“Γιατί πρέπει όλες και όλοι να είμαστε φεμινίστριες και φεμινιστές” Βιβλίο που διανέμεται σε όλα τα σχολεία στη Σουηδία

Η Σουηδία μοίρασε το φεμινιστικό μανιφέστο της συγγραφέα Chimamanda Ngozi Adichie σε κάθε 16χρονο μαθητή και μαθήτρια της χώρας.

Το Λόμπι Γυναικών της Σουηδίας, σε συνεργασία με άλλες ομάδες, αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτή την πρωτοβουλία την 1η Δεκεμβρίου, με την ελπίδα να υποκινήσουν διάλογο για το φεμινισμό, σε μια χώρα που είναι από τις πιο ανεπτυγμένες στον κόσμο σε θέματα ισότητας.

Όταν εγκαινίασαν το πρόγραμμα στο Λύκειο Norra Real της Στοκχόλμης, είπαν ότι έλπιζαν ότι το βιβλίο θα λειτουργήσει “ως εφαλτήριο για μια συζήτηση για την ισότητα των φύλων και το φεμινισμό”.

Η συγγραφέας, που αυτοπροσδιορίζεται ως “ευτυχισμένη φεμινίστρια”, γράφει στο κείμενό της: “Αποκαλώ κάποιον ή κάποια φεμινιστή ή φεμινίστρια, όταν λέει: “Ναι, υπάρχει πρόβλημα με το φύλο όπως είναι σήμερα, και πρέπει να το διορθώσουμε, πρέπει να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα”.

“Αυτό είναι το βιβλίο που θα ήθελα να είχαν διαβάσει όλοι οι συμμαθητές μου όταν ήμουν 16 χρόνων”, είπε η Clara Berglund, υπεύθυνη του σουηδικού Λόμπι Γυναικών, όταν ανακοίνωσε την διανομή του βιβλίου. “Νιώθω ότι είναι πολύ σημαντικό που συμβάλλουμε σ’ αυτό το εγχείρημα. Είναι δώρο σε όλες και όλους τις μαθήτριες και τους μαθητές του λυκείου, αλλά είναι επίσης δώρο σε εμάς τις ίδιες και στις μέλλουσες γενιές”.

Στο κείμενο, η Adichie γράφει: “Γιατί χρησιμοποιείτε τον όρο φεμινισμός; Γιατί δεν λέτε απλώς ότι πιστεύετε στα ανθρώπινα δικαιώματα, ή κάτι τέτοιο;” “Γιατί αυτό δεν θα ήταν τίμιο. Ο φεμινισμός είναι, φυσικά, τμήμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά, αλλά όταν επιλέγεις να χρησιμοποιείς την γενικόλογη έκφραση ‘ανθρώπινα δικαιώματα’ είναι σαν να αρνείσαι το συγκεκριμένο και ειδικό πρόβλημα του φύλου. Θα ήταν ένας τρόπος να παριστάνεις ότι δεν ήταν οι γυναίκες αυτές που έχουν αποκλειστεί, για αιώνες. Θα ήταν ένας τρόπος να αρνείσαι ότι το πρόβλημα του φύλου έχει ως στόχο του τις γυναίκες. Ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι είσαι άνθρωπος, αλλά ότι είσαι θηλυκός άνθρωπος. Για αιώνες, ο κόσμος χώριζε τα ανθρώπινα πλάσματα σε δύο ομάδες, και στη συνέχεια προχωρούσε να αποκλείσει και να καταπιέσει τη μια ομάδα. Είναι δίκαιο να πιστεύουμε ότι η λύση στο πρόβλημα θα έρθει αν αυτό αναγνωριστεί”.

http://viralwomen.com