια, την ανάπτυξη, κυρίως για τους πιο φτωχούς πληθυσμούς.

6

Οι εργασίες της Συνόδου

Eνός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού τήρησαν σήμερα οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην παγκόσμια Διάσκεψη, ενώ η Γαλλία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να υπάρξουν «συμβιβασμοί», κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μπουρζέ, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

«Η διαχείριση του χρόνου μας θα είναι απαραίτητη» και «θα χρειαστεί κάθε ημέρα που περνάει να μπορούμε να καταγράφουμε πρόοδο» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και πρόεδρος της COP21, μετά τον φόρο τιμής που απέτισαν οι παρευρισκόμενοι στους 130 νεκρούς των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

«Μπορώ να υπολογίζω σε εσάς προκειμένου να διαπραγματευτείτε και να προχωρήσετε σε συμβιβασμούς από τις επόμενες κιόλας ώρες» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στους επικεφαλής των 195 αντιπροσωπειών που συγκεντρώθηκαν στο Μπουρζέ για μια σύνοδο εργασίας, πριν από την επίσημη έναρξη της Συνδιάσκεψης αύριο.

«Εάν θελήσουμε να βασιστούμε στο ψευδεπίγραφο θαύμα της προηγούμενης νύχτας, φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι η καλύτερη λύση» προειδοποίησε ο Λοράν Φαμπιούς, αναφερόμενος στις προηγούμενες συνόδους για την κλιματική αλλαγή. Για να γίνουν πράξη τα λόγια αυτά, χρειάζονται πολλά, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν κατάλληλες προθέσεις, αφού η κάθε μεγάλη ρυπογόνος δύναμη καλεί τους άλλους να εφαρμόσουν τις συμφωνίες

 

Στο Παρίσι

Στη Γαλλία, ο Συνασπισμός Κλίμα 21, στον οποίο μετέχουν 130 οργανώσεις, ανακοίνωσε ότι δεν θα διαδηλώσει στους δρόμους του Παρισιού λόγω των μέτρων μετά τις επιθέσεις, αλλά απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας στο ανατολικό Παρίσι.

Πολλές οργανώσεις όμως δεν συμφώνησαν με την ματαίωση της κινητοποίησης, και οργάνωσαν πορεία στην οποία συμμετείχαν περίπου 5000 άτομα. Κατά τη διάρκειά της και πριν από αυτήν,  έγιναν 289 προσαγωγές αλλά και δεκάδες προληπτικές συλλήψεις την προηγούμενη ημέρα.

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε επιθέσεις εναντίον της διαδήλωσης. Γάλλοι αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έριξαν δακρυγόνα κοντά στο σημείο όπου νωρίτερα ακτιβιστές και ακτιβίστριες για το κλίμα είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ του κλίματος και της δημοκρατίας.

Τα παπούτσια… διαδήλωσαν

Αυτό τον εναλλακτικό τρόπο βρήκαν οι Γάλλοι για να «φωνάξουν» για το κλίμα. Η πλατεία Δημοκρατίας γέμισε ζευγάρια παπούτσια, που τοποθετήθηκαν εκεί συμβολικά.

7

Τζέρερμι Κόρμπιν, Λονδίνο
Τζέρερμι Κόρμπιν, Λονδίνο
Φωτογραφίες από το Λονδίνο και την πορεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή  
Φωτογραφίες από το Λονδίνο και την πορεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή  

 

 Η πορεία στο Βερολίνο
Η πορεία στο Βερολίνο

 

 Από το βροχερό Άμστερνταμ
Από το βροχερό Άμστερνταμ