ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦAΣΟ: Προστατέψτε τα κορίτσια από τους εξαναγκαστικούς γάμους

Στη Μπουρκίνα Φάσο, χιλιάδες κορίτσια και νέες κοπέλες, ακόμα και 11 ετών, εξαναγκάζονται να παντρευτούν πρόωρα. Ανέλαβε δράση για να σταματήσουμε τους εξαναγκαστικούς γάμους.

Στα 13 της, η Μαρία (όχι το πραγματικό της όνομα) εξαναγκάστηκε να παντρευτεί έναν 70χρονο άντρα που είχε ήδη πέντε συζύγους. Όταν αντιστάθηκε, ο πατέρας της απάντησε: “Εάν δεν πας να ζήσεις με το σύζυγο σου, θα σε σκοτώσω”.

Σε όλη τη χώρα, χιλιάδες κορίτσια και νέες κοπέλες σαν τη Μαρία εξαναγκάζονται να παντρευτούν πρόωρα. Περισσότερες από τις μισές κοπέλες στη χώρα παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια. Οι κοπέλες αυτές αναγκάζονται να υπακούσουν στους συζύγους τους και να κάνουν όσα παιδιά οι σύζυγοι επιθυμούν, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες τους ή τον κίνδυνο που διατρέχουν από πρόωρες εγκυμοσύνες για την υγεία και τη ζωή τους.

Μόλις παντρευτούν, πολλές ασχολούνται μόνο με το νοικοκυριό, το μαγείρεμα και την αγροτική εργασία, από το πρωί έως το βράδυ. Λίγες έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν το σχολείο.

Κάποιες κοπέλες κάνουν τα πάντα για να δραπετεύσουν από εξαναγκαστικούς γάμους, παρά την πίεση που ασκούν η οικογένεια και η ευρύτερη κοινωνία. Η Μαρία περπάτησε περίπου 170 χιλιόμετρα σε τρεις μέρες για να βρει ένα καταφύγιο για νεαρές κοπέλες.

Οι πρόωροι και εξαναγκαστικοί γάμοι απαγορεύονται από το Σύνταγμα της Μπουρκίνα Φάσο και το διεθνές δίκαιο αλλά οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια.

Καλέστε την κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο να προστατεύσει τα κορίτσια και τις νέες κοπέλες από τους εξαναγκαστικούς γάμους άμεσα.


 

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κύριε Υπουργέ,

Έχω σοβαρές ανησυχίες για την εκτεταμένη πρακτική των πρόωρων και εξαναγκαστικών γάμων στη Μπουρκίνα Φάσο και κυρίως στην περιοχή Sahel. Όπως γνωρίζετε, οι πρόωροι και αναγκαστικοί γάμοι απαγορεύονται από τη νομοθεσία της χώρας σας, καθώς και από τις διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες η Μπουρκίνα Φάσο είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Ωστόσο στην πράξη, οι έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον ένα στα τρία κορίτσια στη Μπουρκίνα Φάσο παντρεύεται πριν τη συμπλήρωση των 18 τους χρόνων, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, την ασφάλεια και τα ατομικά τους δικαιώματα.

Υπουργέ, παροτρύνω την κυβέρνησή σας:

  • Να ενισχύσετε και να διασφαλίσετε την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών υποχρεώσεων, απαγορεύοντας τους εξαναγκαστικούς και πρόωρους γάμους.
  • Να εγγυηθείτε την προστασία καθώς και ένα καταφύγιο και υπηρεσίες υποστήριξης στα θύματα πρόωρων και εξαναγκαστικών γάμων.
  • Να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την απαγόρευση των πρόωρων και εξαναγκαστικών γάμων και για το πού μπορούν να ζητήσουν στήριξη τα κορίτσια που βρίσκονται σε κίνδυνο.

www.amnesty.gr