Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση

Κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από αρκετές γυναίκες συνεργάτιδες, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης και ιστορικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, Σιλβάν Σαλόμ.

Ως συνέπεια των κατηγοριών αυτών, που προφανώς θα είναι και τεκμηριωμένες, παραιτήθηκε από τον δημόσιο βίο, φοβούμενος, όπως είπε, τον αντίκτυπο που θα έχουν στην οικογένειά του.

Είναι φανερό ότι οι γυναικείες οργανώσεις έχουν κάποια δύναμη για να διαφυλάσσουν τα γυναικεία δικαιώματα και να καταπολεμούν την έμφυλη βία, και ελπίζουμε να τιμωρηθεί και από τα δικαστήρια.

Ο κύριος αυτός, υπουργός Εσωτερικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ δύο επιδρομών ενάντια στους Παλαιστίνιους, έβρισκε φαίνεται τον καιρό και είχε το κέφι να ασελγεί εναντίον ισραηλινών εργαζομένων γυναικών που είχαν την ατυχία να τον βρίσκουν μπροστά τους. Δεν υπολόγισε όμως ότι οι σχετικοί νόμοι στο Ισραήλ είναι αρκετά υποστηρικτικοί, όπως μας δείχνει και η φυλάκιση του πρώην προέδρου του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, το 2011, για την οποία έπαιξε το ρόλο της και η σημαντική παρέμβαση των γυναικείων οργανώσεων, που απαιτούσαν να τηρηθεί ο νόμος.

Ο Κατσάβ, όγδοος πρόεδρος του Ισραήλ, από το 2000 έως το 2007, καταδικάστηκε σε επταετή ποινή κάθειρξης για βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση, παρενόχληση μαρτύρων και άλλα, μετά από δικαστικό μαραθώνιο 4 ετών. Καταγγελίες έγιναν από 8 γυναίκες, και αφορούσαν το διάτημα πριν την προεδρία, όταν ήταν υπουργός τουρισμού, και τα αρχικά χρόνια της προεδρίας του. Απαγγέλλοντας την ποινή του, ο δικαστής Salim Joubran είπε ότι ο Κατσάβ “έπεσε από τα μεγαλύτερα ύψη στα βαθύτερα βάραθρα. Τέτοιοι ανώτεροι λειτουργοί πρέπει να αποτελούν μοντέλα για τους υφισταμένους τους. Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα στο σώμα της. Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Δικαίωμα στην ελευθερία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να της αφαιρέσει ο,τιδήποτε από αυτά.”. Δεν ξέρουμε αν εξέτισε όλα τα χρόνια της φυλάκισής του, σίγουρα εξέτισε τουλάχιστον δύο, αλλά το σύστημα με διάφορες προφάσεις του έδινε άδειες και άλλα ωφελήματα. Ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχθηκε την ενοχή του, κάτι που συνεπάγεται ότι δεν μπορούσε να διεκδικήσει μείωση της ποινής.

Πάντως και οι δύο αυτοί υπερόπτες πολιτικοί, μπορούν να κάνουν παρέα με έναν άλλο μεγαλόσχημο, τον Ντομινίκ Στρος Καν, που νόμιζε ότι μπορούσε να κάνει σεξουαλική επίθεση ατιμώρητα, σε μια απλή και ταπεινή καμαριέρα στη Νέα Υόρκη, αφού είχαν περάσει ατιμώρητες για χρόνια, πολλές άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Είναι γεγονός ότι λίγες σχετικές υποθέσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας και οδηγούν στην τιμωρία των ενόχων, αλλά και οι λίγες αυτές είναι συμβολικές και αποτρεπτικές για τους υπόλοιπους. Το μέγεθος της σεξουαλικής παρενόχλησης, βέβαια, ποτέ δεν μπορεί να υπολογιστεί, αφού οι εργαζόμενες γυναίκες συχνά γίνονται θύματα της ίδιας τους της καταγγελίας, λόγω των σχέσεων εξουσίας που υπάρχουν. Αυτό φαίνεται και στην προκειμένη περίπτωση, αφού χρειάστηκαν πολλές καταγγελίες για να αναγκαστεί ο Σιλβάν Σαλόμ να εγκαταλείψει τρέχοντας την πολιτική του καριέρα.

Σίσσυ Βωβού