Ο δίκαιος αγώνας των καθαριστριών εργολαβίας της ΟΣΥ

της Βέρας Σιατερλή

Από την Τρίτη 26 Γενάρη, οι εργάτριες καθαρισμού των λεωφορείων της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ, μπλε και πράσινα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας) αρνούνταν να πιάσουν δουλειά, διαμαρτυρόμενες γιατί ο εργολάβος τους χρωστούσε μισθούς αρκετών μηνών (από 3-5) καθώς και το δώρο Χριστουγέννων. O υπεύθυνος της εταιρείας απειλούσε ότι θα τις απολύσει και θα φέρει εργάτριες από άλλα αμαξοστάσια για να καθαρίσουν τα λεωφορεία.

Η εταιρεία Link Up που έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό των λεωφορείων της ΟΣΥ αμείβεται από την ΟΣΥ με περίπου 140.000 ευρώ το μήνα! Την ίδια στιγμή δεν πληρώνει στις εργαζόμενες συστηματικά δώρα, επιδόματα και φυσικά τις υπερωρίες, ενώ η εταιρεία όποτε τις πληρώνει, τις εξαναγκάζει με εκβιασμό απόλυσης να υπογράφουν ότι παίρνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που πραγματικά εισπράττουν (450€ και υπογράφουν για 700-780)!

Η διοίκηση της ΕΘΕΛ και ο Διευθυντής του Αμαξοστασίου Δ. Τσακοπιάκος δεν παίρνει θέση, λέγοντας ότι τα λεωφορεία πρέπει να καθαριστούν με κάθε τρόπο, αδιαφορώντας για την στυγνή εκμετάλλευση των εργατριών. Η συμπεριφορά, η απαξίωση και οι προσβολές των υπεύθυνων της Link Up απέναντι στις εργαζόμενες είναι απερίγραπτη! Ανέφεραν ότι ο υπεύθυνος της Link Up Φώτης Μωραίτης όταν του είπαν ότι «πεινάνε, δεν έχουν να φάνε, πέφτουν κάτω από την πείνα», αυτός τους έδινε 5€ και προκλητικά λέγοντας «μοιραστείτε το για να φάτε».

Οι καθαρίστριες ζήτησαν βοήθεια από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες Αθήνας) και η παράταξη «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» συμπαραστάθηκε ενεργά στις εργάτριες καθαριότητας. Τις βοήθησε να διώξουν τον εκπρόσωπο του εργολάβου που τις απειλούσε και να περιφρουρήσουν το αμαξοστάσιο του Ελληνικού όλο το βράδυ, καθώς και την επόμενη μέρα, έτσι ώστε η Link Up να μην μπορέσει να σπάσει τον αγώνα στέλνοντας άλλες εργάτριες και εργάτες καθαριότητας να κάνουν τη δουλειά.

Για τις συνθήκες εργασίας των εργατριών και εργατών καθαριότητας στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ φέρουν βαρύτατες ευθύνες και οι Διευθυντές των Αμαξοστασίων όπως και η Διοίκηση της ΟΣΥ αφού αδιαφορούν πλήρως για τις παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους, στο χώρο εργασίας και ευθύνης τους.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο Αμαξοστάσιο του Ελληνικού, οι εργάτριες καθαριότητας είχαν καταγγείλει κατ’ επανάληψη, όπως μας είπαν, αυτή την κατάσταση στο διευθυντή του Αμαξοστασίου Δημήτρη Τσακοπιάκο, ο οποίος όμως αδιαφόρησε πλήρως και δεν κατήγγειλε, όπως όφειλε, τα περιστατικά στη Διοίκηση της Ο.ΣΥ. Την ίδια απαθή και συνένοχη στάση συνέχισε να κρατά και μετά τον πρόσφατο αιφνιδιαστικό έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) Δάφνης – Γλυφάδας στο Αμαξοστάσιο, κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την Link Up σχεδόν δεν υπήρχε παράβαση που να μην έχει διαπραχθεί σε βάρος των καθαριστριών από τη Link Up και συνεπώς της επιβλήθηκε πρόστιμό 15.000 ευρώ.

Μετά από την καταγραφή των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας από το ΣΕΠΕ και την επιβολή προστίμου στην εταιρία ο Διευθυντής του αμαξοστασίου ή/και η Διοίκηση της ΟΣΥ θα έπρεπε να κηρύξουν τον εργολάβο έκπτωτο. Αντίθετα αδιαφόρησαν εντελώς.

Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται ενώ έχουν διαδραματιστεί διάφορα γεγονότα μέχρι σήμερα.

Οι εργάτριες και εργάτες καθαριότητας από το Ελληνικό καθώς και από άλλα αμαξοστάσια που είχαν μάθει για τη διαμαρτυρία και αποφάσισαν να συμμετέχουν (συνολικά 40 άτομα) πήγαν στο Ρέντη στα γραφεία της Διοίκησης της ΟΣΥ και κάλεσαν τη Διοίκηση να κατέβει στο προαύλιο και να τους ακούσει.

Η νέα πρόεδρος της ΟΣΥ Ζωή Γεωργίου συναντήθηκε μαζί τους ωστόσο κατέληξε να παίρνει το μέρος του εργολάβου. Κάλεσε τις εργάτριες και τους εργάτες καθαριότητας να γυρίσουν στο αμαξοστάσιο και να καθαρίσουν τα λεωφορεία και υποσχέθηκε ότι ο εργολάβος θα πληρώσει όσα τους χρωστάει. Ο εργολάβος κατέβαλε στις καθαρίστριες δύο από τους μισθούς που τους χρωστάει ελπίζοντας ότι θα εγκαταλείψουν τη διεκδίκηση των υπόλοιπων χρωστούμενων. Στη συνέχεια επιχείρησε να φέρει άλλες γυναίκες να δουλέψουν οι οποίες όπως αποδείχτηκε δεν γνώριζαν ότι τις χρησιμοποιούν για απεργοσπασία αλλά η προσπάθειά του απέβη άκαρπη. Χάρη στην παρουσία του κόσμου και στην ενημέρωση που είχαν για την κατάσταση, οι γυναίκες που έφερε ο εργολάβος παραιτήθηκαν κατευθείαν σε συμπαράσταση των αγωνιζόμενων συνάδελφών τους. Επιπλέον τρία περιπολικά έκαναν την εμφάνισή τους στον χώρο και έγινε γνωστό πως ο εργολάβος είχε καταθέσει μήνυση κατά του συνδικαλιστή οδηγού της ΕΘΕΛ μέλους του Δ.Σ. Αποστόλη Κασιμέρη που συμπαρίσταται όλες αυτές τις μέρες στις εργαζόμενες.

Συγχρόνως το ίδιο βράδυ (Παρασκευή 29/1), η πρόεδρος της ΟΣΥ σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 fm στην εκπομπή του Σπύρου Γεράρδη δήλωσε πως οι εργαζόμενες πληρώθηκαν και επέστρεψαν στην εργασία τους. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες, στο sinergasia.gr (Το www.sinergasia.gr είναι η ιστοσελίδα ενημέρωσης, προβολής και προβληματισμού πάνω σε γεγονότα και εξελίξεις στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη που λειτουργεί από τον Νοέμβριο 2014.) εκτός του ότι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν πως έχουν λάβει το δώρο Χριστουγέννων χωρίς ποτέ να το πάρουν, έχουν να πληρωθούν μήνες. Δουλεύουν σε συνθήκες δουλείας χωρίς δικαιώματα και παίρνουν πολύ λιγότερα απ΄ όσα υπογράφουν. Τέλος αρνούνται να δουλέψουν, αν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει ο εργολάβος. Η απεργία των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. έχει φτάσει στην 6η μέρα και συνεχίζεται στο Αμαξοστάσιο ΕΘΕΛ με αποκλεισμό της πύλης του αμαξοστασίου των λεωφορείων στο Ελληνικό κάθε απόγευμα και όλο το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα. Στο πλευρό τους όλες τις νύχτες βρίσκονται εκτός από τις καθαρίστριες, κάτοικοι της περιοχής οδηγοί και άλλοι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, καθώς και δεκάδες αλληλέγγυοι από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων του κινήματος. Ανάμεσα σε αυτούς η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση», το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, η δημοτική παράταξη «Δημοτική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Χρ. Κορτζίδη, το ΠΑΜΕ, το «Υπόστεγο», η Ροσινάντε, και άλλες συλλογικότητες και αλληλέγγυοι από τον Άγιο Δημήτριο, την Ηλιούπολη, τη Γλυφάδα κ.α. Οι εργαζόμενες είναι αποφασισμένες να μην υποχωρήσουν μέχρι να δικαιωθούν.

Ο αγώνας των καθαριστριών της ΟΣΥ είναι βαθειά αντιπατριαρχικός. Οι εργάτριες που είναι υπάλληλοι εργολάβων υφίστανται ασύδοτη εκμετάλλευσή (= σκλάβες) καθώς ανήκουν στο πιο καταπιεσμένο κομμάτι της εργατικής τάξης πόσο μάλλον που πολλές από αυτές είναι και μετανάστριες. Οι καθαρίστριες διεκδικούν να τους καταβληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα από την Link-Up. Να επιβληθούν βαριά πρόστιμα στην εταιρεία για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που κατήγγειλαν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι. Να κηρυχθεί έκπτωτη η εργολαβία της Link Up από τη Διοίκηση της ΟΣΥ Να προσληφθούν οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας της Link Up από την ΟΣΥ Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα στη βάση της παραγράφου 49 του νόμου 4325/2015 (νόμος Κατρούγκαλου) όπως έγινε στο Υπουργείο Εργασίας και αλλού και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την μονιμοποίηση του.

Η πρόεδρος της ΟΣΥ Ζωή Γεωργίου και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα καλούνται έστω και τώρα να στηρίξουν τις εργάτριες καθαριότητας που εργάζονται σε συνθήκες δουλείας χωρίς δικαιώματα να επιβάλουν το νόμο και όχι να αφήνουν ασύδοτους τους εκμεταλλευτές τους.

Πηγές: http://www.xekinima.org, http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr