Για πρώτη φορά ψηφίζουν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Σήμερα ψηφίζουν στη Σαουδική Αραβία για τις δημοτικές εκλογές, όπου για πρώτη φορά συμμετέχουν γυναίκες με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

6.000 είναι οι υποψήφιοι άνδρες και 900 οι υποψήφιες γυναίκες, για την εκλογή στα 284 δημοτικά συμβούλια της χώρας, όπου είναι και οι μόνοι θεσμοί που έχουν αιρετά μέλη.

Άνδρες και γυναίκες ψηφίζουν χωριστά, καλό σημάδι, όπως γινόταν και στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια, κάτι που είχε καθιερωθεί από τη στιγμή που οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα της ψήφου στις δημοτικές εκλογές το 1934, αλλά με τον περιορισμό ότι ήταν απόφοιτες Πανεπιστημίου και άνω των 30 ετών.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα απέκτησαν πλήρες δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά με την κυβέρνηση του βουνού, στη διάρκεια του πολέμου, ενώ για όλη τη χώρα θεσμοθετήθηκε το 1952, αλλά λόγω μη ενημέρωσης των εκλογικών καταλόγων πρακτικά ψήφισαν το 1956.

Η πρώτη χώρα που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες ήταν η Νέα Ζηλανδία, το 1893, η οποία όμως έχει δυστυχώς ακόμα και σήμερα 34,1% γυναίκες στο κοινοβούλιό της, ενώ η “μητέρα” Αγγλία τη θεσμοθέτησε χωρίς περιορισμούς μόνο το 1928, παρά τον μεγάλο και ηρωικό αγώνα που έκαναν οι Σουφραζέτες.

Η “προστασία” των γυναικείων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ περιοριζόταν στο Αφγανιστάν όλα αυτά τα χρόνια και δεν επεκτεινόταν στη Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν και παραμένει μια από τις σημαντικότερες “συμμάχους” τους χώρες στην Ασία.

Καλό νέο, παρ’ όλα αυτά, για την τελευταία χώρα του πλανήτη όπου οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, και επίσης όπου δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο αλλά και πρέπει να έχουν την άδεια ενός άνδρα για να εργαστούν ή να ταξιδέψουν.

Θα παρακολουθούμε βέβαια και όσες εκλεγούν, αν βοηθούν τα δικαιώματα των γυναικών με οποιονδήποτε τρόπο, στην αυταρχική και δικτατορική αυτή χώρα.

Σίσσυ Βωβού