Όχι άλλη διαφήμιση των φούρνων “Χωριάτικο”

Η φεμινιστική συλλογικότητα ΤΟ ΜΩΒ διαμαρτύρεται για την διαφήμιση των φούρνων “Χωριάτικο” από την εφημερίδα “Ανεξαρτησία”, που προσφέρει μια φραντζόλα ψωμί με κάθε κουπόνι αγοράς της. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές αλλά και όπως φάνηκε από τα στοιχεία της δικογραφίας και από την σχετική δίκη, η δημιουργία της αλυσίδας αυτής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σχετίζεται με κέρδη από την καταναγκαστική πορνεία αλλοδαπών γυναικών, από μεγάλο κύκλωμα σωματεμπορίας.

Ολόκληρη η επιστολή μας:

Προς τον διευθυντή

Σπύρο Νάννο

Αθήνα, 18-1-2016

Κύριε Διευθυντά,

Με θλίψη βλέπουμε να διαφημίζετε τους φούρνους “Χωριάτικο” προσφέροντας από την εφημερίδα σας μια φραντζόλα ψωμί με ένα κουπόνι της.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι εν λόγω φούρνοι έχουν εμπλακεί σε ποινική υπόθεση, αφού ο τότε ιδιοκτήτης τους Α.Γ. με τον αδελφό του και δεκάδες άλλους, κατηγορήθηκε και παραπέμφθηκε να δικαστεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αριθ. 3540/2011, όπου αναφέρεται ότι οι φούρνοι αυτοί είχαν σκοπό να ξεπλένουν το βρώμικο χρήμα που αποκτάτο με την καταναγκαστική πορνεία δεκάδων αλλοδαπών γυναικών σε συγκεκριμένα νυχτερινά κέντρα – στριπτιζάδικα (και όχι μόνο) ιδιοκτησίας των κατηγορουμένων, που μάλιστα τα είχαν σε off shore εταιρία στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το βούλευμα: «Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διενεργηθείσα κύρια ανάκριση και την προηγηθείσα αυτής αστυνομική προανάκριση, και συγκεκριμένα από τις καταθέσεις μαρτύρων, τα έγγραφα και τις απολογίες των κατηγορουμένων, προέκυψαν τα εξής πραγματικά περιστατικά: Από έρευνες των αστυνομικών της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι από το 2006 ώς τον Νοέμβριο του 2008 οι κάτωθι κατηγορούμενοι από κοινού ενεργώντας συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση, με αδιαμφισβήτητο αρχηγό τον … και δεύτερο τη τάξει τον αδελφό του … και τον … με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση και με σκοπό τη διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων: οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευση (σωματεμπορία) αλλοδαπών γυναικών (ανηλίκων και ενηλίκων, σύμφωνα με το βούλευμα), αρπαγή από κοινού, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, ηθική αυτουργία, αγορά και διάθεση ναρκωτικών ουσιών, πλαστογραφίες μετά χρήσεως […] και νομιμοποίηση εσόδων από αυτήν τη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση».

“Μετά από σήμα της Ιντερπόλ, με αίτημα των ουκρανικών αρχών οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση υπό τον κωδικό «Vitrine» από την αρμόδια Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Για την πραγματοποίησή της είχαν ενημερωθεί ο τότε αντεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος”. (Εφ. Συντακτών, 29-3-2015).

Ενώ στην εφημερίδα huffingtonpost.gr (28-4-2015) αναφέρεται:

“Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποιούνταν, μέσω της εταιρείας «ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ – ΖΑΧ/ΚΗ ΕΠΕ» , που ήταν εκείνη την περίοδο ιδιοκτησίας του κατηγορούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Γ.Α. και του αδελφού του, ενώ πλέον είναι στο όνομα της μητέρας τους” (HP).

Η πρώτη δίκη ολοκληρώθηκε στις 28 Απριλίου του 2015, όπου επιβλήθηκαν βαριές ποινές κάθειρξης από 10 μέχρι 12,5 χρόνια από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε τέσσερις κατηγορούμενους.

“Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ενόχους για εγκληματική οργάνωση και σωματεμπορία τον πρώην ιδιοκτήτη των φούρνων Άγγελο Γιαννακόπουλο, που φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος, καθώς και τους υπαλλήλους του Μιχαήλ Κρέτου και Φλιοστόρ Ιγκόρ” (HP).

Αναμένονται και άλλες δίκες, με τον γνωστό ρυθμό χελώνας της ελληνικής Δικαιοσύνης, στις οποίες πιθανότατα θα αποδειχθεί και το ξέπλυμα χρήματος μέσα από τους γνωστούς φούρνους, οι οποίοι την εποχή εκείνη είχαν καταπλήξει τους πάντες στον επαγγελματικό τους χώρο, για την ταχύτητα δημιουργίας νέων μαγαζιών και τον πακτωλό χρημάτων που αυτό σήμαινε.

Όπως είναι φανερό οι εν λόγω φούρνοι είναι συνδεδεμένοι με καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων. Ως οργάνωση γυναικείων δικαιωμάτων που αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για να τερματιστεί το έγκλημα της εμπορίας αλλοδαπών γυναικών και της καταναγκαστικής πορνείας, σας καλούμε να σταματήσετε να διαφημίζετε με την προσφορά σας τους φούρνους ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ, παρά το γεγονός ότι αυτοί άλλαξαν χέρια και περιήλθαν στην ιδιοκτησία της μητέρας των δύο αδελφών μετά τη σύλληψη του κυκλώματος της εγκληματικής οργάνωσης.

Αναμένουμε να δεχθείτε το δίκαιο αίτημά μας.

Το διοικητικό συμβούλιο

Ηλεκτρονική εφημερίδα: tomov.gr