Οι νεκροί δεν είναι αριθμοί: Μια εθελόντρια στη Λέρο επισκέφτεται τους επιζώντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι

Οι 16 ως τώρα επιβεβαιωμένοι νεκροί του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι ήταν γονείς και παιδιά. Αφήνουν πίσω τους παιδιά και γονείς, στη μέση ενός απελπισμένου ταξιδιού, σε έναν ξένο τόπο, με μόνη παρηγοριά τη φροντίδα κατοίκων και αλληλέγγυων εθελοντών. Όσο οι στατιστικές γράφουν ψυχρά νούμερα, στις ψυχές των επιζώντων χαράζονται βαθιές, αγιάτρευτες πληγές.

Το βράδυ της Τετάρτης 9/12, η Ellie, μέλος του βρετανικού Leros Solidarity Network – Team UK, που δραστηριοποιείται στη Λέρο, γράφει:

«Αυτό είναι το βρετανικό διασωστικό σκάφος, το Vos Grace, σε ένα περασμένο, καλό βράδυ – 300 άνθρωποι έφτασαν, αλλά η ομάδα μας των 5-6 ατόμων κατάφερε να δώσει φαγητό, κουβέρτες, ρούχα, σλιπινγκ μπαγκς και ιατρικά κιτ σε όλους, μέσα σε λίγες ώρες. Η Πράξις ήταν εκεί για τα ιατρικά προβλήματα, και το ασθενοφόρο για τα επείγοντα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ωστόσο, το Vos ενεπλάκη σε μια μεγαλη, συνεχιζόμενη, επιχείρηση διάσωσης.
Ενα σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες βυθίστηκε μεταξύ Τουρκίας και Φαρμακονησίου.
Από τους 66 επιβαίνοντες, 14 είναι επιβεβαιωμένα νεκροί και 17 αγνοούνται ακόμα. Επισκέφτηκα 8 από τους επιζώντες σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο.
Ενας άνδρας έχασε 8 μέλη της οικογένειάς του
Μια γυναίκα έχασε το παιδί της
Ενα κορίτσι έχασε και τους δυο της γονείς
Ενα πολύ μικρό αγόρι έχει πιθανότατα χάσει κι εκείνο και τους δυο του γονείς, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
Προσπάθησα να το παρηγορήσω καθώς κοίταζε στο πουθενά, απολύτως σοκαρισμένο, χωρίς καμιά ένδειξη ότι καταλαβαίνει όσα γίνονται γύρω του».

Από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι την Τετάρτη αγνοούνται ακόμα 8 τουλάχιστον άνθρωποι. Γονείς και παιδιά.

www.aplotaria.gr