Ισπανία: Η Ρίτα Μποσάο, πρώτη μαύρη βουλεύτρια, με τους Ποδέμος

Υπέροχα νέα από τις εκλογές του ισπανικού κράτος, αφού για πρώτη φορά εκλέγεται μια μαύρη βουλεύτρια, με τους Ποδέμος, η 50χρονη νοσοκόμα Ρίτα Μποσάο. Η Μποσάο είναι και φεμινίστρια, και δούλευε σκληρά στην περιοχή της, το Αλικάντε, υπέρ της ανάδειξης γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Οι μετανάστες στο Ισπανικό κράτος είναι 15%, αλλά μόνο το 1% έχουν μέχρι τώρα εκλεγεί στο κοινοβούλιο.

“Καιρός ήταν” είπε η Μποσάο στην εφημερίδα Ελ Παίς.

Γεννήθηκε στην Γουνέα του Εκουατόρ, και πήγε στην Ισπανία πριν 30 χρόνια. Την εμπνέει το θέμα των “ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, όπως η ίδια λέει, με το οποίο έχει “έμμονη ιδέα” και ανησυχεί τι κόσμο θα αφήσει για το παιδί της. Για το κόμμα της, τους Ποδέμος, είπε ότι “είναι ένα παράθυρο που ανοίγει για το μέλλον”. Την εξέπληξε η προσοχή που προσέλκυσε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δήλωσε: “Γιατί είναι τόσο εντυπωσιακό να καταλήξει στη βουλή μια μαύρη γυναίκα; Τι σημαίνει αυτή η έκπληξη όταν λέμε ότι όλοι και όλες εντασσόμαστε κοινωνικά;” Στο Ισπανικό κράτος, δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, λέει. Κι αυτό είναι δομικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

“Μιλάμε για δικαιώματα και ισότητα και το σύνταγμα μας προστατεύει, λέει, αλλά τι γίνεται με την θεσμική εκπροσώπηση των γυναικών στις επιχειρήσεις; Γιατί δεν ακούγονται εκεί οι φωνές μας;”

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, είχαμε πολλές ανατροπές, έστω και αναμενόμενες. Μια σημαντική θετική εξέλιξη είναι ότι εκλέχθηκαν 138 γυναίκες στη Βουλή, έναντι 125 στην προηγούμενη, του 2011. Δυστυχώς, η ισοτιμία των φύλων είναι ακόμα μακριά, αφού το ποσοστό των γυναικών παραμένει στο 39,4% (στην Ελλάδα είναι μόνο 19%).

Οι Ποδέμος είχαν εναλλαγή γυναίκας-άνδρα στις λίστες τους, και έφθασαν στο 49,28%, πολύ κοντά δηλαδή στο 50% που είναι το επιδιωκόμενο. Οι Σοσιαλιστές είχαν 45,56% γυναίκες που εκλέχθηκαν, οι “Πολίτες” όμως, Θιουταντάνος, σαν το δικό μας “Ποτάμι”, είχαν μόνο 8 γυναίκες στις 40 έδρες που κέρδισαν.

Το 2008 οι Σοσιαλιστές στην κυβέρνηση έκαναν την πρωτιά στην ισότητα των δύο φύλων στο σχηματισμό κυβέρνησης, αφού οι γυναίκες υπερτερούσαν των ανδρών στο υπουργικό συμβούλιο. Τότε, ήταν 9 οι γυναίκες στο 17μελές υπουργικό συμβούλιο, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν η υπουργός Άμυνας, που ήταν τότε 7 μηνών έγκυος. Πολλά ακόμα έκαναν οι Σοσιαλιστές κατά την περίοδο εκείνη, με κυριότερο τον νόμο για την έμφυλη βία που θεωρείται ο καλύτερος της Ευρώπης, όπως και ο νόμος για την νομιμοποίηση της έκτρωσης, που προσπάθησε η τελευταία κυβέρνηση του Ραχόι να τον αλλάξει, αλλά παραιτήθηκε από το σχέδιό της όταν βρήκε μπροστά της εκατομμύρια γυναικών και ανδρών να διαδηλώνουν εναντίον της.

Σίσσυ Βωβού

Με στοιχεία από τον Γκάρντιαν