Τουρκία: «Η επανάσταση των γυναικών, θαρραλέες πολεμίστριες, ο δρόμος σας είναι ο δρόμος μας»

Αυτό ήταν ένα από τα πανό στην κηδεία δύο γυναικών που σκοτώθηκαν πολεμώντας. Η Γελίζ Ερμπάι και η Σιρίν Ετέρ σκοτώθηκαν από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε μία λαϊκή συνοικία της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών βουλευτές και βουλεύτριες της αντιπολίτευσης, παραβρέθηκαν στις κηδείες, στη συνοικία Γκάζι.

Τα δύο φέρετρα, που είχαν καλυφθεί με μια κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, μεταφέρθηκαν σε ένα νεκροταφείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την περιοχή των επεισοδίων.

Περίπου 15 άνθρωποι, που είχαν τα κεφάλια καλυμμένα με κόκκινες κουκούλες και κρατούσαν ημιαυτόματα τουφέκια ΑΚ-47 κατέρριψαν ένα μικρό μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος επιτήρησης (drone) που χρησιμοποιούσαν οι αστυνομικοί για να παρακολουθούν το πλήθος.

Οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν αμέσως εκτοξεύοντας δακρυγόνα και κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ανέφερε ο φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν, ότι δύο γυναίκες ηλικίας 30 ετών, στελέχη του Κομμουνιστικού Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος (MLKP), που έχει τεθεί εκτός νόμου, συνδέονται με πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις ή απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι όμως γνωστό, ότι από την αρχή της χρονιάς του 2015 υπήρξαν εκτεταμένα πογκρόμ εναντίον ακροαριστερών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, ενώ υπήρξαν και εκατοντάδες νεκροί σε μαζικές διαδηλώσεις ειρήνης στη διάρκεια των δύο προεκλογικών περιόδων καθώς και μεμονωμένες δολοφονίες, όπως του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, το Νοέμβριο. Και είναι ακόμα γνωστότερες οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των Κούρδων, από το καλοκαίρι του 2015, οι οποίες κατέλυσαν την εκεχειρία και την προσπάθεια ειρήνευσης.

Δυστυχώς, ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Ερντογάν-Νταβούτογλου χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει.

Με πληροφορίες από πρακτορείο Doğan και Γαλλικό Πρακτορείο

Σίσσυ Βωβού

Μόλις δημοσιοποιήθηκε το βίντεο από την εισβολή της αστυνομίας στο σπίτι της Ντιλέκ Ντογάν τον Οκτώβριο, και το φόνο της:

[youtube]https://youtu.be/oZFaCcOiyKM[/youtube]

Το Μωβ, για το φόνο της Ντιλέκ Ντογάν