Η βασίλισσα της ντίσκο, Ντόνα Σάμερ

συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Ο θρύλος της μουσικής της δεκαετίας του 80 Ντόνα Σάμερ (αγγλ. Donna Summer) γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1948 στην Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το αληθινό όνομα της ήταν ΛαΝτόνα Γκέινς (LaDonna Gaines) ενώ υιοθέτησε το “Σάμερ” ως μια παρήχηση του επιθέτου του Γερμανού ηθοποιού και πρώτου της συζύγου, Χέλμουτ Σόμερ (Helmuth Sommer) τον οποίο παντρεύτηκε το 1973.

Τον επόμενο χρόνο γεννήθηκε η κόρη τους, Μίμι (Mimi) και το 1975 το ζευγάρι χώρισε.

Το 1980 η Ντόνα Σάμερ παντρεύτηκε τον μουσικό και τελευταίο σύζυγό της Μπρους Σουντάνο (Bruce Sudano) με τον οποίο έκανε ακόμη δύο κόρες, τη Μπρούκλιν (Brooklyn) και την Αμάντα (Amanda).

Άρχισε να τραγουδάει από μικρή σε εκκλησιαστικές χορωδίες επηρεασμένη από την Μαχάλια Τζάκσον. Αργότερα, σε εφηβική ηλικία συνέχισε να τραγουδάει σε διάφορα συγκροτήματα. Την δεκαετία του 1960 ακολούθησε το στιλ της Τζάνις Τζόπλιν. Παράτησε το σχολείο για να κάνει ψυχεδελική μουσική. Αποδήμησε στην Γερμανία, όπου εμφανίστηκε στο μιούζικαλ Hair πριν στραφεί στη disco μουσική το 1974, όταν συνάντησε τον παραγωγό Giorgio Moroder.

Εγκαταστάθηκε στο Μόναχο και έμαθε Γερμανικά. Έγινε γνωστή στην δεκαετία του 1970 και 1980 με μεγάλες επιτυχίες.

[youtube]https://youtu.be/f0h8Pjf4vNM[/youtube]

Μεσουράνησε στην παγκόσμια μουσική σκηνή τις δεκαετίες ’70 και ’80 χαρίζοντας ντίσκο τραγούδια που θα μείνουν θρυλικά μέσα στον χρόνο.

Η 63χρονη τραγουδίστρια Ντόνα Σάμερ ήθελε να κρατήσει μακριά από τη δημοσιότητα τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε , ενώ βρισκόταν στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός άλμπουμ στη Φλόριντα, του τελευταίου της όπως αποδείχτηκε καθώς πέθανε στις 17 Μαΐου 2012 στο Κι Ουέστ της Φλόριντα από καρκίνο του πνεύμονα. Μόνο ο σύζυγός της, Μπρους και οι τρεις κόρες της λέγεται ότι γνώριζαν για την ασθένεια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν πληροφορίες του δικτύου “TMZ”, σύμφωνα με τις οποίες η Σάμερ “απέκτησε” τον καρκίνο ύστερα από τοξικά που εισέπνευσε ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης.

ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sansimera.gr