Προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα της ενδοοικογενειακής βίας

…και πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, αλλά το πρόβλημα συχνά παραβλέπεται, συγχωρείται, ή το αρνούμαστε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η κακοποίηση είναι ψυχολογική, παρά σωματική. Η συναισθηματική κακοποίηση πολύ συχνά υποτιμάται, όμως μπορεί να αφήσει βαθιά και μακροχρόνια σημάδια.
Ο εντοπισμός και η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων και των συμπτωμάτων της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης είναι το πρώτο βήμα για να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτήν.

Κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να ζει με το φόβο του ατόμου που αγαπά. 

Εάν αναγνωρίσετε στην εαυτή σας ή σε κάποια φίλη σας τα ακόλουθα προειδοποιητικά σημάδια και τις περιγραφές της κακοποίησης, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Προειδοποιητικά σημάδια:

1. Είναι ο σύντροφός σας απειλητικός ή βίαιος προς εσάς ή τα παιδιά σας;
2. Πιάνετε την εαυτή σας να βρίσκει δικαιολογίες για τη  συμπεριφορά του συντρόφου σας;
3. Αισθάνεστε να ελέγχεστε απόλυτα από το σύντροφό σας;
4. Αισθάνεστε αβοήθητη, παγιδευμένη, μόνη, και απομονωμένη;
5. Κατηγορείτε την εαυτή σας για τη βία;
6. Ο σύντροφός σας, σας κατηγορεί και να σας λέει ότι είστε η αιτία όλων των προβλημάτων του;
7. Μήπως δικαιολογείτε τη βία που υφίστασθε στο στρες, τα ναρκωτικά / αλκοόλ, ή την κακή παιδική ηλικία του συντρόφου σας;
8. Ο σύντροφός σας συνεχώς σας κατηγορεί ότι τον απατάτε, όταν δεν μπορεί να ελέγξει το 100% του χρόνου σας; Μήπως υποστηρίζει ότι η ζήλια του είναι ένα σημάδι της αγάπης του;
9. Φοβάστε να επιστρέψετε στο σπίτι;
10. Ζείτε με περιορισμένη ελευθερία όπως ένα παιδί; (π.χ. «πήγαινε στο μαγαζί, αλλά θα γυρίσεις κατευθείαν στο σπίτι. Δεν πρέπει να σου πάρει παραπάνω από 15 λεπτά»)
11. Συνηθίζετε να αποκρύπτετε την πραγματική συμπεριφορά του συντρόφου σας (για παράδειγμα, λέγοντας ότι πέσατε από τις σκάλες, όταν στην πραγματικότητα ήταν εκείνος που σας έσπρωξε);
12. Σας ταπεινώνει ή σας φέρνει σε αμηχανία ή νιώθετε ταπεινωμένη σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη συμπεριφορά σας, ειδικά παρουσία τρίτων;
13. Ο σύντροφός σας, σας εγκαταλείπει σας, σας παρατάει, ή σας κλειδώνει έξω;
14. Ο σύντροφός σας έχει κρύψει τα κλειδιά σας, την αλληλογραφία σας, ή παρακρατά άλλα σημαντικά έγγραφα (διαβατήριο, φορολογική δήλωση, κάρτα μισθοδοσίας, πιστοποιητικά γέννησης δικά σας ή των παιδιών);

Εάν υποψιάζεστε ότι κάποια που γνωρίζετε κακοποιείται, μιλήστε! Αν διστάζετε – θεωρώντας ότι δεν πρέπει να ανακατευτείτε, ότι δεν είναι δουλειά σας, ίσως κάνετε λάθος. Αν το πρόσωπο που υφίσταται τη βία δεν θέλει να μιλήσει σχετικά με το θέμα, έχετε κατά νου ότι εκφράζοντας την ανησυχία σας, θα γίνει κατανοητό ότι είστε στη διάθεσή της σε περίπτωση που σας χρειαστεί.

Αυτό ίσως κάποια στιγμή να σώσει τη ζωή της.

Τι να κάνετε και τι όχι

Σωστό:
* Ρωτήστε εάν κάτι δεν πάει καλά.
* Εκφράστε την ανησυχία σας.
* Ακούστε και αξιολογήστε.
* Προσφέρετε βοήθεια.
* Υποστηρίξτε τις αποφάσεις της.

Λάθος:
* Μην περιμένετε από τη γυναίκα να έρθει μόνη της σε σας.
*  Μην την κρίνετε και μην την κατηγορήσετε.
* Μην την πιέσετε.
* Μην της δώσετε συμβουλές.
* Μην βάλετε όρους για την υποστήριξή σας.

  • Θυμηθείτε, οι άνθρωποι που κακοποιούν είναι πολύ καλοί στον έλεγχο και τον χειρισμό των θυμάτων τους.
  • Οι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί συναισθηματικά ή σωματικά έχουν κατάθλιψη ή/και νιώθουν αποστραγγισμένοι, φοβισμένοι, ντροπιασμένοι και βρίσκονται σε σύγχυση.
  • Χρειάζονται βοήθεια για να βγούνε έξω από τον κύκλο της βίας, όμως πολλές φορές έχουν απομονωθεί από την οικογένεια και τους φίλους τους.
  • Με το να πιάσετε τα προειδοποιητικά σημάδια και να προσφέρετε στήριξη, μπορείτε να τις βοηθήσετε να ξεφύγουν από την κακοποίηση.
  • Αν κάποια που γνωρίζετε χρειάζεται βοήθεια πείτε της να καλέσει την τηλεφωνική γραμμή ΣΟΣ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων 15900 ή στην Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197 ή στη γραμμήSOS: 800 11 88 881 / 210 77 86 800.
  • Σε περίπτωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο αλλά μπορεί να στείλει mail, μπορεί να γράψει στο 15900@isotita.gr
  • Αν η γυναίκα σας ζητήσει βοήθεια για να καταθέσει μήνυση στην αστυνομία συνοδεύστε την αν μπορείτε και επιμείνετε να μην υποχρεωθεί να πληρώσει το απαραίτητο παράβολο της μήνυσης ως ειδική περίπτωση.
  • Αν το σώμα της φέρει εμφανή σημάδια της κακοποίησης διεκδικήστε να την δει ιατροδικαστής. Αν για οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν καταστεί δυνατό, ακόμα και αν δεν υποβάλει μήνυση προτείνετε να βγάλετε μερικές φωτογραφίες από τα σημάδια για πιθανή μελλοντική χρήση. Οι φωτογραφίες αυτές θα πρέπει να τραβηχτούν με εξαιρετική προσοχή και σεβασμό στο σώμα της γυναίκας. Επίσης θα πρέπει τα αντίτυπα να βρίσκονται αποκλειστικά στη διάθεσή της.
  • Σε περίπτωση που επιθυμεί να φύγει από το σπίτι αλλά θέλει να το κάνει κρυφά, συμβουλέψτε την να έχει στην κατοχή της τα προσωπικά της έγγραφα όπως ταυτότητα, διαβατήριο, ασφαλιστικό βιβλιάριο, φορολογική δήλωση/ενημερότητα, πιστοποιητικό γέννησης κτλ.

 

της Ζωής Κόκαλου