Ανώτατο δικαστήριο της Βόρειας Ιρλανδίας καταδικάζει την απαγόρευση των αμβλώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπέλφαστ, πρωτεύουσας της Βόρειας Ιρλανδίας, χαρακτήρισε το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις αμβλώσεις στη χώρα ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη κομβική νομική αμφισβήτηση του νομοθετικού πλαισίου για τις αμβλώσεις στην περιοχή.

Η αγωγή για το θέμα είχε υποβληθεί από την Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Ιρλανδία (NIHRC), η οποία ζητεί ελευθερία στις εκτρώσεις σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή ανωμαλίας στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Την απόφαση ανέγνωσε ο δικαστής Τζάστις Μαρκ.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις Αμβλώσεις του 1967, την οποία είχε εγκρίνει το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και με την οποία επετράπησαν ουσιαστικά οι αμβλώσεις έχει ισχύ στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, όχι όμως και στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία είχε εξαιρεθεί από την εφαρμογή του.

naftemporiki.gr

Το νομικό πλαίσιο για την έκτρωση στη Βρετανία είναι αρκετά ευρύ, και επιτρέπεται η έκτρωση όχι μόνο για ιατρικούς λόγους. Από το 1967 και μετά, γυναίκες από τη Βόρεια και Νότια Ιρλανδία καταφεύγουν για να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στη Βρετανία, κάτι που συνεπάγεται κόστος οικονομικό και διάθεση χρόνου. Το κόστος μετάβασης και διαμονής είναι συχνά απαγορευτικό για τις κατώτερες τάξεις, έτσι ώστε το δικαίωμα στην έκτρωση να καταντάει και ταξικό.
Σ.Β.