Μεξικό: Να απελευθερωθεί η YECENIA ARMENTA, θύμα βασανιστηρίων

Τον Ιούλιο του 2012, η Yecenia προφυλακίστηκε και κατά τη διάρκεια της κράτησής της, τη χτύπησαν, τη βίασαν και προσπάθησαν να την πνίξουν μέχρι να ομολογήσει το φόνο του συζύγου της.

Η Yecenia οδηγούσε πηγαίνοντας συγγενείς της στο αεροδρόμιο, όταν μυστικοί αστυνομικοί τη σταμάτησαν. Την ανάγκασαν να βγει από το αυτοκίνητο, της έδεσαν τα μάτια και την πήραν μακριά. Την κατηγόρησαν πως διέπραξε το φόνο του συζύγου της και δεν σταματούσαν με τίποτα μέχρι να την αναγκάσουν να ομολογήσει.

Οι αστυνομικοί κρέμασαν τη Yecenia ανάποδα από τους αστραγάλους της, έκαναν πως την έπνιγαν και τη χτυπούσαν. “Είπαν πως θα φέρουν τα δύο παιδιά μου, θα τα βιάσουν και θα τα κόψουν σε κομμάτια”, είπε στην Αμνηστία. “Μετά από πολλές ώρες βασανιστηρίων και αφού με βίασαν, υπέγραψα την ομολογία μου. Τα μάτια μου ήταν ακόμα δεμένα. Ποτέ δεν είδα τι υπέγραψα”. Το μαρτύριο της κράτησε 15 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της κράτησης, γιατροί από το γραφείο του ίδιου εισαγγελέα που την είχε υπό κράτηση εξέτασαν τα τραύματα της Yecenia, αλλά απέτυχαν να τα καταγράψουν. Μήνες αργότερα, εξετάστηκε επίσης από το ιατρικό προσωπικό του Γραφείου του Ομοσπονδιακού Γενικού Εισαγγελέα, μόνο για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν είχε υποστεί βασανιστήρια, επειδή οι ​​προηγούμενοι γιατροί δεν είχαν βρήκαν κάποιο σημάδι. Από τότε, ανεξάρτητοι ειδικοί γιατροί την έχουν εξετάσει δύο φορές και τις δύο φορές συμπέραναν ότι είχε πράγματι υποστεί βασανιστήρια.

Η Yecenia έχει περάσει τα τελευταία τρία χρόνια στη φυλακή, κατηγορούμενη χωρίς αποδείξεις, λόγω της “ομολογίας” της, για ένα έγκλημα που ισχυρίζεται πως δεν διέπραξε. “Θέλω η ιστορία μου να ακουστεί και σας ζητώ να με βοηθήσετε”.

Καλέστε τις αρχές στο Μεξικό να αποσύρουν τις κατηγορίες ενάντια στη Yecenia, να την απελευθερώσουν άμεσα και να φέρουν τους βασανιστές της ενώπιον της δικαιοσύνης.


Προς το Marco Antonio Higuera Gómez, Γενικό Εισαγγελέα της Πολιτείας της Sinaloa

Τον Ιούλιο του 2012, η Yecenia Armenta Graciano ξυλοκοπήθηκε άγρια, φιμώθηκε και βιάστηκε από αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά στη Culiacan μέχρι να “ομολογήσει’ τον φόνο του άντρα της. Εξαναγκάστηκε να υπογράψει την “ομολογία” ενώ τα μάτια της ήταν δεμένα.

Κατά τη διάρκεια της κράτησης, επίσημοι γιατροί εξέτασαν την Yecenia αλλά απέτυχαν να καταγράψουν τα τραύματά της. Διενεργήθηκαν δύο ανεξάρτητες ιατρικές εξετάσεις σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και αποδείχθηκε ότι είχε βασανιστεί.

Η Yecenia έχει περάσει τα τρία τελευταία χρόνια στη φυλακή και έχει κατηγορηθεί μόνο με βάση τη λεγόμενη ‘ομολογία’ της που ήταν αποτέλεσμα βασανιστηρίων. Η ποινική δίωξη δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το έγκλημα για το οποίο έχει κατηγορηθεί.

Γενικέ Εισαγγελέα, σας καλώ:

  • Να αποσύρετε τις κατηγορίες κατά της Yecenia Armenta και να την αποφυλακίσετε αμέσως.
  • Να διεξάγετε μια πλήρη, άμεση και αμερόληπτη έρευνα για τα βασανιστήρια που υπέφερε η Yecenia Armenta και να φέρετε όσους ευθύνονται ενώπιον της δικαιοσύνης.

www.amnesty.gr