Βιασμός σε νοσοκομείο από νοσηλευτή

Ακόμα ένα εξοργιστικό περιστατικό βιασμού, σε ασθενή νοσοκομείου. 47χρονος νοσηλευτής κατηγορείται ότι βίασε 22χρονη ασθενή, αφού πρώτα της χορήγησε ενδοφλέβιο φαρμακευτικό σκεύασμα (αναισθητικό), φέρνοντάς την σε κατάσταση καταστολής.

Ευτυχώς αυτή τη φορά έγινε καταγγελία, και ο νοσηλευτής συνελήφθη στις 21-1-16 σε πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας και παραπέμπεται για βιασμό, βαριά σωματική βλάβη, έκθεση, υπεξαίρεση και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Όπως συχνά αναφέρεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι γυναίκες δυστυχώς δεν είμαστε ποτέ ασφαλείς από το αδίκημα ή το κακούργημα της έμφυλης βίας, ούτε στο σπίτι, ούτε στη δουλειά, ούτε στο δημόσιο χώρο, ούτε στο διαδίκτυο, ούτε όμως ακόμα και στο νοσοκομείο.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να υπάρξει δίκαιη τιμωρία του κατηγορούμενου, γιατί θυμόμαστε μια εξοργιστική απόφαση δικαστηρίου σε προηγούμενη σχετική υπόθεση. Περίπου 15 χρόνια πριν, 25χρονος νοσηλευτής είχε βιάσει διασωληνωμένη και ετοιμοθάνατη 75χρονη γυναίκα από το Ιράν. Ο γιος της δεν έκανε μήνυση, γιατί οι δύο ήταν μέλη μιας θρησκευτικής ομάδας που δεν επέτρεπε προσφυγή σε δικαστήρια. Όταν λοιπόν η υπόθεση εκδικάστηκε, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ότι δεν επρόκειτο για βιασμό, γιατί το θύμα δεν είχε αντισταθεί.

Τότε οι φεμινίστριες είχαμε καταγγείλει την προκλητική αυτή απόφαση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ότι ο βιαστής δεν τιμωρήθηκε.

Πάντως να πούμε στα θετικά ότι ο νόμος για το βιασμό αναφέρει πλέον ρητά ως αδίκημα την χορήγηση ουσιών, και επομένως δεν θεωρεί “συναίνεση” όταν η γυναίκα έχει περιέλθει σε κατάσταση όπου δεν μπορεί να αντισταθεί. Η πρόνοια αυτή του νόμου είχε αναφερθεί ρητά στις δίκες του “βιαστή με την τυρόπιτα”, για το βιασμό 4 τουριστριών από Έλληνα πολίτη το 2005, όπου αυτός τους χορηγούσε ισχυρό φάρμακο λόγω της επίδρασης του οποίου ήταν ανίκανες για αντίδραση. Αντίθετα, η γραμμή της υπεράσπισής του, ήταν ότι αφού δεν αντέδρασαν και πήγαν μέχρι το ξενοδοχείο, άρα υπήρχε συναινετική συνουσία.

Σίσσυ Βωβού

Πληροφορίες από το Γραφείο Ενημέρωσης δημοσιογράφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ελληνικής Αστυνομίας.