Η νεοναζίστρια Τσέπε θα καταθέσει για τους φόνους μεταναστών

της Έλενας Καραμαγκάλη

Η μόνη επιζήσασα ύποπτη των νέοναζιστικών δολοφονιών που συγκλόνισαν την Γερμανία, πρόκειται σήμερα να λύσει τη σιωπή της, μετά από δυόμιση χρόνια, και να μιλήσει στο δικαστήριο, όπως ανακοίνωσε ο συνήγορος της χθες.

Η κατάθεση της αποτελεί το αποκορύφωμα μιας θυελλώδους δίκης που ανέδειξε την αποτυχία της Γερμανίας να διαχειριστεί την άνοδο της ακροδεξιάς και τις μυστικές διαδρομές του νεοναζιστικού υπόκοσμου.

Υπό τον φόβο νέων κρουσμάτων λόγω της εισροής προσφύγων στην Γερμανία, η δίκη έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Μπεάτε Τσέπε, κατηγορείται για συμμετοχή στις δολοφονίες οκτώ Τούρκων, ένος Έλληνα και μιας γερμανίδας αστυνομικού από το 2000 ως το 2007, για την τοποθέτηση δύο βομβών σε περιοχές που διαμένουν μετανάστες στην Κολωνία καθώς και για 15 ληστείες τραπεζών.

Η Τσέπε, αν βρεθεί ένοχη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ποινή ισοβίων και η στάση της απόλυτης σιωπής που έχει επιλέξει από την σύλληψη της το 2011, δεν βοηθά, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Η υπεράσπιση αποφάσισε να πιέσει την Τσέπε να καταθέσει ώστε να προκύψουν νέα στοιχεία που θεωρούνται σημαντικά ώστε οι δικαστές να έχουν την πλήρη εικόνα.

Η Τσέπε δεν έχει επαφές με τους δικηγόρους της και σε αρκετές περιπτώσεις ζήτησε την απόλυση τους, κάτι που ωστόσο απαγορεύεται από την γερμανική νομοθεσία.

Οι συνεργοί της Τσέπε, Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος, αυτοκτόνησαν το 2011 όταν οι αστυνομικές αρχές ανακάλυψαν τυχαία την γιάφκα του NSU.

Αυτή η τυχαία ανακάλυψη το 2011 της δράσης του NSU, το οποίο δρούσε ανενόχλητο για τουλάχιστον μια δεκαετία,εξανάγκασε την Γερμανία να βρεθεί αντιμέτωπη με την σκληρή αλήθεια: υπήρχαν περισσότερες νεοναζιστικές ομάδες από ότι πίστευε.

Μετά από μια 19μηνη έρευνα για το NSU, μια επιτροπή της βουλής συμπέρανε ότι οι αρχές ασφαλείας της Γερμανίας έκαναν τα “στραβά μάτια” στις νεοναζιστικές απειλές.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους.

www.cnn.gr